Anasayfa


07-09-2017
Danışma Kurulu: “Arakan’daki katliam durdurulmalı”
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, Arakanlı Müslümanlara yapılan katliamla ilgili bir açıklama yayınladı.
7 Eylül 2017 Perşembe

Konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

“03.09. 2017 Pazar günü Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu yapmış olduğu toplantıda Arakanlı Müslümanlara yapılan katliamla ilgili bir açıklama yapmayı ve kamuoyunu bilgilendirmeyi oy birliğiyle kabul etmiştir.

Myanmar’ın yedi eyaletinden biri olan Arakan’daki Müslümanlar Myanmar Devleti tarafından sistematik ihlallere maruz kalmaktadırlar. Arakanlı Müslümanların vatandaşlık hakları ellerinden alınmakla kalınmamış, bir yandan yasa ile vatansız hale getirilirken, diğer yandan seyahat özgürlüğü, eğitim, sağlık hizmetlerinden yararlanma ve mülkiyet dokunulmazlığı gibi temel hakları da ellerinden alınmıştır. Zaman zaman işkence ve katliamlara maruz kalan Arakanlıların 4 milyona yakını neredeyse bu sistematik ihlallerden dolayı çevre ülkelere kaçarken sağ kalanlar sığındıkları ülkelerde zorlu şartlarda yaşamaktadır. Arakan’da kalanlar ise zulüm altında yaşam mücadelesi vermektedirler.

Hal böyleyken son günlerde yeniden bir kararla Myanmar Ordusu Müslümanlara yönelik operasyon başlattı ve bu operasyonda öldürme emri de verildi. 26.08.2017 tarihi itibariyle özellikle Maungdaw bölgesinde iki gün içinde Myanmar askerleri tarafından başlatılan operasyonda yüzlerce Arakanlı Müslüman katledilmiştir. Katledilenlerin yarısı çocuk ve kadınlardan oluşmaktadır. Binlercesi de yaralanmıştır. Yaklaşık 20 bin Müslüman Bangladeş’e girmiş, 60 bin sivil ise giremediği için sınıra yakın dağlık bölgelere sığınmışlardır.
Arakan’ın değişik bölgelerinde Müslümanlara ait köyler yakılmış, yüzlerce ev, cami, Kur’an Kursu, medrese, okul ve dükkân yakılıp yıkılmıştır. Bu bölgelerde Myanmar ordusu tarafından katliamlar devam etmektedir.

Arakan’dan gelen görüntülerde ve tanık beyanlarında işkence ve katliamların devam ettiği, çok sayıda kadın ve çocuğun canlarını kurtarmak için dağlarda yaşam mücadelesi verdikleri, katliamdan kaçan sivillerin dağlarda Myanmar askerleri tarafından ateşe maruz kaldıkları, çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği, yaşananların “soykırım suçu” ve “insanlığa karşı suç” niteliği taşıdığı anlaşılmaktadır.
Bu nedenle Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı Danışma Kurulu olarak acilen Birleşmiş Milletleri, İslam İşbirliği Teşkilatını, tüm uluslararası mekanizmaları, hükümetleri, insan hakları örgütlerini ve vicdan sahibi herkesi, Arakan’da yaşanan işkence ve katliamı durdurmak için harekete geçmelerini beklemekteyiz.

Masum bir insanı katletmek bütün insanlığı katletmektir. Soykırım asla kabul edilemez. Arakan’da katliam durdurulmalı ve bugüne kadar Arakan’da işkence ve katliamdan sorumlu olanlar derhal yargı önüne çıkarılmalıdır.

Kamuoyuna saygılarımızla…”

BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI DANIŞMA KURULU

Haberler


Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı

BTTDD eski genel başkanı Necmettin Hüseyin dünya evine girdi

Son ankette YDP birinci, SİRİZA ikinci, kararsızlar yüzde 18

Kirazlı yolunda bakım çalışmaları devam ediyor

Avrupa’da doğurganlık krizi

Motosiklet kazasında 90 yaşındaki vatandaş hayatını kaybetti

Miçotakis: ‘Ankara’da Müslüman azınlık dahil temel politikalarımızı tekrarladık’

‘Frontex’in gözü önünde geri itildiler’

Atina’da ‘Nekbe’nin 76. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenlendi