Anasayfa

08-09-2017
Macron’dan IMF’ye tepki
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: "IMF önemli bir organizasyon ve üstlendiği rolü destekliyorum, ama IMF’nin Avrupa programlarını denetleme metodu doğru değil. IMF’nin rolü Avrupa meselelerine müdahale etmek değil." Başbakan Çipras: "Avrupa sorunlarını çözebilmek için kendi finansal araçlarına ve kurumlarına sahip. Avrupa kendi meselelerini kendisi çözebilmeli."
8 Eylül 2017 Cuma

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yunanistan’ın kurtarma paketi programında Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) katılımına ilişkin, "IMF’nin Avrupa programlarını denetleme metodu doğru değil. IMF’nin rolü Avrupa meselelerine müdahale etmek değil." dedi.
Resmi ziyareti kapsamında, başkent Atina’da Başbakan Aleksis Çipras ile bir araya gelen Macron, ortak basın toplantısına katıldı.
Macron, Yunanistan krizini başlangıcından bu yana bir Avrupa krizi olarak değerlendirdiğini anlatarak, Yunan hükümetinin gerçekleştirdiği reformlar ve kurtarma paketi programındaki ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yunanistan’ın memorandumdan çıkmak için reformları sürdürmesi gerektiğine dikkati çeken Macron, zayıf noktalar olsa da ülkenin yavaş yavaş krizden çıktığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Macron, IMF’nin Yunanistan’ın kurtarma paketi müzakerelerindeki tutumuna ilişkin, "IMF müzakerelerde iyi niyetli olmalı ve yeni şartlar koşmamalı." diye konuştu.
Macron, "IMF önemli bir organizasyon ve üstlendiği rolü destekliyorum ama IMF’nin Avrupa programlarını denetleme metodu doğru değil. IMF’nin rolü Avrupa meselelerine müdahale etmek değil." değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan’ın yüksek kamu borcuna yönelik Avrupa Birliği’ne (AB) de çağrıda bulunan Macron, "Euro Grubu Yunanistan’ın borcunu hafifletmek için gerekli önlemleri almalı." diye konuştu.
Başbakan Aleksis Çipras da IMF’nin rolüne ilişkin, "Avrupa sorunlarını çözebilmek için kendi finansal araçlarına ve kurumlarına sahip. Avrupa kendi meselelerini kendisi çözebilmeli." ifadesini kullandı.
Yunanistan’ın krizden çıkmasıyla Avrupa’nın da krizlerinin sona ereceğini savunan Çipras, "Yunanistan kurtarma paketlerinden kurtulmak için hazır ve kararlı. Kreditörlerimizin de gecikme ve sorunlardan kaçınma noktasında aynı yaklaşıma sahip olduklarından eminim." diye konuştu.
Çipras, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını aktararak, özellikle savunma ve enerjinin iş birliği açısından önemli alanlar olduğunu kaydetti.

Haberler


Tempi tren faciası davası başlıyor: 36 sanık hakim karşısında

Gümülcine’de silahlı soygun girişimi: Bir kişi yakalandı, bir şüpheli aranıyor

Alkol ve sigara satışında dijital yaş doğrulama sistemi

Midilli’de şap alarmı: Hayvancılık ürünlerine kapsamlı yasaklar getirildi

Atina’da emekliler zam talebiyle sokağa çıktı

Rodop ilinde tarımın geleceği Gümülcine’deki kongrede tartışılacak

Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti İskandinav pazarına açılıyor

ABTTF’den 21 Mart mesajı: “Irkçılık ve ayrımcılık devam ediyor”

Gümülcine’de “Müzik Birleştirir” konseri

Büyükelçi Çağatay Erciyes’ten Batı Trakya’ya bayram ziyareti

Başkonsoloslukta bayram coşkusu

Plastik kapaklar umuda dönüşüyor