Anasayfa


08-01-2018
Uzun dönem ikamet izni süreci yeniden başladı
Merkezi İstanbul’da bulunan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, uzun dönem ikamet izni sürecinin Batı Trakya Türk azınlığı mensupları için 8 Ocak Pazartesi gününden itibaren yeniden başladığı bildirildi.
8 Ocak 2018 Pazartesi

Konuyla ilgili Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Necmettin Hüseyin şu açıklamayı yaptı: “Saygıdeğer hemşehrilerim, süreci kısaca özetlemek gerekirse Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği olarak 2015 Eylül ayında dönemin Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na sunduğumuz rapor ile başlayan Batı Trakya Türkleri’nin anavatanda 50 yıldır kronikleşen sorunlarının neredeyse tamamının çözümü ile ilgili adımların atılması ile alakalı start verilmişti.

Bu sorunların başında da İkamet Tezkeresi ile alakalı olarak 2014 yılında yürürlüğe giren Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamındaki hak kayıpları en önde gelmekte idi. Mayıs 2017 tarihinde yayınlanan genelge kapsamında da Türk Soyluların Uzun Dönem İkamet Tezkeresi başvuru hakkı verilerek bir defaya mahsus süresiz İkamet Tezkeresi almalarının önü açılmıştı. Başvuru süresi olarak da 15 Ağustos 2017 tarihi randevu almak için son tarih olarak açıklanmıştı.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği olarak 14 Ağustos 2017 tarihinde Başbakan Yardımcımız sayın Hakan Çavuşoğlu’na sorunu yazılı ileterek süre uzatımı talebinde bulunmuştuk.

Sayın Başbakan Yardımcımızın konuya gösterdiği yakın ilgi ve alaka ile de 16 Ağustos 2017 tarihinde Göç İdarelerine talimat yazısı gönderilerek Uzun Dönem İkamet Tezkeresi başvuru süresi 31 Aralık 2017 tarihine kadar uzatılmıştı.

Fakat sonrasında yaptığımız çalışma ile Göç İdarelerine gelen talimat yazısında teknik manada başvuruya ilişkin bazı sıkıntıların yaşandığı tespit edilmiş, derneğimiz tarafından gerekli girişimlerde bulunulmuştur.

Bu süreçlerle birlikte Başbakan Yardımcımız Hakan Çavuşoğlu’nun katkılarıyla yaşanan sıkıntıların çözümü sağlanmıştır.Kasım ayı ortalarında Göç Politikaları Kurulu toplanarak, 31 Aralık 2017 tarihine kadar Türkiye’ye giriş yapmış olan Batı Trakya Türkleri için Uzun Süreli İkamet verilmesi yönünde aldığı yeni bir kararla bu süreci yeniden başlatmıştır.

08 Ocak 2018 tarihi itibarı ile imzaları tamamlanan yeni genelge ile ilk başvuruda süreleri kaçıranlar için ikinci bir şans doğduğunu ve 31 Aralık 2017 tarihine kadar bir kez dahi olsun Türkiye’ye giriş yapan hemşehrilerimizin randevularını alarak bu fırsatı değerlendirmesi temennimizdir.

Göç İdaresi yetkilileri ile yaptığımız görüşmeler neticesinde daha önce alınan ve henüz günü gelmeyen randevular da geçerliliğini koruyacak olup randevu gününde evraklarını teslim etmek sureti ile başvuru işlemini tamamlayabileceklerdir.

Yunanistan vatandaşı, Haymatlos veya İskat durumundaki tüm Batı Trakya Türkleri’nin başvurup alabileceği Uzun Süreli İkamet İzni başvuruları tüm illerde Göç İdarelerinden alınacak randevu ile gerçekleştirilecek.

Kısacası Batı Trakya Türk Azınlığı mensubu hemşehrilerimiz için 08 Ocak 2018 tarihinden itibaren UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ SÜRECİ yeniden başlamıştır.”

Genel Başkan Av. Necmettin Hüseyin açıklamasının devamında, "İki buçuk yıl önce söz verdiğimiz gibi Türkiye'de yaşayan Batı Trakya Türklerinin sorunlarının kökünü kazıyacağız demiştik. Bu çözüm yoluna somut olarak girdiğimiz tarihten itibaren çıkan sorunları da teker teker aşmaya devam ediyoruz. İnsanların sorunlarına çare olabilmenin ve bu çözümleri duyurabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sürecin yeniden başlamasına vesile olan sevgili Bakanımız Sayın Hakan Çavuşoğlu başta olmak üzere katkısı bulunan, emeği geçen tüm yetkililere camiam adına teşekkür ederek şükranlarımı sunarım." Dedi

Uzun süreli İkamet Tezkeresi alabilmek için Batı Trakya Türklerinin kendi illerinde bulunan Göç İdarelerine başvurmaları gerekmektedir.

Başvuru için mevcut geçerli Yunanistan Cumhuriyeti Pasaportu veya kimliği olanlar (Taftota) ve 31 Aralık 2017’den önce Türkiye’ye giriş yapmış olanlar (Türk soylu olarak ikamet izni almış veya almamış olması fark etmememektedir) www.goc.gov.tr web sitesi üzerinden ikinci bir tebliğe kadar, aldıkları randevu tarihleri daha ileri tarihli olsa bile başvurmaları gerekmektedir. Geçerli pasaportu bulunmayan Haymatlos ile İskat İkamet Tezkeresi sahipleri bizzat illerindeki Göç İdarelerine başvuracaklardır.

Mevcut İkamet Tezkeresi veya Çalışma İzni bulunan Batı Trakya Türkleri de UZUN DÖNEM İKAMET TEZKERESİ için başvurabileceklerdir. Bu başvurularını www.goc.gov.tr e-ikamet sistemi üzerinden geçiş başvurusu yaparak uzun dönem ikametine başvuracaklardır. Mevcut İkamet Tezkeresi bulunmayanlar ise e-ikametten ilk başvuru şeklinde başvurularını yapacaklardır.


BAŞVURU İÇİN İSTENİLEN BELGELER

1. Başvuru Formu (Geçerli pasaportu olanlar www.goc.gov.tr adresinden e-ikamet linkinden uzun dönem seçerek müracaat edecek),

2. Başvuru Dilekçesi (EK 2) (Geçerli pasaport olmayanlar ),

3. Tebligat Formu (EK 3 ),

4. Taahütname (EK 4),

5. Pasaport fotokopisi (Iskat ve Haymatloslar için mevcut ikamet tezkereleri)

6. Varsa Önceki İkamet İzin Belgesi,

7. 4 Adet biyometrik fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş, önden yüzü açık, fonu beyaz, dijital hali genişlik 220, yüksek 290 piksel olmalı),

8. Adli Sicil Belgesi (11 Yaş üzeri olanlar için gereklidir, kendi ülke makamlarından veya Türk adli makamlarından alınabilir),

9. İkamet İzni Kart Bedeli (Vergi Dairesine yatırılacak)

10. Gümülcine Başkonsolosluğu’ndan Etabli Belgesi (son 6 aya ait olması gerekmektedir.)

11. Yunanistan kimlik kartı fotokopisi (taftotita).

Haberler


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay Batı Trakya’da temaslarda bulunuyor

Trakya Üniversitesinde İTB’nin 41 yıllık hukuk mücadelesi anlatıldı

GAT yönetiminden nezaket ziyaretleri

Tarım Bakanı Avgenakis Gümülcine’ye geliyor

Sağlık Bakanlığı ‘çöl tozu’ için uyardı!

Varufakis, kendisine yasak getiren Almanya’ya dava açtı

Özgür Ferhat’tan doludan etkilenen çiftçilere açıklama

Kuzey Makedonya’daki çifte seçimde ana muhalefet partisinin lideri zafer ilan etti

BTAYTD’dan Yassıköy Belediye Başkanı Caner İmam’a ziyaret

Fenerbahçe Beko 5 yıl sonra Dörtlü Final’de

Olimpiakos, Dörtlü Final’e kaldı

‘Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nın finali Omurluköy’de