Anasayfa


20-06-2015
Kurayla kayıt dönemi geri mi geliyor?
Batı Trakya’daki iki azınlık ortaokuluna öğrenci kayıtları için yıllar sonra yeniden kura yönteminin uygulanacağı haberleri endişe yarattı.
20 Haziran 2015 Cumartesi

Edinilen bilgiye göre; Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti Eğitim Müdürü Panayotis Keramaris, Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ile İskeçe Azınlık Ortaokulu’na kayıt yaptıran öğrenci sayısının belli bir rakamın üzerine çıkması halinde, öğrencilerin okula kurayla alınacağını ifade etti. İki azınlık ortaokuluna konuyla ilgili olarak resmi bir yazının ise gönderilmediği dile getirildi.

İki azınlık ortaokuluna kurayla öğrenci alınacağı haberleri, azınlık kamuoyunda büyük tedirginlik ve tepki yarattı. Gazetemizle irtibata geçen çok sayıda öğrenci velisi, böyle bir olasılık karşısında tepkisini dile getirdi.

İskeçe ve Gümülcine’deki azınlık ortaokullarına kurayla öğrenci alınması halinde, 1990’larda yaşanan ve Batı Trakya Türk azınlığının büyük tepki gösterdiği “kurayla öğrenci kaydı” uygulamasına geri dönülmüş olacak.

Bu arada, İskeçe ve Gümülcine'deki iki azınlık ortaokuluna ilginin oldukça fazla olduğu ve kayıt yaptıran öğrenci sayısının yüksek olduğu öğrenildi.

GÜMÜLCİNE CELAL BAYAR LİSESİ ENCÜMEN HEYETİ BAŞKANI

Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif konuyla ilgili olarak GÜNDEM’in sorularını yanıtladı. Kurayla öğrenci alınması haberinin veliler üzerinde yarattığı olumsuz etkiye dikkat çeken Ahmet Arif, bazı çocukların istedikleri okula alınmamalarının hiç bir haklı gerekçesi olamayacağını söyledi.

Celal Bayar Ortaokul – Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif şöyle konuştu: “Encümen Heyeti Başkanı olarak şunu söylemek isterim ki; siyasilerimizin bu olaya müdahil olması sevindirici. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bildiğiniz gibi okumuza yeni kayıt işlemleri 12 Haziran Cuma günü itibarıyla başladı. Ancak bu yıl çok büyük bir haksızlığa pencere açılıyor. Kayıtların belli bir sayının üzerine çıkması halinde öğrencilerin okula kurayla alınacağı ve kaydedileceği ifade ediliyor. Biliyorsunuz ki; kurayla öğrenci kayıt işlemi 1990’larda uygulanmıştı. 1999 yılından bu yana kura sistemi kaldırıldı. Bu uygulama 15 yıldan bu yana gerek Gümülcine’de, gerekse İskeçe’de uygulanmadı. Yani azınlık ortaokulunda okumak isteyen öğrencilere bu hak tanındı. Şimdi bu sene kuranın geri geleceği söyleniyor. Böyle bir uygulama her şeyden önce çok büyük bir haksızlık olur. Kuranın yapılması halinde okula alınmayan öğrenciye bunu kim ve nasıl izah edecek? Herşeyden önce çocuklarımızın psikolojisiyle oynanacak. Ayıptır, günahtır. Bu okulda okumak isteyen öğrenciye siz neyi nasıl anlatacaksınız? İhtiyaç olması halinde bahçeye iki veya üç prefabrik sınıf konabilir. Tabii bizim isteğimiz daha sonra da büyük bir bina yapılmasıdır.”

“DEVLET AZINLIK EĞİTİMİNİ SAĞLAMAK ZORUNDADIR”

Azınlık okulunda eğitim görmek isteyen öğrencilere bu hakkın mutlaka sağlanması gerektiğinin altını çizen Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif, “Biz azınlık olarak azınlık eğitimini istiyoruz. Celal Bayar Azınlık Ortaokul ve Lisesi’ne son yıllarda olağanüstü bir ilgi var. İnsanımız bu okulda okumak istiyor. Fakat ne yazık ki bu sene kurayla öğrenci alınacak deniyor. ‘Kanun neyse onu uygulayacağız’ deniyor. Fakat ortada bir gerçek var. Azınlık çocukları azınlık eğitimini almak istiyorsa, azınlık okulunda okumak istiyorsa devlet bunu sağlamak zorundadır. Azınlık insanının, azınlık okulunda okuma hakkı vardır. Bu hak engellenemez. Dolayısıyla bu kanun bunca yıldır değiştirilmeliydi. Eğer bugüne kadar azınlığın istekleri dikkate alınsaydı sorun kalmayacaktı. Yani yeni azınlık ortaokulları açılsaydı veya mevcut okula yeni binalar veya derslikler yapılsaydı, bugün kuradan bahsetmeyecektik. İnsanımız tüm kısıtlı imkanlara rağmen azınlık okuluna sahip çıkıyor. Çocuğunu burada okutmak istiyor.” dedi.

“TÜM KURUMLAR ELBİRLİĞİ YAPMALI”

Celal Bayar Azınlık Ortaokulu Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif, tüm azınlık kurumlarının el birliğiyle sorunun aşılması için çaba göstermesi gerektiğini belirterek şu ifadelere yer verdi: “Bu işin bir de hukuk boyutu var. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, bu konuda çok güzel bir açıklama yayınladı. Tüm bunların dikkate alınması lazım. Öğrenci velileri çok tedirgin. Bu durumdan çok rahatsız. Devletten ricamız bu meselenin kökten çözüme kavuşması. Biz azınlık olarak bu hükümete çok büyük oranda oy verdik, destek verdik. Üç tane milletvekili seçtik. Azınlıktan bu kadar oy almış, destek görmüş bir iktidar azınlık eğitimine gereken ilgiyi göstermiyor ve bu sorunlara eğilmiyorsa burada art niyet ararız. Eğitim Bakanlığı’nın bu sorunu halletmesi lazım. Bugüne kadar zaten çözümlenmesi gereken bir sorundu bu.”

İSKEÇE AZINLIK ORTAOKULU LİSESİ SAHİBİ

İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokulu ve Lisesi sahibi Saime Kırlıdökme de GÜNDEM’e yaptığı açıklamada, öğrencilerin mağdur olacağı bir uygulamanın yanlış olacağını söyledi. Azınlık okuluna kurayla öğrenci kayıt etme sisteminin hukuk açısından da doğru olmadığının altını çizen Saime Kırlıdökme şöyle konuştu: “Şu anda kayıt dönemindeyiz. İskeçe Azınlık Ortaokulu’na ilgi çok büyük. Azınlık öğrencileri bu okulda eğitim almak istiyor. Bu tabii ki sevindirici. Bizler de tüm eksiklere rağmen çocuklarımıza en iyisini vermeye çalışıyoruz. Ancak son günlerde ortaya atılan ‘kurayla öğrenci alınacak’ sözü hepimizde çok büyük bir üzüntü yarattı. Özellikle de öğrenciler ve veliler çok tedirgin. Bu uygulama yıllar önce uygulanıyordu. Fakat 1999 yılından bu yana uygulanmıyor. Azınlık okulunda okumak isteyen öğrencilerin kaydı yapılıyordu. Eski uygulamayı geri getirmek doğru değil.”

“ÇOCUĞA HANGİ SEBEPLE OLURSA OLSUN ‘SEN BU OKULA GELEMEZSİN’ DİYEMEZSİNİZ”

Türkçe ve Yunanca’ya dayanan azınlık okulunun ve azınlık eğitiminin, azınlık çocuklarına tanınan bir hak olduğunu vurgulayan Saime Kırlıdökme, “Hangi sebeple olursa olsun bir çocuğa ‘sen bu okula gelemezsin’ denemez. Eğer böyle bir şey denirse, bu o çocukta ve elbette ki ailesinde çok büyük yaralar açar. Devletin, hükümetin ve yetkililerin bu konuda azınlık ailesinin isteklerine ve hassasiyetlerine dikkat etmesi gerekir. Bizim taleplerimiz her zaman makul talepler.” diye konuştu.

“BU YANLIŞIN YAPILMAYACAĞINA İNANIYORUM”

Azınlık ortaokul ve liselerine talebin mutlaka dikkate alınması gerektiğini ifade eden İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokulu ve Lisesi sahibi Saime Kırlıdökme, “Azınlık kurumlarının ve basının konuyu ele aldığını ve haksız bir uygulama yapılmaması için ikazlarda bulunduğunu gördük. Toplum kendi okuluna sahip çıkmak istiyor ve çıkıyor. Kurayla öğrenci almak ve bunun bir sonucu olarak bazı öğrencileri istemelerine rağmen azınlık okulunun dışında bırakmak gibi bir uygulamanın geri getirilmeyeceğine inanıyorum ve inanmak istiyorum. İnsanların en makul ve demokratik istekleri ve beklentileri dikkate alınmalıdır. Ben yanlışın yapılmayacağına inanıyorum. İsteğimiz ve beklentimiz; bu konuya iyi niyetle yaklaşılması ve sorunun mantıklı bir şekilde çözümüne odaklanılmasıdır.” dedi.

Haberler


‘Yunanistan’daki Pontus iddiaları asılsızdır’

Süper Lig’de PAOK şampiyon oldu

İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulunda öğrenci şenliği

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu