Anasayfa


07-03-2018
Yunan askerleri konusu AB-BM-NATO’da
Savunma Bakanı Panos Kammenos, Meriç bölgesinde geçen perşembe günü yakalanıp tutuklanan iki Yunan askeri konusunun, sadece Türk-Yunan değil, aynı zamanda Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini de ilgilendirdiğini öne sürerek konuyu AB gündemine taşındı.
7 Mart 2018 Çarşamba

Savunma Bakanı Panos Kammenos, Brüksel’de yapılan AB Savunma Bakanları Toplantısı’nda mevkidaşlarını son durum hakkında bilgilendirdi. NATO Genel Sekreteri Yardımcısı Rose Gottemoeller’i de bilgilendireceğini açıklayan Kammenos, “Yunan askerleri, Türkiye’den yasadışı mülteci ve göçmen sokmak isteyenlerin izi peşindeydi. Yunan askerleri aynı zamanda Avrupa askerleridir. Dolayısıyla, konu Türkiye-AB ilişkilerini de ilgilendiriyor.” dedi.

KONSOLOSLUKTA KALSINLAR

Kammenos, Yunan askerlerinin avukatlarının, pazartesi günü Edirne 1’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilen tahliye taleplerinde ilginç bir önerinin de yer aldığını söyledi. Yunan askerlerinin tutuklanma nedenlerinden biri Türkiye’de kalıcı bir ikametgahlarının olmamasıydı. Kammenos, avukatların “askerlerin mahkemeleri yapılıncaya kadar Yunanistan’ın Edirne Konsolosluğu’nda kalmalarını” önerdiklerini açıkladı.

ÇİPRAS’TAN BM’YE TELEFON

Öte yandan Başbakan Aleksis Çipras, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı telefon görüşmesinde, kendisinden iki Yunan askeri ile ilgili Türkiye’ye “Bu konunun süratle ve olumlu bir şekilde halledilerek, askerlerin serbest bırakalmaları ve Yunanistan’a iade edilmeleri” mesajını iletmesini istedi. Çipras’ın kabine toplantısında ise, “Durum dikkatli hareket etmeyi ve sabırlı olmaylı gerektiriyor. Eğer basit bir sınır vakasından başka amaçlarla yararlanma gibi bir düşünce varsa, Türkiye bunun çıkmaz bir yol olacağını ve bizzat kendisine zarar vereceğini er veya geç idrak edecektir.” dediği de belirtildi.

Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos ise “Çipras, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ya da Başbakan Binali Yıldırım’ı telefonla arayacak mı?” sorusuna “Gerekirse arayacak. Neden aramasın?” yanıtını verdi.

MOGHERİNİ: İYİ KOMŞULUK ÖNEMLİ

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, sürecin olumlu bir şekilde sonuçlanmasına yönelik umutlarını dile getirdiklerini söyledi. Mogherini, “İyi komşuluk, tüm komşular Avrupalı ve özellikle de iki NATO müttefiki olduğunda çok önemli” dedi. Mogherini, AB savunma bakanlarının ortak isteğinin olayın hızlı ve olumlu sonuçlanması olduğunu ifade etti.

Haberler


Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’

Güney Meriç Derneğinden Hıdırellez etkinliği

3500 dönümü sulayan kanalların bakım çalışmaları başladı

FUEN üyesi Türk kuruluşları AGİT toplantısına katıldı