Anasayfa


15-11-2017
Başbakan Çipras Gümülcine’den açıkladı: Batı Trakya’daki İslam hukuku sınırlandırılıyor
Başbakan Aleksis Çipras Gümülcine’de düzenlenen Üretim ve Kalkınma Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Batı Trakya’da azınlık üyeleri için uygulanan İslam hukukunun sınırlandırılacağını söyledi.
15 Kasım 2017 Çarşamba

Başbakan Çipras, Gümülcine’de gerçekleştirilen Doğu Makedonya Trakya Üretim ve Kalkınma Kongresi’nin kapanışına katıldı. Çipras’ın yaptığı konuşmayı çok sayıda kişi izledi. Konuşmasının büyük bölümünü bölgenin ekonomik kalkınması için uygulanacak politikalara ayıran Çipras, Batı Trakya Türklerini yakından ilgilendiren bir konuda da açıklamalarda bulundu.
Çipras azınlık üyeleri için müftüler tarafından uygulanan İslam hukukunun kısmen kaldırılacağını açıkladı. Çipras bu amaçla önümüzdeki günlerde bir yasal düzenlemenin hazırlanacağını söyledi. Buna göre; müftüler tarafından uygulanan aile ve miras hukukuyla ilgili şer-i yetkiler, ilgili tarafların tercihine bağlı olacak ve her iki tarafın da kabul etmesi halinde bu yetkiler uygulanabilecek. Tarafların hemfikir olmamaları halinde dava mahkeme tarafından görülecek. Müftülerin yetkileri cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle belirlenecek. Ayrıca azınlık üyeleri arasında miras hukukunun medeni hukuk normları tarafından belirlendiği ifade edilecek. İslam hukukunu tercih edecek olanlar bunu yazılı olarak beyan edecek. Son olarak bugüne kadar hazırlanan vasiyetnameler normal bir şekilde uygulanacak.

Başbakan Çipras İslam hukukuyla ilgili düzenlemenin Eğitim Bakanlığı tarafından koordine edileceğini belirterek, bu konuda diyalog ve istişare sürecinin başlayacağını ve farklı görüş ve düşüncelere açık olduklarını söyledi.

EĞİTİM SORUNU

Türk Azınlığın eğitim sorununa da değinen Çipras, bu konuda hükümetin devlet okulları olgusunu desteklediğini, bunun yanı sıra azınlık okullarına giden çocuklara da onurlu bir ortam sağlama gayreti içinde bulunduğunu dile getirdi.

Eğitim konusunda mesajlarının açık olduğuna dikkati çeken Çipras, "Devlet okullarını destekliyoruz ve destekleyeceğiz. Bu kapsamda, diğerlerinin yanı sıra devlet anaokullarının azınlık çocuklarının da özel ihtiyaçlarını karşılaması için gereken girişimlerde bulunuyoruz. Buna paralel olarak, azınlık okullarına giden çocuklara da onurlu bir ortam sağlamak zorunluluğumuz var. Örneğin, İskeçe Azınlık Lisesinde olduğu gibi. Bu yönde yoğun bir şekilde çalışıyoruz." diye konuştu.

Haberler


Soydaşlar Mustafçova’da hatim etkinliğinde buluştu

Çocuk parası için başvurular cuma günü sona eriyor

Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı