Anasayfa


26-06-2015
“Yunanistan’ın Euro’da kalması ABD için jeopolitik zorunluluk”
Almanya’nın Deutsche Wirtschafts Nachtrichten haber sitesi, Yunanistan’ın Avrupa Birliği ve euroda kalmasının ABD için jeopolitik zorunluluk olduğunu iddia etti.
26 Haziran 2015 Cuma

Jeopolitik nedenlerden dolayı ve özellikle de Rusya’ya güçlü bir konumdan tepki verebilmek için Amerikan hükümetinin Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalması gerektiği konusunda direttiği belirtiliyor.

Haberde, ABD’ye göre Yunanistan’ın eurodan olası çıkışı, Avrupa Birliği’nin sonunu hazırlar. ABD ise Rusya tehdidiyle mücadele etmek için AB’nin birleşik kalmasını arzuluyor.

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalıp kalmayacağına Washington’da karar verildiği iddia edilirken, ABD’nin NATO’nun güney ucunda “başarısız bir devlet” tehlikesinden kaçınmak istediğini, çünkü Grexit’in NATO’ya da felaket derecesinde etkilerinin olacağı değerlendirmesini yaptığı kaydediliyor.
Bundan birkaç gün önce NATO’nun Amerikalı Genel Sekreteri Alexander Vershbow “Yunanistan Euro Bölgesi’ni terk ederse, iddia ederim bu Moskova tarafından AB’nin düşüşte olduğu ve öyleyse parçalanabileceği yönündeki Rus teorisinin doğrulanması olarak algılanacaktır. Yunanistan’ın iflasının tabii ki NATO’ya da etkileri olacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.

Amerikalılar, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının AB’nin dağılmasına yol açabileceği değerlendirmesini yaparken, böyle bir gelişmenin NATO’yu da tehlikeye sokabileceği, zira yeni şartlar altında münferit devletlerin yön değiştirebileceğini savunuyorlar.

Washington, Yunanistan’da olası iflasın doğuracağı siyasi etkiler ve derin bir krizin Rusya’nın ülkedeki etkisini arttıracağı konusunda kaygılanıyor.
Dış politika konularıyla ilgilenen Brookings Enstitüsü’nden Thomas Wright, “Rusya Yunanistan’a çok para veremez” diyor ve ekliyor: “Ancak, Yunanistan’da iflasa yol açabilecek mali bir krizin, siyasi açıdan Avrupa’nın geri kalan kısmına düşmanca yaklaşan Yunanlı seçmenler yaratabileceği endişesi var. Bu da Rusya için Yunanistan’daki etkisi ve gücünü arttırması noktasında bir fırsat olur.” diyor.

Haberler


Zeybek, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi

BTTÖB genel kurulu 1 Haziran’da

Geleneksel Kiraz Festivali 31 Mayıs’da başlıyor

‘Yunanistan’daki Pontus iddiaları asılsızdır’

Süper Lig’de PAOK şampiyon oldu

İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulunda öğrenci şenliği

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor