Anasayfa

05-02-2018
"Türk-Yunan ticaretinde KOBİ’lere ağırlık verilmesi lazım"
DEİK Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet: "Gümülcine’de 16 Mart’ta iki ülke iş adamlarını bir araya getirecek bir ekonomik forum düzenleyeceğiz."
5 Şubat 2018 Pazartesi

Dış İlişkiler Ekonomi Kurulu (DEİK) Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet, iki ülke arasında önemli bir ticaret hacmi bulunduğunu ifade ederek, "KOBİ’lere ağırlık verilmesi ve o dinamiklerin hareketlendirilmesi lazım. Onların yolunu açmalıyız. Onların yolu açılınca ikili ticaret otomatik olarak canlanmış olur." dedi.

Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atina Ticaret Odası, Yunanistan Girişimciler Federasyonu ve Yunanistan Yatırım Ajansı ile görüşmelerde bulunduklarını belirterek, iki ülke arasında önemli bir ticaret hacmi bulunduğunu kaydetti.

Hedeflerinin, 5 milyar dolarlık ticaret hacmine en kısa zamanda ulaşmak olduğunu ifade eden Ahmet, "(İki ülke arasındaki ticaret hacmi) Bundan birkaç yıl önce 4,8 milyar dolara ulaştık ama oradan geri döndü. Şu anda 3,2 milyar dolar seviyesinde." dedi.

Yunanistan ve Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının bu yılın ilk yarısında Selanik’te yapılmasının planlandığını, iki ülke başbakanı ve bakanlarının bir araya gelmesiyle yeni proje ve iş birliklerinin hızlanacağını kaydeden Ahmet, öncelikli projelerinden birinin KOBİ’lere önayak olarak iki ülkede yeni yatırımların önünü açmak olduğunu söyledi.

Ahmet, "KOBİ’lere ağırlık verilmesi ve o dinamiklerin hareketlendirilmesi lazım. Büyük şirketlerle iş birliği güzeldir ama aktif, günlük ticarette KOBİ vardır. Onların yolunu açmalıyız. Onların yolu açılınca ikili ticaret otomatik olarak canlanmış olur." ifadelerini kullandı.

İki ülke yatırımcılarının daha fazla bir araya gelmesi gerektiğine işaret eden Ahmet, "Gümülcine’de 16 Mart’ta iki ülke iş adamlarını bir araya getirecek bir ekonomik forum düzenleyeceğiz. Yatırımcılar B2B görüşmeler yapıp, her iki ülkenin avantajlarını ve neler yapılabileceğini değerlendirebilecekler." şeklinde konuştu.

"BİRÇOK TÜRK İŞ ADAMI ALTIN VİZE İMKANINDAN YARARLANMAK İSTİYOR"

Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Ahmet, Türkiye’deki teşvik fırsatlarını Yunan yatırımcılara anlatacaklarını, birçok Türk iş adamının da Yunanistan’ın 250 bin euro ve üzerindeki yatırıma karşılık sunduğu, uzun süreli ikamet izni sağlayan "Altın Vize" imkanından yararlanmak istediğini ifade etti.

Yunanistan’ın krizin son noktasında olduğuna işaret eden Ahmet, "Ufak ufak çarkların daha hızlı dönmeye başlayacağı, pozitif bir havanın geleceği yönünde bir atmosfer gördük. Umut ediyoruz ki Yunanistan, girmiş olduğu darboğazdan çıkar." diye konuştu.

Ahmet, Yunanistan’da daha fazla iş yapma kolaylığı sağlanması gerektiğini belirterek, "Türkiye’de bunun örnekleri çok fazla. Türkiye’de bir saatte şirket kurulabilirken, burada bir gün sürüyor. Bu tip bürokratik engellerin Yunanistan’da kolaylaştırılması lazım. AB üyesi değiliz, ancak sanayi olarak Avrupa’nın birçok ülkesinden çok daha iyiyiz." ifadelerini kullandı.

Haberler


Eğitim Bakanı Zaharaki yarın İskeçe’de olacak

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği 79 yaşında

AB Savunma Fonu’ndan Yunanistan’a 787 milyon euro

Türk turist akını bölge ekonomisini canlandırdı

Dedeağaç Belediye Başkan Yardımcısı: “Turizm, Türk ve Yunan halkını birbirine yakınlaştırıyor”

Hayvancılıkta çiçek hastalığı alarmı sürüyor!

Akdeniz Araştırmacılar Gecesi 26 Eylül’de İskeçe’de

Zeybek’ten Mizanlı Türk Azınlık İlkokulu için bakanlığa soru önergesi

Von der Leyen’den Gazze için 2 yıl sonra tavır

İskeçe ovasında bu yıl da güreş coşkusu yaşandı

AB’den uyarı: Yunanistan, KDV direktiflerini uygulamadığı için yargıya gidebilir

Eski bakanın oğulları silah yasasını ihlalden gözaltında