Anasayfa

21-11-2017
Yunanistan’ın savunma sanayi desteği kurallara aykırı bulundu
AB, Yunanistan’ın milli savunma şirketi HDS’ye sağladığı bazı kamu desteklemelerini kurallara aykırı buldu.
21 Kasım 2017 Salı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Yunanistan’ın milli savunma şirketi Hellenic Defence Systems’a (HDS) sağladığı bazı kamu desteklemelerinin kurallara aykırı olduğuna karar verdi.

AB Komisyonu, Yunanistan milli savunma şirketi HDS şirketine sağlanan kamu desteklemelerine yönelik incelemenin tamamlandığını açıkladı.

Açıklamada, AB anlaşmaları gereği üye ülkelerin "zorunlu güvenlik menfaatleri" doğrultusunda askeri ekipman üretimlerini koruyabileceğine dikkat çekilerek, söz konusu şirketlerin sivil faaliyetlerinde ise AB kamu destek kurallarıyla uyumlu davranması gerektiği belirtildi.

Yunanistan’ın HDS’ye sağladığı mali desteklemelerin büyük kısmının kurallara uygun bulunduğuna işaret edilen açıklamada, şirketin sivil aktivitelerini desteklemeye yönelik sağlanan 55 milyon euronun ise geri alınması gerektiği bildirildi.

Kamu şirketi HDS, savunma alanında piyade tüfeği, cephane ve çeşitli silah sitemleri üretimi gerçekleştiriyor. Şirket, bu faaliyetlerine ilave olarak sivillerin kullanıma yönelik tabanca, inşaat patlayıcıları ve havai fişek üretimi de gerçekleştiriyor.

Yunanistan, 2004-2011 yılları arasında HDS’ye 10 milyon euro hibe gerçekleştirmiş, şirketin sermayesini 158 milyon euro artırmış ve 942 milyon euroluk kredilerine de kamu garantisi sağlamıştı.

AB üyesi ülkelerin kamu desteklemelerini ne şekilde sağlayacaklarını belirleme yetkisi AB Komisyonu’nun görev alanına giriyor. AB ülkeleri, kamu desteklemelerini sadece rekabete zarar vermeyecek şekilde ve kamu yararına uygun durumlarda kullanabiliyor.

Haberler


Gümülcine Belediyesi köy içi yollar için sözleşme imzaladı

Gümülcine Müftülüğü Bayan İrşad Ekibinden Berat Kandili etkinliği

İskeçe Müftülüğünün “Evliliğe İlk Adım” projesi devam ediyor

AADE’den sahte SMS uyarısı

Başbakan Miçotakis anayasa değişikliğine gidileceğini duyurdu

Kozlukebir Belediyesi’nde bazı okullar tatil edildi

Mustafçova Belediyesi’nde okullar yarın tatil

İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa’dan Berat Gecesi mesajı

Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’ten Berat Kandili mesajı

Ali Salihoğlu vefatının 3. yılında anıldı

İskeçe’de 29 Ocak: Hafızada Direniş, Kimlikte Onur

Başkonsolos Ünal’dan Büyük Derbent köyünü ziyaret