Anasayfa


12-03-2018
ABTTF’den dernekler sorunu hakkında BM’ye bildiri
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 26 Şubat-23 Mart tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre şehrinde gerçekleştirilen 37. olağan oturumuna “Yunanistan, Batı Trakya’da Türk toplumunun dernek kurma özgürlüğünün bekleyen sorunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmaması” başlıklı yazılı bildiri sundu.
12 Mart 2018 Pazartesi

Yazılı bildirisinde Batı Trakya’da isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kapatıldığını ve yenilerinin kurulmasına izin verilmediğini belirten ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun dernek kurma özgürlüğünün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Yunanistan’ı mahkum eden kararlarına rağmen ihlal edildiğini belirtti.

Batı Trakya’da ilk olarak 1927’de İskeçe Türk Birliği’nin, ardından 1928’de Gümülcine Türk Gençler Birliği’nin ve 1936’da Gümülcine Türk Öğretmenler Birliği’nin kurulduğunu not eden ABTTF, geçmişte bölgede isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin ve azınlık okullarının Türkçe ve Yunanca levhalara sahip olduğunu hatırlattı. Yunan hükümetinin 1983’te “Yunanistan’da Türk yoktur” diyerek bölgede faaliyet gösteren üç Türk derneğinin tabelalarını söktüğünü belirten ABTTF, adı geçen üç derneğin, kamu düzenine aykırı hareket ederek demokratik toplumu tehdit ettiği gerekçesi ile Yunan mahkemelerince kapatıldığını aktardı.

“YUNANİSTAN AİHM KARARLARINI UYGULAMAMAKTA ISRAR EDİYOR”

Mahkeme kararına itiraz ederek 20 yıldan fazla süren hukuk mücadelesi sonunda İskeçe Türk Birliği’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) 2005 yılında başvurduğunu belirten ABTTF, İskeçe Türk Birliği’ne ilaveten isminde geçen Türk kelimesi nedeniyle kayıt edilmeyen Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği’nin de AİHM’ye başvurduğunu kaydetti. Mahkemenin üç derneği de haklı bularak Yunanistan’ı mahkum ettiğini belirten ABTTF, aradan geçen on yıla karşın Yunanistan’ın AİHM kararlarını uygulamadığını söyledi.

AİHM kararlarının uygulanmasının önündeki yasal engeli kaldırmak iddiasıyla on yıl sonra yeni bir yasal düzenlemeyi Ekim 2017’de Yunanistan’ın hayata geçirdiğini belirten ABTTF, ancak bu yeni yasal düzenleme ile AİHM kararlarının uygulanmasının önüne geçmek amacıyla yeni kısıtlamalar getirildiğini aktardı. Yeni düzenleme ile kurulacak derneklerin “devlet güvenliğini tehdit etmemesi” ve “uluslararası anlaşmaların ihlal edilmemesi” şartlarına ek olarak “milli güvenlik” ve “kamu güvenliği” kısıtlamalarının getirildiğini not eden ABTTF, bu düzenlemenin asıl amacın isminde Türk kelimesi geçen derneklere izin vermemek olduğunu söyledi.

Yeni düzenlemenin kabulünün ardından, İskeçe Türk Birliği’nin, Trakya İstinaf Mahkemesi’nin derneğin kapatılmasını onayan 2002 tarihli kararının iptal edilerek derneğin resmi tüzel kişiliğini iade etmesi istemiyle mahkemeye başvurduğunu belirten ABTTF, 9 Şubat 2018’deki duruşmada derneğin talebinin görüşüldüğünü belirtti. Ayrıca Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği’nin de mahkemeye başvurmaya hazırlandığını aktaran ABTTF, Yunan makamlarından Batı Trakya Türkleri’nin dernek kurma hakkını iade etmesini ve AİHM kararlarını uygulamasını talep etti.

ABTTF’nin BM’ye sunduğu yazılı bildiriye
“https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G18/042/57/PDF/G1804257.pdf?OpenElement” linkinden ulaşabilirsiniz.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup