Anasayfa


07-02-2018
Novartis skandalı: Eski başbakanlar ve bakanlara rüşvet iddiası!...
Yunanistan yeni bir skandal iddialarıyla çalkalanıyor. İsviçre merkezli çokuluslu ilaç firması Novartis’in dünya çapındaki rüşvet skandalının Yunanistan ayağında, iki eski Başbakan ile sekiz eski bakan aleyhinde 50 milyon Euro rüşvet almış olabilecekleri şüphe ve iddiaları ülke gündeminde büyük tartışma başlattı.
7 Şubat 2018 Çarşamba

“Novartis skandalı”nı soruşturan savcı Eleni Tulupaki, büyük bölümü dört gizli tanığın ifşaatlarına dayandırılan soruşturmada, 2006-2015 yılları arasında görev yapan iki eski Başbakan (Andonis Samaras ve Panayotis Pikramenos) ile halen Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Sturnaras ve Yunanistan’ın AB Komisyonu üyesi Dimitris Avramopulos dahil 8 eski bakan aleyhinde rüşvet şüpheleri ve iddiaları oluşması üzerine, araştırmalarını sürdürebilmesi için parlamentonun onayını istedi. Novartis’in siyasetçilere 50 milyon Euro’yu bulan rüşvet verdiği iddia edildi. Suçlanan başbakan ve bakanlar ise Çipras hükümetinin, suni gündem yaratarak, kamuoyunun dikkatini başka yöne çekmeye çalıştığını söylediler.

Meclis, Novartis firmasının ülkedeki ilaç fiyatlarını yükseltmek için aralarında önde gelen politikacıların da bulunduğu kamu görevlilerine rüşvet verdiği iddialarına yönelik dava dosyasını görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

Meclisin, Genel Kurul'da, soruşturmanın devam edebilmesi için politikacıların dokunulmazlıklarının kaldırılmasını tartışması bekleniyor.

Dava dosyasına ilişkin görüşmeler, Yunanistan Parlamento Başkanı Nikos Vuçis'in partilerin meclis grup başkanlarıyla bir araya gelmesinin ardından başladı. Genel Kurulda, dava dosyası hakkında milletvekillerine bilgi verildi.

Konuya ilişkin Başbakan Aleksis Çipras'la görüşmesinin ardından açıklama yapan Adalet Bakanı Stavros Kontonis, 2006-2015 yıllarını kapsayan dava dosyasının meclise getirileceğini açıklamıştı.

Kontonis, sağlık gibi önemli bir meseleyi ilgilendiren yolsuzluğun büyük ahlaki sonuçlar doğuracağını belirterek, belli başlı ilaç şirketlerinin ekonomik krizdeki ülkede fiyatları şişirmek için yasa dışı yollara başvurduğunu ifade etmişti.

Dava dosyasında incelemelerin sürebilmesi için dokunulmazlığı olan politikacılar hakkında meclis kararı gerekiyor.


Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler