Anasayfa


05-01-2018
Batı Trakya'daki çarpıcı gerçekle uluslararası kongreye damga vurdu
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Serdar, Batı Trakya’da Türk azınlığının sorunları konusunda yaptığı araştırma sonuçlarını yaplaştığı uluslarararası kongrede “En İyi Sunum” ödülünü aldı.
5 Ocak 2018 Cuma

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi'nde STK'larla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Ahmet Serdar, geçtiğimiz günlerde Arnavutluk'un başkenti Tiran'da gerçekleştirilen “Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi”ne Uludağ Üniversitesi adına katıldı. Serdar, kongrede, bir süre önce Gümülcine, İskeçe ve Dedeağaç'ta yaptığı araştırmada elde ettiği çarpıcı sonuçları paylaştı.

Bildirisinde anketin bir sorusuna verilen cevap üzerine yoğunlaşan Serdar, ekonomik kriz gibi hayati bir mesele varken, Batı Trakya'da Türk azınlığının öncelikli sorun olarak eğitimi gördüğünün altını çizdi. Serdar sunumunda, bölgedeki insan hakları ihlallerine de dikkat çekmeyi ihmal etmedi. Ahmet Serdar’ın sunumu, Kongre Düzenleme Komitesi tarafından “En İyi Tebliğ” seçildi.

FARKLI ÜLKELERDEN BİLİM İNSANLARI KATILDI

Konuyla ilgili bilgi veren Ahmet Serdar, uzun süredir Batı Trakya'da üç ilde yaptığı anketten önemli ve bir o kadar da dikkat çekici veriler elde ettiğini kaydetti. Tiran'da Batı Trakya Türkleri’nin güncel sorunlarını farklı ülkelerden gelen bilim insanlarına anlatma fırsatı bulduğunu belirten Serdar şunları kaydetti: ''2017 yılı içerisinde Batı Trakya genelinde yapılan ampirik çalışmaya değindim ve verilerin yer aldığı grafiği analiz ettim. 10 yıldır ekonomik krizle boğuşan, hatta bölgenin Yunan asıllı yerleşiklerine göre krizden çok daha fazla etkilenen Türk azılığı mensuplarının eğitim sorununu daha önemli bir sorun olarak görmelerinin manidar olduğunu tartışmaya açtım. Türk azınlığın milli kimlik, müftülük, vakıflar gibi kronikleşmiş sorunlarına da dile getirmeye çalıştım. Sunumun ilgi görmesi ve kongrenin 'en iyisi' seçilmesi beni fazlasıyla mutlu etti. Ancak bir Batı Trakyalı olarak mensubu olduğum Türk azınlığın sorunlarını buralarda dile getirebilmenin mutluluğu her şeyin ötesinde.''

AHMET SERDAR KİMDİR?

Ahmet Serdar 1972 yılında Gümülcine'de doğdu. İlköğrenimini Gümülcine II. Azınlık Okulu’nda tamamladı. Orta ve lise eğitimini Bursa Erkek Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İngilizce İktisat Bölümü'nde yüksek öğrenimine başladı. Batı Trakya Genç Akademisyenler Topluluğu'nun (GAT) kuruluş çalışmalarında yer aldı ve topluluğun ilk asbaşkanlığını yaptı. Yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra Bursa'ya döndü ve tekstil sektöründe çalışmaya başladı. Tekstilde önce ücretli sonra girişimci olarak çalıştığı yıllarda, Uludağ Üniversitesi'nde İktisat Anabilim dalında yüksek lisans çalışmalarına devam etti. 2002 yılında “Batı Trakya Türklerinin Ekonomik Durumu ve Sorunları” konulu teziyle yüksek lisans derecesi aldı. Aynı yıl Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde İktisat Teorisi ve İktisat Tarihi Anabilim Dalında doktora çalışmalarına başladı. 2008 yılında savunduğu “AB Üyeliğinin Yunanistan Ekonomisine Etkileri ve Türkiye'nin Üyeliği Bakımından Bir Değerlendirme” konulu teziyle doktora derecesi aldı. Yunanistan'da askerlik görevini tamamladıktan sonra Trakya Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başladı. 2014 yılından bu yana Uludağ Üniversitesi'nde çalışmaktadır. Uluslararası bilimsel kongrelerde Batı Trakya Türkleri’nin de konu edildiği tebliğler sunmuş, ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde alanıyla ilgili çeşitli makaleler yayınlamıştır. Ahmet Serdar, Ayşe Serdar ile evli ve 2 çocuk babasıdır.

Haberler


Tarım Bakanı Avgenakis Gümülcine’ye geliyor

Sağlık Bakanlığı ‘çöl tozu’ için uyardı!

Varufakis, kendisine yasak getiren Almanya’ya dava açtı

Özgür Ferhat’tan doludan etkilenen çiftçilere açıklama

Kuzey Makedonya’daki çifte seçimde ana muhalefet partisinin lideri zafer ilan etti

BTAYTD’dan Yassıköy Belediye Başkanı Caner İmam’a ziyaret

Fenerbahçe Beko 5 yıl sonra Dörtlü Final’de

Olimpiakos, Dörtlü Final’e kaldı

‘Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nın finali Omurluköy’de

Okul Aile Birliğinden Mustafa Trampa ziyareti

Atina Belediye Başkanı Dukas’dan İBB Başkanı İmamoğlu’na tebrik ziyareti

Edirne’de ‘Rodop: Bir Sıradağ 15 Fotoğrafçı’ sergisi