Anasayfa


30-01-2018
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden Yunanistan’a izleme
Halit Habipoğlu: “AKPM, İskeçe Türk Birliği davasını yakından takip ediyor. Bu konuda Yunanistan’da yaşanan gelişmeleri Strazburg’a aktarmak çok önemli.”
30 Ocak 2018 Salı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), 25 Ocak’ta Strazburg’taki Olağan Kış Oturumu’nda
2017 İzleme Raporu’nu ve rapora ilişkin karar tasarısını kabul etti. AKPM üyesi Cezar Florin Preda (Romanya, EPP/CD) tarafından hazırlanan raporda 2017 yılında Yunanistan, Estonya, Macaristan ve İrlanda’da son bir yılda yaşanan gelişmeler değerlendirildi.

AKPM Genel Oturumu’nda yapılan oylama sonucunda kabul edilen kararın Yunanistan’a yönelik tavsiyeleri arasında Batı Trakya Türk azınlığını ilgilendiren iki karar bulunuyor. AKPM, Yunanistan’a, Ulusal Azınlıkların Korunması için Çerçeve Sözleşme (FCNM) ve Bölgesel Azınlık Dilleri Avrupa Şartı’nı onaylama çağrısını yineledi. Ayrıca Yunanistan’dan azınlıkların haklarının güçlendirilmesi konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını tam olarak uygulamasını istedi.

Batı Trakya Türk azınlığının din alanındaki özerkliği ile ilgili olarak ise kararında AKPM, azınlık mensuplarıyla ilgili miras, evlenme ve boşanma konularında müftüler (atanmış) tarafından kullanılan şer’i yetkileri tercihli hale getiren ve taraflar arasında anlaşmazlık olması durumunda Yunan Medeni Kanunu’nun da geçerli olmasını mümkün kılan yasanın kabul edilmesini takdir ile karşıladıklarını kaydetti.

Romanyalı parlamenter tarafından hazırlanarak geçen Aralık ayında AKPM İzleme Komitesi’nde kabul edilen raporun Yunanistan kısmında Batı Trakya Türkleri konusu ele alınıyor. Yunan makamlarının ulusal azınlıkları tanımamasının endişe yarattığı ifade edilen raporda, Lozan ile kabul edilen Trakya’daki Müslüman azınlığın din, dil, ana dilde eğitim olmak üzere özel haklara sahip olduğu ifade edildi.

Öte yandan, Batı Trakya Türk toplumunun karşı çıktığı 240 İmam Yasası çerçevesinde devlet okullarında seçmeli ders olarak İslam’ın öğretilmesi ise olumlu bir adım olarak yorumlandı. Atanan müftüler tarafından kullanılan şer’i yetkilerin sınırlandırılması olumlu olarak değerlendirilmekle birlikte şer’i hukukun halen uygulamada olması eleştirildi.

Preda’nın raporunda, İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği’ne ilişkin Yunanistan’ın dernek kurma özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmeden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının halen tam olarak uygulanmadığı ifade edildi. Milli güvenlik ve kamu düzeni gibi yeni kısıtlamalar ile AİHM kararlarının uygulanmasının pratikte önünün tıkanması nedeniyle azınlıkta hayal kırıklığı yaratan ve İskeçe Türk Birliği yasası olarak bilinen yasa ise pozitif bir adım olarak nitelendirildi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Romanyalı parlamenter tarafından hazırlanan raporun Yunanistan ile ilgili kısmında Batı Trakya Türkleri konusu yalnızca müftülerin şer’i yetkileri ile dernek kurma özgürlüğü ile sınırlı olmakla birlikte bu iki konuda Batı Trakya Türk toplumunun eleştirileri maalesef raporda yer almıyor. Preda’nın bu iki konuda Yunan Meclisi’nde kabul edilen yasaları olumlu adımlar olarak nitelendirmesine karşın Batı Trakya Türk toplumunun her iki yasa ile ciddi endişeleri bulunuyor, zira her iki yasa da sorunu temelden çözmekten uzak. Buna karşılık AKPM’de kabul edilen kararda azınlıkların haklarını güçlendirmeye yönelik olarak Yunanistan’dan AİHM kararlarının tam uygulanmasının istenmesi oldukça önemli. Avrupa Konseyi’nde İskeçe Türk Birliği’ne ilişkin süreç yakından takip ediliyor. ABTTF olarak biz de Strazburg’a gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde bu konuyu önemle dile getiriyoruz, getirmeye devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.



Haberler


ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor