Anasayfa

22-06-2015
Çin, Doğu Türkistan'da oruç yasağı uyguluyor
Çin, Doğu Türkistan olarak bilinen Uygur Özerk Bölgesi'nde Ramazan ayı boyunca memur, öğrenci ve öğretmenlerin oruç tutmasını yasakladı.
22 Haziran 2015 Pazartesi

Dünya Uygur Kongresi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Erkin Emet, Çin'in ABD'de İkiz Kuleler'e yapılan saldırının ardından orucu yasakladığını aktararak, "Doğu Türkistan'da Müslümanlar 14 yıldır oruç tutamıyor" dedi.

Uygur Türklerinin yaşadığı sorunlar ve oruç tutma yasağı ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Dünya Uygur Kongresi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Erkin Emet, "Çin yönetimi 'Toplumun sağlığının koruması için oruç yasağı getirdik' gibi bir gerekçeyle oruç tutmayı 2001'de İkiz Kuleler'in vurulmasından bu yana yasakladı" dedi.

BASKILARI GİDEREK ARTTI

Emet, dönemin ABD Başkanı George Bush ile Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı arasında geçen diyaloğu da şöyle anlattı: "Bush, Şangay'da düzenlenen bir toplantıda o dönemdeki Çin'in Cumhurbaşkanı'na 'Biz uluslararası terörizm ile mücadelede sizden destek istiyoruz' dedi. Çin Cumhurbaşkanı ise 'Uygur Müslüman'ı teröristler var. Eğer siz bu teröristleri uluslararası terör listesine alırsanız sizi destekleyeceğiz' ifadelerini kullandı. Sonra Bush, 'Sizin meseleniz İslam terörü meselesi değil, burada bir etnik problem var' dedi. O tarihten sonra Uygur Türkleri meselesi uluslararası arenaya taşındı. Çin o gün bugündür Uygur Türklerine çok sert önlemler aldı. Müslümanlar Avrupa'da, ABD'de oruç tutulabiliyor ancak bir tek Çin'de oruç tutma yasağı var."

ETEK BOYUNA SINIRLAMA

Doğu Türkistan'da Türklere yapılan her türlü zulme rağmen insanların son yıllarda İslam'a dönme çalışmalarına hız verdiğini belirten Emet, "Çin ise hala imamlara hakaretten tutun da kadınların etek boylarına kadar karışmaya devam ediyor" diye konuştu.

DUR DİYEN YOK

Çin'de Uygur Türklerine yapılanların İslam'a açıktan bir hakaret olduğunu dile getiren Emet, "Bu yapılanlar İslam’a bir hakarettir. Bütün İslam Dünyası'nın buna bir dur demesi gerekiyor. En azından tepki gösterilmesi gerekiyor" açıklamalarında bulundu.

Bölgede erkeklerin uzun sakal bırakmaları, camiye giriş ve çıkışların kontrol edilmesinin yanı sıra dini eğitim faaliyetleri de hükümet tarafından sınırlandırılmıştı.

Çin’de geçen yılın başında yürürlüğe giren terörle mücadele yasası kapsamında Sincan Uygur Özerk bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, uluslararası gözlemci kuruluş ve yabancı gazeteciler, eyalette "güvenlik gerekçeleri" nedeniyle bağımsız çalışmalarda bulunamıyor.

Çin’deki 56 etnik azınlıktan 10’u Müslüman. Hui (Çinli Müslümanlar), Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang etnik azınlıkları, genelde yoğun olarak ülkenin kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor.

Haberler


Özgür Ferhat, çiftçilerin sorunlarını Tarım Bakan Yardımcısı ve Genel Sekreterine iletti

‘Gigabit’ programı için başvurular başladı

SİRİZA ana muhalefet konumunu kaybetti

Stilyanidis, yapay zeka çağında insan haklarının korunmasının önemine dikkat çekti

Özgür Ferhat, mısır üreticilerinin prim mağduriyetini gündeme taşıdı

Νέα επιστολή για το κτιριακό πρόβλημα του Μειονοτικού Γυμνασίου - Λυκείου Ξάνθης

‘İskeçe Azınlık Lisesine yeni okul binası için somut adım atılmasını talep ediyoruz’

Vatandaşı Koruma Bakan Yardımcısından Gümülcine ziyareti

İTB’de öğrencilere meslek tanıtımı etkinliği

İskeçe Merkez Azınlık İlkokulu Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Kikilias sel önleme planını açıkladı

Soğuk hava geliyor, sıcaklık 10 derece düşecek