Anasayfa


22-06-2015
Yunanistan için karar günü!
Bugün Brüksel’de yapılacak AB Liderler Zirvesi, Yunanistan için son aylardaki en kritik toplantı.
22 Haziran 2015 Pazartesi

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan borcunun 1.6 milyar euro’luk kısmını bu ay sonuna kadar ödemesi gereken Yunanistan bugünkü ‘ya tamam ya devam’ zirveleri öncesi son bir önlem paketi sundu.

Yunanistan’ın durumunu müzakere etmeye devam eden Euro Bölgesi maliye bakanları, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak AB Liderler Zirvesi öncesinde, Lüksemburg’da saat 16.00’da kritik bir görüşme gerçekleştirecek. Borcunu 9 gün içinde ödeyemezse iflasını açıklaması ve Euro bölgesinden çıkması muhtemel olan Yunanistan da 5 aydır süren müzakerelerin belki de en kritiği olan bu zirve öncesi yeni bir önlem paketi hazırladı.

Başbakan Aleksis Çipras Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile yaptığı telefon görüşmesinde bu son teklifi sundu.

AB YETKİLİLERİ SON TEKLİFTEN MEMNUN

Yunanistan’ın bu girişimi AB çevreleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Martin Selmayr, Twitter hesabında yeni planın kendilerine ulaştığını ve ‘zirvede aşama kaydedilebilmesi için iyi bir temel’ olduğunu yazdı.

Komisyon’un mali işlerinden sorumlu üyesi Pierre Moscovici de bugün bir çıkış yolu bulacaklarına inandığını söyledi. “Yunanistan’ın son önerisi doğru yönde verilmiş bir teklif” diyen Moscovici, Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, “Euro’nun korunması, ortak para biriminin geri dönülmezliğinin sağlanması konusunda siyasi isteğin olduğunu düşünüyorum. Bu siyasi istek bugün kazanacak” diye konuştu.
Planın detayları açıklanmasa da, Yunan basınına göre alınması öngörülen önlemler en çok zenginleri vuracak.

MADRAS: UZLAŞIYA YAKLAŞTIK

Bu arada Maliye Bakanı Yardımcısı Dmitris Madras ise, yaptığı açıklamada, uluslararası kreditörlerin müzakerelerde uzlaşı noktasına yaklaştığını belirterek, “Her şey ivedi bir uzlaşıya işaret ediyor” dedi.

Acil toplantı kararı, geçen Perşembe günü yapılan Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında, Atina’nın borç yükü nedeniyle iflasa sürüklenmesini önleme konusunda uzlaşıya varılamaması üzerine alınmıştı.

Atina, AB’den 7.2 milyar euroluk yardım paketinin son dilimini alamazsa borçlarını ödeyemeyeceğini ve temerrüde düşeceğini söylüyor. AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan Troyka (yeni adıyla Kurumlar) ise yardım paketinin Atina’ya gönderilebilmesi için öncelikle SİRIZA hükümetinin bir dizi kemer sıkma tedbirini kabul etmesi gerektiğinde ısrarcı.

ATİNA’DA 5 BİN KİŞİ ‘BU BİZİM HAYATIMIZ’ DEDİ

Diğer taraftan başkent Atina’da parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı’nda toplanan gruplar, hükümete destek gösterisi düzenledi. Gösteriye, Meclis Başkanı Zoi Kostantopulu ve Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis’in yanı sıra SİRİZA milletvekilleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve sosyal medya üzerinden örgütlenen yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Göstericiler, ‘Hayatlarımız kreditörlere ait değil’, ‘Korkmuyoruz ve geri adım atmıyoruz’ şeklinde sloganlar attı.


Benzer gösteriler Selanik’te de düzenlendi. Lafazanis, gösteri sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin alacağı kararların Yunan halkının istekleriyle ters düşmeyeceğini ifade etti.

YUNANİSTAN İÇİN KARAR GÜNÜ

Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) bir türlü uzlaşmaya varamayan ve iflasın eşiğine gelen Yunanistan son önlem paketi önerisini Pazar akşamı geç saatlerde Brüksel’e iletti.
Avrupa Komisyonu sözcüsü Martin Selmayr, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda “Yeni plan ulaştı… Yarınki zirvede aşama kaydedilebilmesi için iyi bir temel” yorumunu yaptı.

Atina’nın önerdiği yeni pakette ne gibi tedbirlerin yer aldığı resmi olarak açıklanmasa da, Yunan basını tedbirlerin zengin kesimleri hedeflediğini belirtti.

Ayrıca yıllık cirosu 1 milyon euro ve üzerinde olan şirketlerden acil vergi tahsilatı yapılmasının da plana eklendiği ve savunma bütçesinde ilave kesintilerin de yine son plana konulduğu ifade ediliyor.
Yunanistan’ın 30 Haziran’a kadar IMF’ye 1,6 milyar euroluk borç geri ödemesi gerçekleştirmesi gerekiyor.


Haberler


Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulu öğrenci şenliği düzenliyor

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB Yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi