Anasayfa


17-06-2015
ABTTF’de hararetli genel kurul
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 13 Haziran Cumartesi günü, 19. olağan genel kurulunu gerçekleştirdi.
17 Haziran 2015 Çarşamba



Almanya’nın Giessen şehrinde ABTTF üyesi 21 dernekten 178 delegenin katılımıyla gerçekleştirilen genel kurulda ABTTF yönetim, denetim ve disiplin kurullarının yeni üyeleri belirlendi. Hararetli geçen genel kurulda delegeler arasında tartışma da yaşandı. İngiltere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin ABTTF üyeliği ise donduruldu.

Yaklaşık 220 kişinin katıldığı genel kurul öğlen 13:00’te başlayıp gece 22:00’de sona erdi. Genel kurulda seçilen ABTTF 19. dönem yönetim kurulu, 20 Haziran Cumartesi günü gerçekleştireceği ilk toplantıda görev dağılımını yapacak.

HABİPOĞLU: “FUEN 2015 KONGRESİ’NİN BATI TRAKYA’DA DÜZENLEMESİYLE TARİH YAZDIK”

Genel kurulda selamlama konuşması yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Yunanistan’da eğitim ve dini özgürlükler alanında olumsuz gelişmeler yaşandığını söyledi. Habipoğlu, eğitim alanında çıkarılan yeni yasayla azınlık eğitiminin özerk yapısına büyük bir darbe indirildiğini kaydetti.

Ülkede Radikal Sol İttifak’ın (SİRİZA) iktidara gelmeden önce pek çok söz verdiğini belirten Habipoğlu, aşırı sağcı ANEL ile koalisyon hükümeti kurunca verdiği sözleri yerine getirmediğini kaydetti.

Azınlık sorunlarının çözümü konusunda Yunanistan’ı ikna edemediklerini söyleyen Habipoğlu, Federasyon’un Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsillliler Derneği (BTAYTD) ile birlikte Mayıs sonunda Batı Trakya Türkleri açısından tarihi nitelikte bir etkinliğe imza attığını söyledi. Habipoğlu, FUEN kongresinin Batı Trakya’da gerçekleşmesiyle, diğer Avrupa azınlıklarının Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarını yerinde gördüklerini ve kendi basınlarında bunu dile getirdiklerini belirtti.

Yunanistan’da kongrenin engellenmeye çalışıldığını belirten Habipoğlu, Altın Şafak Partisi’nin Yunan Meclisi’nde bu konuda bir soru önergesi sunduğunu hatırlattı.
Habipoğlu, Federasyon olarak Brüksel’de bir büroya sahip olduklarını ve uluslararası düzeyde pek çok STK ile işbirliği içerisinde olduklarını da sözlerine ekledi.

ABTTF’NİN İLK BAŞKANI CAFER ALİOĞLU: “EĞİTİM VE DİN ÖZERKLİĞİMİZ FELÇ DURUMDA”

Genel kurulda ABTTF’nin ilk başkanı Cafer Alioğlu da selamlama konuşması yaptı. Alioğlu, Batı Trakya Türk azınlığının Lozan Antlaşması ile eğitim ve din alanında özerk olduğunu, ancak bugün bu özerk yapının felç olduğunu söyledi. Demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinde Batı Trakya Türk azınlığının lideri Dr. Sadık Ahmet’in çabaları sayesinde vatandaşlık haklarında önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyleyen Alioğlu, mücadelede önemli olanın birlik ve beraberlik olduğunun altını çizdi.
FUEN 2015 kongresine misafir olarak katıldığını belirten Alioğlu, kongrenin Batı Trakya’da gerçekleştirilmesinin milat olduğunu söyledi. Alioğlu, ABTTF 19. olağan genel kurulunun hayırlı olması temennisiyle sözlerini sonlandırdı.

Genel kurulda ABTTF’nin ilk Başkanı Cafer Alioğlu, delegelerin tüm oyları ile Divan Kurulu Başkanı seçildi. Bertan Hüseyin ve Harun İbrahimcik ise divan sekreterleri olarak belirlendi. Seçim Kurulu’na ise ABTTF yönetim kurulunun önerisi ve delegelerin oylarıyla ABTTF Merkez Ofis Direktörü Engin Soyyılmaz, ABTTF Brüksel Ofisi çalışanı Yakup Uzun ve ABTTF sekreteri Demet Öcal seçildiler.

Saygı duruşunun ardından genel kurul gündemine geçildi. Genel kurul, ABTTF 18. Dönem Genel Sekreteri Gökhan Kocaveli’nin sunduğu ABTTF 18. Dönem Faaliyet Raporu, ABTTF Saymanı İsmail Rüşüt’ün sunduğu ABTTF 18. Dönem Saymanlık Raporu, ABTTF Denetim Kurulu Başkanı Erdoğan Hocaoğlu’nun sunduğu ABTTF 18. Dönem Denetleme Raporu’nun sunulması ile devam etti. Raporların okunmasının ardından yöneltilen soruların cevaplanması ile birlikte ibra gerçekleştirildi, ABTTF 18. Dönem Yönetim Kurulu delegelerin oy çokluğu ile aklandı.

İNGİLTERE DERNEĞİ’NİN ÜYELİĞİ DONDURULDU

ABTTF 18. dönem yönetim kurulu üyeleri Rıdvan Hacıbedel ve Dr. Sebahattin Abdurrahman’ın ABTTF’ye üye derneklerin mahkeme kaydı ve dernek sicil numarası ile birlikte resmi tüzel kişiliğe sahip olup olmadıklarının araştırılması talebiyle dönemin Disiplin Kurulu’nu göreve çağırmışlardı. Kurulun yaptığı inceleme neticesinde, İngiltere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin kurulduğı bölgede mahkeme kaydının ve dernek sicil numarasına sahip olmadığının anlaşılması üzerine Alman dernekler yasası gereğince İngiltere derneğinin resmi sicil numarasına sahip oluncaya dek ABTTF üyeliğinin dondurulması nedeniyle İngiltere derneği genel kurula katılamadı.

Bu konunun genel kurul esnasında ABTTF 18. dönem yönetim kurulu üyeleri ve aynı zamanda İngiltere derneğinin eski başkanları Rıdvan Hacıbedel ve Dr. Sebahattin Abdurrahman tarafından dile getirilmesi sırasında ABTTF Disiplin Kurulu üyeleri ile hararetli bir tartışma yaşandı. Rıdvan Hacıbedel’in konuşma yaptığı sırada mikrofon elinden alınarak sözü yarıda kesildi. Bunun üzerine delegeler arasında sert tartışmalar yaşandı. Bazı delegelerin araya girmesiyle tartışma yatıştırıldı.

YÖNETİME 20 KİŞİ ADAY OLDU

ABTTF 18. dönem yönetim kurulunun aklanmasının ardından 11 kişilik ABTTF yönetimi için 20 üye adaylık koydu. Yönetime aday olanlar kendilerini tanıttıktan sonra seçimlere gidildi. Adayların isimleri ve aldıkları oy sayısı şöyle:

1. Mesut Küçük Hasan 109
2. İbrahim Yusuf Hüseyin 105
3. Halit Habipoğlu 93
4. Aydın Ahmet 92
5. Bülent Ekrem 83
6. Sami Yusuf 83
7. Sebahattin Mümin 81
8. Mustafa Kasap 80
9. Hasan Hasanoğlu 79
10. İsmail Rüşüt 78
11. Mehmet Hüseyin 77
12. Nazmi Kara Mustafa 76
13. Raif Bozacı 76
14. Nabi İbrahimcik 75
15. Özkan Reşit 64
16. Erol Amet 62
17. Fatih Ali 54
18. Güngör Molla 54
19. Hüseyin Ormancı 54
20. Bülent Aptürahim Oğlu 44

Genel kurulda delegelerin oybirliği ile seçilen denetim ve disiplin kurulu üyeleri ise şu isimlerden oluştu:

DENETİM KURULU:

1. Halit Haşim
2. İsmail Veiz
3. Zeynep Adem

DİSİPLİN KURULU:

1. Erol Haşim
2. Halit Faik Oğlu
3. İsmail Apti Oğlu


Haberler


Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulu öğrenci şenliği düzenliyor

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB Yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi