Anasayfa


25-06-2015
Bakan talimatına rağmen kurada ısrar ediliyor!
Doğu Makedonya Trakya Eyaleti Eğitim Müdürü Panayotis Keramaris, Gümülcine ve İskeçe’deki iki azınlık ortaokuluna öğrencilerin kurayla kayıt edilmesi uygulamasında ısrar ediyor.
25 Haziran 2015 Perşembe

Azınlık ortaokullarına kurayla kayıt olayında belirsizlik devam ediyor. Azınlık milletvekillerinin Eğitim Bakanı’yla görüşmesinden sonra bakanın kura uygulamasının durdurulması için talimat verdiği haberlerine rağmen, Doğu Makedonya -Trakya Eğitim Müdürü Panayotis Keramaris kurada ısrar ediyor.
Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ile İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokulu birinci sınıfına yapılan kayıt başvurularının belli bir sayının üzerinde olması gerekçesiyle kayıt konusu henüz netlik kazanmadı. Öğrenci velilerinin ve azınlığın tepki göstermesine rağmen, Eyalet Eğitim Müdürlüğü’nün kura uygulamasında ısrar etmesi dikkat çekti. Eğitim Bakanı Aristidis Baltas’ın kura uygulamasının durdurulmasını istemesine rağmen, kurada ısrar eden Eyalet Eğitim Müdürü Keramaris, önümüzdeki günlerde kura çekilmesi için gereken işlemleri yaptığı öğrenildi.

KERAMARİS: “KANUNU UYGULAMAK ZORUNDAYIZ”
GÜNDEM olayla ilgili olarak Doğu Makedonya - Trakya Eyalet Müdürü Panayotis Keramaris’in görüşüne başvurdu. İki ortaokulun kapasitesinin üzerindeki öğrenciler için oluşan tedirginliği anlayamadığını belirten Keramaris, kayıtlarla ilgili kanunları uygulamak zorunda olduklarını söyledi. Konuyla ilgili olarak ayrıntılı bir açıklama yapmak istemediğini ifade eden Eyalet Eğitim Müdürü, kanunun kurayı gerektirdiğini hatırlatarak, kanunu uygulamak durumunda olduklarını kaydetti. Bakanlık’tan kendilerine yazılı bir karar gelmediğini de belirten Keramaris, yasalar çerçevesinde hareket ettiklerini sözlerine ekledi.

ENCÜMEN HEYETİ BAŞKANI AHMET ARİF
Gazetemizin sorularını yanıtlayan Celal Bayar Azınlık Ortaokulu Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif, Eyalet Eğitim Müdürü’nün kurayı uygulamak üzere hareket ettiğini söyledi. Ahmet Arif şöyle konuştu: “Sayın Eyalet Eğitim Müdürü, iki okula da birinci sınıfa kayıtların kurayla yapılacağını bildiren bir yazı gönderiyor. Yazı okulumuza 23 Haziran Salı günü ulaştı. Bu yazıyla kura komisyonunun oluşturulması isteniyor. Ve bu komisyonu 24 Haziran Çarşamba günü kurayı gerçekleştirmek üzere toplantıya çağırıyor. Sözkonusu komisyon üyeleri, okul müdürünün başkanlığında Eyalet Eğitim Müdürü ve Ortaöğretim Müdürü ile görüşüyor. Tabii bir gün önce Eğitim Bakanı tarafından kuranın durdurulması için verilen bir talimat sözkonusu. Bunun üzerine Eyalet Eğitim Müdürü 24 Haziran Çarşamba günü kura çekmiyor. Ancak komisyon üyelerine önümüzdeki günlerde kuranın yapılacağını söylemiş. Biz de encümen heyeti olarak komisyonla birlikte gittik, fakat toplantıya girmedik.”

“MÜCADELEYE HAZIRIZ”
Eyalet Eğitim Müdürü Keramaris’in kurada ısrarcı olduğunu dile getiren Celal Bayar Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif, “Benzer bir toplantı da İskeçe’de yapıldı. Biz kuraya kesinlikle karşıyız. Bakanın da talimatı var. Milletvekillerimiz sayın bakanla görüştükten sonra, Eğitim Bakanı’nın kuranın durdurulması için verdiği talimat var. Biz encümen heyeti olarak, çocuk velileri olarak çocuklarımızın eğitim haklarının güvence altına alınmasını istiyoruz. Prefabrik sınıfsa prefabrik, yeni binaysa yeni bina. Biz her türlü katkıyı vermeye hazırız. Biz kuranın yapılmaması için gereken mücadeleyi vereceğiz. Gerekirse tüm velileri bilgilendirip mücadeleye hazır olmalarını isteyeceğiz.” diye konuştu.

OKUL MÜDÜRÜ TUNALP MEHMET
Başta Batı Trakya Türk azınlığı olmak üzere, öğrenci velileri ve eğitim camiasının kurayla kayıt uygulamasına karşı çıkarken, uygulamanın hayata geçirilmeye çalışıldığını belirten Celal Bayar Ortaokulu ve Lisesi Müdürü Tunalp Mehmet, Eyalet Eğitim Müdürü’nün çağrısı üzerine kendisiyle görüştüklerini anlattı.
Tunalp Mehmet, Eğitim Müdürü Keramiris’e, Eğitim Bakanı Aristidis Baltas’ın kararın uygulanmaması yönündeki talimatını hatırlattığını söyledi.

“EYALET EĞİTİM MÜDÜRÜ KURADA DİRETİYOR”
Gazetemize, Keramaris’in kura uygulamasında direttiğini dile getiren Tunalp Mehmet, “Burada bir kanun var. Bu kanunu uygulayacağım ve uygulamak zorundayım” diye konuştuğunu söyledi. Mehmet görüşmeye ilişkin GÜNDEM’e yaptığı açıklamada, “Eğitim Müdürü Keramaris, kura sisteminin uygulanmasından yana. Böylece burada öğrenci sayısının azalmasından yana. Söz konusu kuranın bize haber verileceği belirtildi. Ayrıca kuranın öğrenci velilerinin huzurunda yapılacağı bildirildi.” diye konuştu.
Tunalp Mehmet, “Bizlere kuranın uygulanması yönünde bir bilgi gelmesi halinde bunu başta öğrenci velileri olmak üzere, milletvekillerine ve tüm basına haber vereceğiz.” dedi.
Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi Müdürü, sınıf eksikliği sorununun gerek prefabrik sınıf, gerekse yeni bina yapımıyla giderilebileceğini kaydederek, “Yeter ki izin verilsin. Biz sınıf ihtiyacını en kısa zamanda gideririz.” dedi.

İSKEÇE AZINLIK LİSESİ SAHİBİ
SAİME KIRLIDÖKME
Azınlık ortaokullarına kayıt sorunuyla ilgili olarak GÜNDEM’e değerlendirmelerde bulunan İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokulu Lisesi Sahibi Saime Kırlıdökme de 24 Haziran Çarşamba günü İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğü’ne çağrıldıklarını belirterek, “Okulumuzun müdürü, müdür muavini ve bir öğretmenden oluşan heyet İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğü’ne giderek, müdür sayın Yorgos Papadopulos’la görüştü. Heyetimize, Eyalet Eğitim Müdürü’nün kararı iletilmiş ve önümüzdeki günlerde kuranın yapılacağı söylenmiş. 40 – 45 kişilik sınıflar istemiyoruz denmiş. Tabii şunu söylemek isterim ki bizde 40 – 45 kişilik sınıflar olmadı. Dört tane milletvekili Eğitim Bakanı’yla görüştü. Bakan bu uygulamaya karşı olduğunu söyledi. Bunun olmaması için talimat verdi. Buna rağmen kura yönteminde ısrar edilmesi düşündürücü ve üzücü. Biz velilerle toplantı yaptık. Tüm veliler kura yöntemine karşı tepkili. Hiç kimse kurayı istemiyor. Çocuklarının istedikleri okulda eğitim görmelerini talep ediyorlar. Biz sorunun çözümü için alternatifleri sunduk. Bu sorunun mutlaka çözüme kavuşmasını istiyoruz.” dedi.

OLAYIN NETLİK KAZANMASI BEKLENİYOR
SİRİZA milletvekilleri Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf, Hüseyin Zeybek ve Stathis Papadopulos, 23 Haziran Salı günü Eğitim Bakanı Aristidis Baltas’la görüştükten sonra, bakanın kura uygulamasının durudulması için Gümülcine’deki yetkilileri arayarak talimat verdiği bildirildi. Bakanın talimatına rağmen Eyalet Eğitim Müdürü Keramaris’in azınlık ortaokullarına kurayla kayıt yönteminde ısrar etmesi azınlık içinde endişe ve tepki yaratırken, olayın önümüzdeki günlerde netlik kazanması bekleniyor.

Haberler


BTTÖB genel kurulu 1 Haziran’da

Geleneksel Kiraz Festivali 31 Mayıs’da başlıyor

‘Yunanistan’daki Pontus iddiaları asılsızdır’

Süper Lig’de PAOK şampiyon oldu

İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulunda öğrenci şenliği

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti