" /> Topiros Belediyesi savcılık kararına rağmen soydaşın talebini reddediyor!...
Anasayfa


07-02-2018
Topiros Belediyesi savcılık kararına rağmen soydaşın talebini reddediyor!...
İskeçe iline bağlı Topiros Belediyesi, babaannesinin ölüm belgesini (Liksiarhiki praksi thanatu) isteyen İskeçeli soydaşın talebini aylarca reddediyor.
7 Şubat 2018 Çarşamba

Avukat aracılığıyla İskeçe savcılığından alınan yazılı emir olmasına rağmen belediye, soydaşa ait ölüm belgesini hala vermiyor.

Ailesinin miras işlemleri için babaannesinin ölüm belgesine ihtiyacı olan adının açıklanmasını istemeyen İstanbul’da yaşayan Yunanistan vatandaşı İskeçeli bir soydaş, Topiros Belelediyesi’ne başvurdu. Sözkonusu belgenin kendisine verilmemesinden sonra soydaş, avukatı aracılığıyla ihtiyaç duyduğu belgeyi almaya çalıştı.

Konuyla ilgili olarak GÜNDEM’e konuşan avukat Sabri Hacıibram olayı şöyle anlattı: “Müvekillim E.S.’nin babaannesinin ölüm belgesini almak için Aralık ayında Topiros Belediyesi’ne başvurdum. Başvurumuzu yazılı olarak yaptım. Tabii bu tür belgelerin anında verilmesi gerekiyor. Eğer verilemiyorsa bile belediye memuru birkaç gün içinde bunu yazılı olarak bildirmek zorundadır. Ancak belediye memuru başvurumuzun üzerinden 40 gün geçmesine rağmen bu belgeyi bize vermedi. Bilindiği üzere yasa uyarınca yazılı dilekçelere cevap verilmesi gerekiyor. Doğum belgesi, ölüm belgesi ve aile durumunu belirten belge gibi belgelerin avukatlara ve vatandaşlara anında ve hızlı bir şekilde verilmesi gerekiyor. Yasa bunu açıkça söylüyor. Ancak Topiros belediyesinin bu tutumu gerçekten çok ilginç. Ben avukat olarak belediye başkanını defalarca aradım. Cevap vermedi. Belediyeyi defalarca aradım. Beni hukuk danışmanına yönlendirdiler. Birkaç kez uğraştıktan sonra hukuk danışmanına ulaştım. Uzun konuşmalardan sonra genelge uyarınca bu belgeyi vermediklerini öne sürdü. Fakat sözkonusu genelgeyi tüm ısrarlarıma rağmen bana göstermediler. Bu noktadan sonra müvekkilimin talebi üzerine İskeçe savcılığından yazılı emir için başvurdum. Yani ölüm belgesini alabilmek için yazılı bir şekilde savcılık kararı aldım. Bunu da yazılı olarak yaptık. 2 Şubat tarihinde İskeçe savcılığından, Topiros Belediyesi’ne yönelik olarak sözkonusu kişinin ölüm belgesinin tarafıma verilmesi için yazılı karar çıktı. Savcılığın kararını alıp, Topiros Belediyesi’ne gittim. Savcılık emrini gösterip E.S.’nin babaannesine ait ölüm belgesini talep ettim. Belediye memuru savcılık emrine rağmen bu belgeyi vermeyeceğini söyledi. Bunu da belediye başkanının bilgisi dahilinde yaptı. Hukuk devletinde olması mümkün olmayan bir olaydır bu. Böyle bir belge için savcılık emrine tabii ki gerek yok. Ancak savcılık emri olmasına rağmen soydaşımızın ölüm belgesinin verilmemesi hiç bir mantıkla açıklanamaz. Bu hiçbir surette kabul edilemez. Topiros Belediyesi’ndeki memur bunun bir genelge uyarınca verilmediğini iddia ediyor. Genelgeyi bana göstermesini istiyorum. Onu da göstermiyor. Gerçekten insana ‘pes’ dedirten bir olay. Tepki göstermemek mümkün değil.”

“AZINLIK ÜYELERİ ANAYASAL HAKLARDAN MAHRUM MU?”

Olayın son derece vahim olduğunu ifade eden İskeçeli avukat Sabri Hacıibram, “Merak ettiğim nokta şu; Türk azınlık üyesi olan Topiros Belediyesi’ndeki vatandaşlar anayasal haklardan mahrum mu? Soydaşlarımıza anayasal hakları neden tanınmıyor? Diğer yandan Topiros Belediyesi ve buradaki memurlar Yunanistan hukuk sisteminden ve savcılık kararlarından muaf mı? Bu kişiler yaptıkları kanunsuzluklara karşı korunuyorlar mı? Böyle bir durum mu var? Hukuk devletinde yaşanmaması gereken bir durumla karşı karşıyayız. Kabul edilmesi mümkün değil.” diye konuştu.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler