Anasayfa


13-02-2018
"Türkiye ile iyi komşuluk ilişkisi kurmak Yunanistan'ın yararına"
Türkiye’nin Batı Trakyalı Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, TRT Haber'de yayınlanan "Basın Kartı" programında Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
13 Şubat 2018 Salı

Çavuşoğlu, Yunanistan’la ilişkilere de değindi. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye ile iyi komşuluk ilişkisi kurmanın Yunanistan’ın yararına olacağını ve Türkiye’nin Yunanistan için bir tehdit olmadığını vurguladı.

Çavuşoğlu, bir soruyu yanıtlarken, Yunanistan'ın iyi komşuluk ilişkilerini zedeleyecek yaklaşımlarının iki nedene dayandığını, bunlardan birinin Yunanistan'ın Türkiye'yi iç siyaset konusu yapması, diğerinin ise Yunanistan'ın Türkiye üzerinden kendini acındırarak başka ülkeler nezdinde itibar kazanmaya çalışması olduğunu ifade etti.

Türkiye ile iyi komşuluk ilişkisi kurmanın Yunanistan'ın yararına olacağını vurgulayan Çavuşoğlu, Yunanistan için bir tehdit olmayan Türkiye'nin, hiç kimsenin toprak bütünlüğünde gözü olmayan, iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmeye çalışan bir politika yürüttüğünü kaydetti.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrin'e odaklandığı bu süreçte, Yunanistan'ın baş çıkarmasının doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi. 

ZEYTİN DALI HAREKATI

Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin değerlendirmeleri sorulan Çavuşoğlu, hareket sırasında şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi. Harekatın, Türkiye'nin istikbaline yönelik bir beka mücadelesi olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bir oldu bitti ile değil, yıllardan bu yana devam eden ikazların ardından harekatın başlatıldığını söyledi. Müttefiklere PYD ve YPG'nin PKK ile aynı örgüt olduğunun her platformda söylendiğini anlatan Çavuşoğlu, "Binlerce tır dolusu silahın bunların kolu olan PYD'ye teslim edilmesi ve '30 bin kişilik sınır ordusu kurma' söylemi bardağı taşıran son damla oldu. Bıçak kemiğe dayandı. Sonuç itibarıyla bu harekat başlamış oldu. Harekat, tamamen sınır güvenliğini tahkim etmek, bölgeyi teröristler ve terör örgütlerinden temizlemek, Afrin dahil, orada soykırıma maruz kalan, asayiş adı altında toplanan, zorla askere alınan sivillerin hayatını kurtarmak hem de Türkiye içinde bulunan Suriyeli mültecilerin tekrardan bölgelerine dönmeleri için gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

BYEGM'NİN ÇALIŞMALARI

Çavuşoğlu, "Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Türkiye'nin uluslararası medyadaki algısını oluşturan, algıyı etkileyen kurumlardan bir tanesi.  BYEGM uluslararası medyanın Afrin operasyonuna dönük ilgisini nasıl karşılıyor?" sorusu üzerine, kurumun yurt dışındaki bütün medyayı taradığını, bunlar üzerinden bir analiz yaptığını ifade etti.
Afrin harekatından sonra uluslararası basında çıkan haberler üzerinden her gün iki defa analiz dosyası hazırladığını, bu analizin hükümete ve ilgili diğer kurumlara iletildiğini dile getiren Çavuşoğlu, harekattan önce Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bir basın merkezi kurduklarını, daha sonra ihtiyaç nedeniyle Kilis'te de bir basın merkezi oluşturduklarını aktardı.

Türkiye Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, şu anda bölgede bulunan 509 basın mensubundan 164'ünün yabancı olduğu bilgisini vererek, şöyle konuştu: "BYEGM faaliyetlerini tam manasıyla yürütüyor. Tabii ki daha da iyisi olabilir. Karşımızda varlık gösteremeyenler psikolojik harp teknikleriyle siviller üzerinden sosyal medyada bir manipülasyon başlattılar. Burada BYEGM bunların gerçeğini ve dezenformasyona uğramış halini tespit ediyor. Bunları basın kuruluşlarıyla paylaşıyor. 'Tuzağa Düşme' adında bir kitapçık ile 8 dilde bu dezenformasyonlar, yalan haberler yayımlanacak. Kitapçığın basımı devam ediyor. Harekatın başladığı günden bu yana arkadaşlarımız 24 saat esaslı çalışıyor."

Çavuşoğlu, ülkelerden gelen harekatı yerinde izleme taleplerine cevap verip vermediklerine ilişkin soru üzerine, gelmek isteyenin kim olduğunun araştırıldığını, akreditasyon işlemi uygulandığını, araştırmalar sonucu akredite etmedikleri basın mensuplarının da olduğunu dile getirdi.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup