Anasayfa


31-10-2017
Türk azınlık ve toplulukları temsilcileri İzmir’de buluştu
Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları / Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) 4. Yıllık Toplantısı, 24 – 27 Ekim tarihleri arasında FUEN üyesi Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (ROİSDER) ev sahipliğinde gerçekleşti.
31 Ekim 2017 Salı



FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habipoğlu'nun öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıya "Azınlıkları Koruma Paketi Girişimi (MSPI)" Kampanya Koordinatörü Laszlo Bodor da katıldı. Toplantıda ABTTF’yi Başkan Yardımcısı Bülent Çolak, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi’ni Uluslararası Çalışma Grubu üyesi Gülşah Ahmet İsmail, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’ni Kasadar Yüksel Esat temsil etti. Toplantıya FUEN TAG Sekretaryası adına ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık ve ABTTF Sekreteri Demet Öcal de katıldı.

Avrupa’nın dokuz farklı ülkesinden 13 kuruluşun yer aldığı toplantıya FUEN üyesi olarak Batı Trakya Türk toplumunu temsilen ABTTF, Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Meshet Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Meshet Türkleri Cemiyeti Azerbaycan’da “VATAN”, Karaçay-Balkarları temsilen Karaçay-Balkar Geleneklerini Güçlendirme ve Geliştirme Toplumsal Kuruluşu “Bars El”, Kırım Tatarlarını temsilen Kırım Tatar Milli Meclisi katıltı. Toplantıya ayrıca FUEN’e henüz üye olmayan Kosova Genç Birlik Derneği Kosova’daki Türkleri, Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği Bulgaristan’daki Türkleri, Moskova Kumuk Derneği “Qumuqlar” Kumukları, Kültür Güzel Sanatlar Derneği “Yeni Yol” Makedonya’daki Türkleri ve Ukrayna Gagavuz Birliği de Ukrayna’daki Gagavuzları temsilen iştikak etti.

Toplantıda “Azınlıkları Koruma Paketi Girişimi (MSPI)” hakkında sunum yapılırken katılımcılar, mensubu oldukları Türk azınlık ve toplulukları ile ilgili güncel gelişmeleri aktardılar.

25 Ekim Çarşamba günü İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile İzmir kültür ve tarih turu gerçekleştirilirken, öğleden sonra katılımcılar Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’la makamında bir araya geldi ve ev sahibi ROİSDER’i ziyaret etti.

26 Ekim Perşembe günü yapılan toplantıda selamlama konuşmasını FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habipoğlu gerçekleştirdi. Ardından FUEN’nin ulusal azınlıklar için Avrupa genelinde bir koruma mekanizmasının oluşturulması ve Avrupa’daki dilsel ve kültürel çeşitliliğin güçlendirilmesi amacıyla başlattığı “Azınlıkları Koruma Paketi (MSPI)” başlıklı Avrupa Vatandaşları Girişimi ile ilgili olarak Kampanya Koordinatörü László Bodor bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantının devamında ev sahibi ROİSDER Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, adalarda yaşayan Türklerin sorunlarını aktaran bir sunum gerçekleştirdi. FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habipoğlu ve FUEN TAG Sekretaryası adına Melek Kırmacı Arık, FUEN TAG’nin son bir yılda gerçekleştirdiği çalışmaları, katılımcı kuruluşlar da temsil ettikleri Türk azınlık ve topluluklarının yaşadığı güncel sorunları dile getirdiler. FUEN TAG toplantısına ilk kez katılan Kültür Güzel Sanatlar Derneği “Yeni Yol”, Makedonya’da yaşayan Türklerin bugünkü durumu ve sorunları, Ukrayna Gagavuz Birliği de Ukrayna’da yaşayan Gagavuzların tarihi, yaşantısı ve sorunları hakkında sunum yaptı.

FUEN TAG 2013-2017 faaliyet raporunun da tanıtıldığı toplantıda, katılımcı kuruluşların katkıları ile FUEN TAG’nin 2018 yılı faaliyetleri görüşülerek ortak yol haritası belirlendi.

Haberler


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay Batı Trakya’da temaslarda bulunuyor

Trakya Üniversitesinde İTB’nin 41 yıllık hukuk mücadelesi anlatıldı

GAT yönetiminden nezaket ziyaretleri

Tarım Bakanı Avgenakis Gümülcine’ye geliyor

Sağlık Bakanlığı ‘çöl tozu’ için uyardı!

Varufakis, kendisine yasak getiren Almanya’ya dava açtı

Özgür Ferhat’tan doludan etkilenen çiftçilere açıklama

Kuzey Makedonya’daki çifte seçimde ana muhalefet partisinin lideri zafer ilan etti

BTAYTD’dan Yassıköy Belediye Başkanı Caner İmam’a ziyaret

Fenerbahçe Beko 5 yıl sonra Dörtlü Final’de

Olimpiakos, Dörtlü Final’e kaldı

‘Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nın finali Omurluköy’de