Anasayfa


25-06-2015
Ekonomide iflas çanları çalıyor!
Kreditörlere geçen Pazartesi günü sunduğu öneri reddedilen Yunanistan’ın krizi başa sardı.
25 Haziran 2015 Perşembe

Çarşamba günü Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına acil çağrılan Başbakan Aleksis Çipras ise kreditörlere sert çıktı.

Şubattan beri alamadığı 7.2 milyar euroluk mali yardım kreditörlerden alanımazsa, Atina IMF’ye olan 1.7 milyar euro borcunu ödeyemeyecek ve ülke haziran sonunda iflas edecek.

Hükümetinin Pazartesi günü kreditörlere sunduğu öneriler kabul görmezken, kreditörlerin yeni önerilerini de Atina kabul etmedi. Başbakan Aleksis Çipras kreditörleri suçlayarak, “Ne Portekiz ne İrlanda için böyle yaptılar. Bu garip tavırlarının iki nedeni olabilir. Ya anlaşma istemiyorlar, ya da Yunanistan’daki bazı çıkarlara hizmet ediyorlar.” dedi.

Yunanistan’ın sunduğu son önlemler ilk etapta ülkenin iflasa gidişini durduracak bir sonuca ulaşma yönündeki umutları beslese de yapılan teknik değerlendirme ve hesaplamalar sonucunda uluslararası kreditörlerin “iyileştirme amaçlı” ek önlemler talep etmesi ipleri yeniden kopma aşamasına getirdi. Başbakan Aleksis Çipras Çarşamba günü Eurogroup toplantısı öncesi acil Brüksel’e çağrıldı.

AFP’nin haberine göre, adı açıklanmayan bir Yunan hükümeti yetkilisi, kreditörlerin “daha yüksek KDV artışı ve kamu harcaması kesintisi” öngördüğü tahmin edilen önerisinin Atina tarafından reddedilip reddedilmediği yönündeki soruya “Evet reddedildi” yanıtını verdi.

SÜREKLİ TOPLANTI

Brüksel’de toplantı üstüne toplantı yapıldı. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa merkez bankası Başkanı (ECB) Mario Darghi, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ve Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselblom’la bir araya geldi. Toplantıda ortak pozisyon oluşturulmaya çalışıldı. Daha sonra aynı ekip Çipras’ı da aralarına alarak görüşmeyi sürdürdü. Bu toplantının ana amacını ise Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanlarını bir araya getirecek toplantı öncesi “mevcut mayınları temizlemek” oluşturdu. Bir önceki Eurogroup ve Euro Bölgesi Zirvesi’ne katılan AB yetkilileri Atina’nın önerilerinin beklentilerin yüzde 90’ını karşıladığı, geri kalanın da halledilmesinin kolay olduğu mesajını vermişti. Ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis de yapılan 50 öneriden 3’ü üzerinde tartışma yaşandığını söyledi.

KREDİTÖRLER NEDEN REDDETTİ?

Başbakanın pazartesi günü sunduğu ve Avrupalı liderlerin “müzakere zemini oluşturması açısından olumlu” saydıkları 17 ayda gerçekleştirilmesi vadedilen 7.9 milyar euroluk reform paketi, Avrupa Merkez Bankası (ECB), AB Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) kreditörlerin uzmanları tarafından incelendi. Önerilerin, devlet sektöründe ciddi tasarruf ve kesintiler yapılması yerine, ağır vergilendirilmeye dayandırıldığı tespit edildi. Zaten çok kötü durumda olan Yunan ekonomisinin ağır vergilerle kalkınma sürecine geçemeyeceği ve dolayısıyla borcunu da ödeyemeyeceğini sonucuna varıldı. Kreditörler daha az vergilendirmeyi, buna karşı devlet sektöründe daha fazla tasarrufa gidilmesini, emekliler için devlet giderlerinin kısıtlanmasını ve yiyecek-içecek sektöründeki KDV’nin yüzde 13’den yüzde 23’e çıkarılmasını istediler.

SORUN IMF’DEN ÇIKTI

Sonuca beş kala yine kriz havasının hakim olmasında IMF’in öneri paketindeki dengesizlikten duyduğu rahatsızlık etkili oldu. Yunan önerilerinin vergi odaklı olması ve bunun da zaten çok kötü durumda olan Yunan ekonomisini daha da zayıflatma riski yaratması IMF’in en önemli çekincesini oluşturuyor. IMF’in tercihi, ağırlığın vergiler yerine yapısal reformlara ve bununla bağlantılı olarak kamu alanındaki kesintilere verilmesi yönünde.

Brüksel’den son gelen haberler ise Yunanistan’la ilgili toplantının Cumartesi günü tekrar yapılacağı yönünde.

Haberler


Zeybek, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi

BTTÖB genel kurulu 1 Haziran’da

Geleneksel Kiraz Festivali 31 Mayıs’da başlıyor

‘Yunanistan’daki Pontus iddiaları asılsızdır’

Süper Lig’de PAOK şampiyon oldu

İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulunda öğrenci şenliği

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor