Anasayfa


13-11-2017
Selanik'te daha fazla Osmanlı eseri ziyarete açılacak
Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, kentte daha fazla Osmanlı eserini ziyarete açabilmek için Kültür Bakanlığı’yla görüşmelerde bulunduklarını belirterek, "Tüm Osmanlı dönemi eserleri bakanlığa bağlı. En az beş yapıtı istiyoruz. Çok güzel eserler. Bunları restore edip ziyarete açmayı hedefliyoruz." dedi.
13 Kasım 2017 Pazartesi

Selanik’in yaklaşık 7 yıldır belediye başkanlığını yapan 75 yaşındaki Butaris, şehre Türk turist ilgisine ve gelecek planlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Butaris, şehrin yaklaşık 500 yıl Osmanlı idaresinde bulunduğunu anımsatarak, "Geçmişinizi bilmeden geleceği inşa edemezsiniz. Bizim yaptığımız bu tarihi yeniden görünür kılmak oldu. Bu tarih saklıydı. Saklıydı çünkü Yunanlar, Türklerle ilgili yanlış bilgilendirilmişti. Herkesin düşman olduğunu düşünüyorlardı." diye konuştu.
Türkiye ile birçok ortak noktanın bulunduğuna dikkati çeken Butaris, "Her zaman diyorum: Türklerle biz kardeşiz. Aynı tarihe, aynı kültüre ve geçmişe sahibiz. Birbirimizle çok kez savaştık ama geçmişi geride bırakmalı. Geçmiş, gelecek adına karar vermemeli." ifadelerini kullandı.
Öte yandan Butaris, faaliyetlerine ve söylemlerine yönelik tepkilere değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz temiz hava gelsin diye Selanik'in kapılarını açmak istedik. Daha fazla muhafazakar olmak istemiyoruz. Ufak bir azınlıktan geliyor tepkiler. Fanatik milliyetçiler her zaman olacak ama sayıları fazla değil. Ben de umursamıyorum. Selanik'teki çoğu insan neler olduğunun farkında."
Butaris, Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te doğduğunu ve orada büyüdüğünü hatırlatarak, müze olarak hizmet veren evinin de her yıl 10 Kasım'da binlerce Türk tarafından ziyaret edildiğini söyledi.

“İSLAM SANATLARI MERKEZİ MÜZESİ İSTİYORUZ”
Osmanlı geçmişine sahip Selanik'te daha fazla çalışma yapılabileceğini vurgulayan Butaris, "Yunanistan Kültür Bakanlığı ile görüşmeler yapıyoruz. Tüm Osmanlı dönemi eserleri bakanlığa bağlı. En az 5 yapıtı istiyoruz. Çok güzel eserler. Bunları, restore edip ziyarete açmayı hedefliyoruz." dedi.
Butaris, bu eserler arasında Alaca İmaret Camisi, Yahudi Hamamı, Bey Hamam ve Kule Hamamı'nın da bulunduğunu kaydetti.
Alaca İmaret Camisi'nin iyi durumda olsa da restorasyona ihtiyaç duyduğunu dile getiren Butaris, "Böyle bir niyetimiz var. Selanik'te bir İslam sanatları müzesi istiyoruz. Üniversitemizde İslam Araştırmaları Bölümümüz var. Kalıcı bir İslam sanatları sergisi istiyorum. Osmanlı izlerinin varlığının altını çizmek istiyoruz ve sanat da bunun bir parçası." diye konuştu.
Butaris bu kapsamda, Sabancı Müzesi ile irtibata geçtiğini belirterek, Osmanlı dönemi hat sanatı eserlerini sergilenmek üzere buraya getirtmek istediklerini ifade etti.

“BAZI BÜYÜK TÜRK ŞİRKETLERİ SELANİK’TE OTEL ALMAK İSTİYOR”
Türkiye ile planlanan İstanbul-Selanik hızlı tren ve İzmir-Selanik gemi seferleri projelerinin olumlu sonuçlar doğuracağına işaret eden Butaris, "Siyasi farklılıkları dikkate almıyoruz. İnsanların daha fazla yakınlaşmasını istiyoruz. Eğer ben Türkleri seversem Türkler de beni severse işler kolaylaşır. Bu, politik kararları da etkiler." değerlendirmesinde bulundu.
Selanik'te artan turizm potansiyeline karşın altyapı eksiklikleri bulunduğuna dikkati çeken Butaris, "Bazı büyük Türk şirketlerinden Selanik'e yatırım ilgisi var. Ana olarak turizm alanında. Yüksek kalitede altyapı için otel alıp veya inşa edip işletmek için büyük bir ilgi olduğunu biliyorum." ifadelerini kullandı.

Haberler


Soydaşlar Mustafçova’da hatim etkinliğinde buluştu

Çocuk parası için başvurular cuma günü sona eriyor

Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı