Anasayfa


03-10-2017
Atina’da Müslüman sığınmacıların mezarlık çilesi
Ülkelerindeki savaşlardan kaçarak Yunanistan'a gelen sığınmacılar, başkent Atina'da bir Müslüman mezarlığının bulunmaması sebebiyle, cenazelerini Atina’dan yüzlerce kilometre uzağa defnediyor.
3 Ekim 2017 Salı

Yıllardır bürokratik ve hukuki engellerle başkent Atina'da bir Müslüman mezarlığı açılmasına izin verilmemesi, şimdi ise ülkeye yakın zamanda sığınan Müslümanların hayatlarını derinden etkiliyor. Bu sorunun son muzdariplerinden biri ise 8 aylıkken anne karnında hayatını kaybeden bebeklerinin cenazesine bile gidemeyen Suriyeli sığınmacı Muhammed Leggar ve Semah Eşhadi çifti oldu. Suriye'nin Halep kentinden zorlu ve tehlikeli bir yolculuğun ardından Yunanistan'a iltica eden çift, güvenli bir limana kavuştukları anda çocuklarını kaybetmenin hüznünü yaşarken, çocuklarının cenazesini hiç bilmedikleri Batı Trakya'daki Gümülcine kentine göndermek zorunda kaldı. Bebeğin minik bedeni Atina'da yaşayan Müslüman cemaatin yardımıyla bir yeraltı mescidinde yıkandı. Talihsiz çift Atina’da Müslüman mezarlığı olmadığı için bebeklerini Gümülcine’ye defnetmek zorunda kaldıkalarını ifade eden baba Muhammed Leggar ve Semah Eşhadi çifti de 8 aylıkken anne karnında kaybettikleri bebeklerinin cenazesine bile gidemediklerini, bebeklerinin cenazesini hiç bilmedikleri Batı Trakya'daki Gümülcine kentine göndermek zorunda kaldıklarını söyledi.
Sağlık durumu henüz düzelmeyen eşine hastanede refakat etmek zorunda kalarak bebeğinin cenazesine katılamadığını belirten Muhammed Leggar, "Ben de, eşim de çok üzgünüz. Buraya gelirken kurduğumuz pek çok hayal yıkıldı." dedi.
Filistin asıllı 33 yaşındaki Leggar, Suriye'de yıllardır süren iç savaştan çocuğuna güvenli bir hayat ve iyi bir gelecek kurmak için kaçtıklarını dile getirerek "Burada kendimi daha yabancı hissedemezdim. Bebeğimin cenazesine bile gitme şansım olmadı. Kilometrelerce uzakta gömüldü. Mezarında bir Fatiha bile okuyamadım." ifadelerini kullandı.
Daha önce Gümülcine kentini hiç duymadığını ve bebeğinin mezarının yerini bilmediğini vurgulayan Leggar, bir gün fırsat bulursa bebeğinin mezarını ziyaret etmek istediğini söyledi.




Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret