Anasayfa


12-10-2017
Batı Trakya Türklerinin sorunları Strazburg’ta anlatıldı
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 9-11 Ekim tarihlerinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Olağan Sonbahar Oturumu’na paralel Strazburg’a çalışma ziyareti gerçekleştirdi.
12 Ekim 2017 Perşembe

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Başkan Yardımcısı olarak FUEN Başkanı Lorant Vincze ve beraberindeki heyet ile Strazburg’ta gerçekleştirdiği görüşmelere paralel olarak Strazburg’ta Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunlarını dile getirmek amacıyla bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

ABTTF Merkez Ofis Sorumlusu Kurtuluş Engin Soyyılmaz’ın Halit Habip Oğlu’na eşlik ettiği çalışma ziyaretinde ABTTF Başkanı, 10 Ekim tarihinde öncelikle Avrupa Konseyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kararları İnfaz Dairesi Başkanı Geneive Mayer ile görüştü. Bu görüşmede Habip Oğlu, Yunanistan’da İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili AİHM kararlarının uygulanmasının önünü açacak olan yasa tasarısının meclisteki siyasi partilerin sert, hatta ırkçı boyutlara varan tepkiler nedeniyle geri çekilmesini eleştirmekle birlikte yasa tasarısında yapılan değişiklikler neticesinde 10 Ekim salı günü Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen yasal düzenlemede “milli güvenlik” ve “kamu güvenliği” olmak üzere getirilen şartlar nedeniyle Batı Trakya Türkleri ile ilgili AİHM kararlarının uygulanmasının önüne geçmeye çalışıldığını aktardı.

Aynı gün AKPM Türk Delegasyonu Başkanı Prof. Dr. Talip Küçükcan ile gerçekleştirilen görüşmede ise Habip Oğlu, Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunlarını Küçükcan’a aktararak Batı Trakya Türk toplumunun eğitim ve din alanındaki özerk yapısındaki mevcut sorunları dile getirdi.

11 Ekim Çarşamba günü ABTTF heyeti, AKPM Azınlık Hakları Alt Komitesi üyesi olan Romanya milletvekili Viorel Riceard Badea ile görüştü. 2017’da Avrupa’daki azınlıklar hakkında rapor hazırlayacak olan Badea ile olan görüşmeye FUEN Başkanı Lorant Vincze ile Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) üyeleri Pervin Hayrullar ve Sebahattin Abdurrahman da katıldılar. Badea olan görüşmede Batı Trakya Türk heyeti olarak ABTTF ve BTAYTD, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim ve din alanında özerk statüde olmasına karşın bu statünün çeşitli uygulamalar ile tahrip edildiğini ifade ederek bu iki alanda yaşanan güncel sorunları aktardılar. Bununla birlikte heyet, Batı Trakya Türk toplumuna yönelik ırkçı saldırıları rapor ederek Batı Trakya Türklerine yönelik medya ve siyasette nefret temelli bir söylemin hakim olduğunu dile getirdiler.


Haberler


İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB Yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi

Fatih Terim ile Panathinaikos’un yolları ayrıldı

’Romeo ve Juliet’ Atina’da perde açtı

Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi