" /> Taraşmanlı ve Zeynelli köylülerine ‘Mülkünüz Hazine arazisine ait’ yazısı gönderildi!...
Anasayfa


23-01-2018
Taraşmanlı ve Zeynelli köylülerine ‘Mülkünüz Hazine arazisine ait’ yazısı gönderildi!...
İskeçe’nin ova bölgesindeki Taraşmanlı ve Zeynelli köylerinde tarla ve arazilerin büyük bölümünün hazineye ait olduğu gerekçesiyle vatandaşlara yazı gönderildi.
23 Ocak 2018 Salı

Taraşmanlı ve Zeynelli köylerinde 600’e yakın vatandaşa sahip oldukları tarla, arsa, ev ve işyeri arazilerinin hazineye ait olduğunu belirten yazı gönderildi. İskeçe’deki en eski Türk mezarlıkları arasında bulunan ve 500 yıllık mezar taşlarının da olduğu Taraşmalı mezarlığının dahi hazine arazisi olduğu iddia ediliyor. Vatandaşlara gönderilen yazılarda, inşaat izni çıkartılarak, tüm resmi prosedüre uygun olarak yapılan çok sayıda dükkan ve evlerin de hazineye ait arazi üzerinde olduğu iddia edildi.

Aralarında Yunanlı vatandaşların da olduğu kişilere ekonomi Bakanlığı tarafından gönderilen mektuplar Aralık ayı başında Taraşmanlı ve Zeynelli köyünde ulaştı. sözkonusu olay, bölgedeki vatandaşlar arasında şaşkınlık ve tepkiye neden oldu. İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, köylüleri ziyaret ederek görüştüklerini belirti ve sorunun giderilmesi için kanun değişikliği hazırlanacağını söyledi.
Olayın 1978 yılında dönemin İskeçe valisi tarafından sözkonusu arazilerin kamu arazisi olarak ilan edilmesini öngören karara dayandığı vurgulandı.

MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI NAİM HASANOĞLU

Konuyla ilgili olarak GÜNDEM’e konuşan Taraşmanlı Mütevelli Heyeti Başkanı Naim Hasanoğlu, yazının kendi köyleri olan Taraşmanlı’ya Aralık ayının ilk günlerinde geldiğini anlattı. Hasanoğlu şöyle konuştu: “Aralık ayının ilk günlerinde geldi belgeler. Sahip olduğumuz tarla, arsa, ev, dükkan ne varsa hepsinin hazineye ait olduğu bildiriliyor. Gönderilen yazı bu. Dedelerimizden, ninelerimizden kalan, onlara da kendi dedelerinden kalan yüzyıllara dayanan mallarımızın hazineye ait olduğu bildiriliyor tarafımıza. Tabii ilk bakışta inanmakta zorlandık. Bazı köylüler yazıyı ciddiye bile almamış. Fakat birkaç gün içinde neredeyse herkese yazı gittiğini öğrendik. Hatta komşu köy olan Zeynelli köylülerine de benzer yazıların gittiğini öğrendik. Olayın ciddiyeti ortaya çıktı.”

500 YILLIK MEZARLIK İÇİN DE YAZI GİTMİŞ!

Taraşmanlı Mütevelli Heyeti Başkanı Naim Hasanoğlu, mütevelli başkanlığını yaptığı Taraşmanlı camiinin yanında bulunan ve 5 – 6 asırlık bir geçmişi olan mezarlığın dahi hazine arazisi olarak göründüğünü ve mezarlık için de yazı geldiğini kaydetti. Hasanoğlu “Bu mezarlık yani Taraşmanlı mezarlığı bölgemizdeki en eski mezarlıklardan biri. Biz 500 kusür yıllık mezar taşı bulduk. Köyümüzdeki 90 yaşındaki dedeler dahi mezarlığı çocukluk yıllarından bugüne kadar bugünkü haliyle hatırlıyorlar. Bu tarihi mezarlık için bile yazı geldi. bunun yanısıra tarlaların haricinde oturduğumuz evlerimiz için, dükkanlarımız için de yazı gönderilmiş. Tüm bunlar hazine arazisi olarak görünüyor. Köylülerin yüzde 70’ine yazı gitmiş. Biz bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. İddia edildiği gibi olsaydı Taraşmanlı ve Zeynelli köylerinin harita üzerinde olmaması lazım. Tabii ki köylülerin de bu köylerde yaşamıyor olması lazım. Biz köylüler olarak avukat aracılığıyla buna itiraz ettik. İskeçe milletveki Hüseyin Zeybek de iki kez köyümüze geldi. Konuyu ayrıntılarıyla görüştük. Avukat aracılığıyla itirazlarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde tüm köylü itirazlarını tamamlayacak. Bu olay bizde hem şaşkınlık, hem tepki yarattı. dedelerimizden, onlara da kendi dedelerinden kalan malımız, mülkümüz için bunlar hazineye aittir diye mektup geliyor. Merak ediyoruz acaba bu hayatımızda daha neler göreceğiz? İnşallah sorun bir an önce çözüme kavuşur.” diye konuştu.

AVUKAT ÖZER TALATOĞLU

Aslen Zeynelli köyünden olan İskeçeli avukat Özer Talatoğlu ise gazetemize yaptığı açıklamada iki köyde çok sayıda vatandaşa yazı gittiğini söyledi. “Olay eski kararlara ve eski haritalarak dayanılarak yapılmış” diyen Özer Talatoğlu şöyle devam etti: “Sadece Türklere değil, Yunanlı vatandaşlara da mektup gönderilmiş. Taraşmanlı köyünde durum daha vahim. Çünkü çok sayıda ev ve işyeri için de yazı gönderilmiş. Yani halkımızın ev ve dükkanları bile hazineye ait olarak gösteriliyor. Zeynelli’de ise sadece tarlalar için gönderilen yazılar var. Çok sayıda kişi bu karara tepki gösteriyor. Milletvekilleri de köylere gitmiş. Araziler eski Taraşmanlı Nahiyesi’ne ait araziler. Tabii bu yıllar içinde çok sayıda tarla alım satışı yapılmış. Sayıyı tam olarak bilmiyorum fakat oldukça yüksek bir sayı. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili olarak gelişmelerin olacağını tahmin ediyorum. Tabii ki bu problemin bir an önce insanlarımız mağdur olmadan çözüme kavuşması gerekiyor.”

İSKEÇE MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ZEYBEK

Taraşmanlı ve Zeynelli köylerinde yaşanan sorunla ilgili olarak GÜNDEM’e konuşan İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, sorunun çözüme kavuşması için girişimde bulunduklarını belirtti. Milletvekili Zeybek şunları ifade etti: “Önemli sayıda vatandaşımızı ilgilendiren bir konu. Yıllar içinde alım satımlar yaşanmış. Şu anda arazilerin hazineye ait olduğunu belirten yazılar hem çok sayıda kişiye gitmiş. Sadece soydaşlar yok, aralarında önemli sayıda Yunanlı vatandaş da var. 1978 yılındaki dönemin İskeçe valisi buradaki arazileri kamu arazisi olarak ilan etmiş. 78 yılında alınan bu karara dayanan bir olay. O günden bu yana kimse birşey yapmamış. 5 bin dönümden fazla bir araziyi ilgilendiren bir mesele. Bölgede toprak bütünleştirilmesi yapılmaya kalkınca bu konu ortaya çıkmış. Son dönemde kadastro çalışmaları da yapılıyor. Dolayısıyla 1978 yılına ait valilik kararına dayanılarak köylülere tarlalarının, hatta ev ve işyerlerinin hazine arazisi üzerinde olduğunu bildiren yazılar gönderilmiş. Taraşmanlı’daki tarihi mezarlık için bile yazı gönderilmiş. İnşaat izni alınarak yapılan dükkanlar için bile yazı gitmiş. Mektupları Ekonomi Bakanlığı gönderilmiş. Olayın halk üzerinde endişe yaratması tabii ki doğal. Biz de ilk andan itibaren bize haber verildiğinde sorunla ilgilendik. Köye gittik ve insanlarla görüştük. Şu anda halk avukata giderek yazılı olarak itirazda bulunuyor. Bu itirazın 3 aylık süre içinde yapılması gerekiyor. İnsanımızın bu itirazları yapmaları lazım. Bundan önceki yönetimler ne yazık ki sorunun üzerine gitmemiş. Sorun bugüne kadar gelmiş ve bugün de karşımıza çıkıyor. Konuyu bakanlıklarla görüştük. Olayı takip ediyoruz. Bu problemin çözümü için kanun değişikliği hazırlanacak ve bu çileli insanlarımızın sorunu da inanıyorum ki giderilecek.”

Haberler


Başbakan Miçotakis Milliyet’e konuştu: Yolumuz diyalog

GTGB’de Sedat Hasan’la devam

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Kathimerini’ye konuştu

Ankara görüşmesinde Batı Trakya Türk Azınlığı da gündeme gelecek

Yunan kamuoyunun beklentisi Türkiye ile dostluk ve diyaloğun devam etmesi

Batı Trakya Türkleri Ankara görüşmesinden ne bekliyor?

Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışmasının ilkleri belli oldu

Gümülcine’de Staikuras – Tapacas görüşmesi

Miçotakis ve Kasselakis Gümülcine’ye geliyor

Fahrettin Altun, Türk-Yunan Medya Akademisi Forumu’nda konuştu

Yeni doğan bebeğini çöp kovasına attı!

Miçotakis’ten Ankara ziyareti öncesinde açıklamalar