Anasayfa

07-03-2018
Yunan askerleri konusu AB-BM-NATO'da
Savunma Bakanı Panos Kammenos, Meriç bölgesinde geçen perşembe günü yakalanıp tutuklanan iki Yunan askeri konusunun, sadece Türk-Yunan değil, aynı zamanda Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini de ilgilendirdiğini öne sürerek konuyu AB gündemine taşındı.
7 Mart 2018 Çarşamba

Savunma Bakanı Panos Kammenos, Brüksel'de yapılan AB Savunma Bakanları Toplantısı'nda mevkidaşlarını son durum hakkında bilgilendirdi. NATO Genel Sekreteri Yardımcısı Rose Gottemoeller'i de bilgilendireceğini açıklayan Kammenos, "Yunan askerleri, Türkiye'den yasadışı mülteci ve göçmen sokmak isteyenlerin izi peşindeydi. Yunan askerleri aynı zamanda Avrupa askerleridir. Dolayısıyla, konu Türkiye-AB ilişkilerini de ilgilendiriyor." dedi.

KONSOLOSLUKTA KALSINLAR

Kammenos, Yunan askerlerinin avukatlarının, pazartesi günü Edirne 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilen tahliye taleplerinde ilginç bir önerinin de yer aldığını söyledi. Yunan askerlerinin tutuklanma nedenlerinden biri Türkiye'de kalıcı bir ikametgahlarının olmamasıydı. Kammenos, avukatların "askerlerin mahkemeleri yapılıncaya kadar Yunanistan'ın Edirne Konsolosluğu'nda kalmalarını" önerdiklerini açıkladı.

ÇİPRAS'TAN BM'YE TELEFON

Öte yandan Başbakan Aleksis Çipras, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı telefon görüşmesinde, kendisinden iki Yunan askeri ile ilgili Türkiye'ye "Bu konunun süratle ve olumlu bir şekilde halledilerek, askerlerin serbest bırakalmaları ve Yunanistan'a iade edilmeleri" mesajını iletmesini istedi. Çipras'ın kabine toplantısında ise, "Durum dikkatli hareket etmeyi ve sabırlı olmaylı gerektiriyor. Eğer basit bir sınır vakasından başka amaçlarla yararlanma gibi bir düşünce varsa, Türkiye bunun çıkmaz bir yol olacağını ve bizzat kendisine zarar vereceğini er veya geç idrak edecektir." dediği de belirtildi.

Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos ise "Çipras, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ya da Başbakan Binali Yıldırım'ı telefonla arayacak mı?" sorusuna "Gerekirse arayacak. Neden aramasın?" yanıtını verdi.

MOGHERİNİ: İYİ KOMŞULUK ÖNEMLİ

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, sürecin olumlu bir şekilde sonuçlanmasına yönelik umutlarını dile getirdiklerini söyledi. Mogherini, "İyi komşuluk, tüm komşular Avrupalı ve özellikle de iki NATO müttefiki olduğunda çok önemli" dedi. Mogherini, AB savunma bakanlarının ortak isteğinin olayın hızlı ve olumlu sonuçlanması olduğunu ifade etti.

Haberler


Yunanistan’ı sarsan Pizza skandalı

İngiltere’den vatandaşlarına 72 saatlik acil durum hazırlığı çağrısı

Şike soruşturmasında iki muhbirden kritik ipuçları

Müftü atamalarına ABTTF’den tepki

Yunanistan’dan BM’ye Türkiye-Libya mutabakatının geçersizliğine ilişkin mektup

Hüseyin Zeybek’ten yurt dışında çalışan işçiler için vergi düzenlemesi çağrısı

Celal Bayar Lisesi öğrencisi Sema Nur’dan SAT sınavında büyük başarı

Özgür Ferhat, Rodoplu pamuk üreticilerinin zararlarını Meclise taşıdı

Patrik Vartholomeos’un 35. yılına özel ayin

Poşpoş Çayı geçidinde çalışmalar hızlandı

İTB Gençlik Buluşmaları yeni döneme başladı

Yunanistan, tayinli müftü uygulamasına devam ediyor!