Anasayfa


29-06-2015
“Halkın referandumda ne için oy verdiğini bilmesi şart”
İngiltere’deki Essex Üniversitesi’nde Uluslararası Finans eğitimi gören İskeçeli ekonomist Sali Kurak, referandum ve ekonomideki gelişmeleri GÜNDEM’e değerlendirdi.
29 Haziran 2015 Pazartesi

Referandum ve Yunanistan krizinin artık sadece ekonomik bir olay olmadığını belirten Kurak, “Bu olay ve bu kriz artık ilk önce siyasi bir meseledir.” dedi.

“MASADA BİR ANLAŞMA YOK”

Hangi metin için referanduma gideceğimiz konusunda bir belirsizliğin olduğunu ifade eden Kurak, “Referandumda troykanın Yunanistan’a sunduğu bir metin üzerinde tercihte bulunacağız. O metne evet veya hayır diyeceğiz. Fakat o metin artık ortada yok. Bizim oylayacağımız metin zaten geri çekildi. Kaldı ki Pazar günü sandık başına gittiğimizde ortada bir anlaşma metni de olmayacak. Yani masada bir anlaşma olmayacak. Çünkü program 30 Haziran’da sona eriyor. Bu nedenle neyi oyladığımız konusunda açıkça bir sıkıntı var.

“NAKİT PARA İHTİYACI ELA TARAFINDAN KARŞILANIYORDU”

En önemli konunun Yunanistan’ın nakit para sıkıntısını gideren ELA sisteminin devam edip etmeyeceği konusunun olduğunu anlatan ekonomist Sali Kurak şöyle konuştu: “Avrupa Merkez Bankası uzun bir süredir Yunanistan’ın nakit para ihtiyacını ELA mekanizması sayesinde karşılıyordu. Hem de günlük olarak. Yunan bankalarının ihtiyaç duyduğu nakit para her gün ELA mekanizması sayesinde bankalara yatırılıyordu. Fakat 30 Haziran’da destek programının sona ermesiyle bu nakit para aktarımı da sona eriyor. Avrupa Merkez Bankası ELA mekanizmasıyla verdiği bu parayı geri isterse o zaman tek çare olarak, bankalardaki paralara el konması kalıyor. Uzak bir ihtimal olduğuna inanmak istiyorum. Fakat bu da ihtimal dahilinde.”

“DİĞER ÜLKELER DE REFERANDUM YAPMAYA KALKARSA NE OLACAK?”

Yunanistan’ın Euro’dan çıkma olasılığının da olduğuna dikkat çeken Sali Kurak, “Euro’dan çıkmak ve kalmak aynı zamanda siyasi bir mesele. Fakat böyle bir ihtimal de var. Halkın neye oy verdiğini bilmesi gerekir. Evet derse ne olacak, hayır derse ne olacak? Şu anda bu sorulara ne yazık ki cevap verilmiyor. Referandumdan hayır çıkması durumunda hükümetin bir anlamda güvenoyu alacağı söyleniyor. Fakat sonuçta hayır çıksa da yeniden müzakereler başlayacak diye kesin bir şey yok. Başlasa da karşı taraf bu sefer herşeyi kabul edecek anlamı da çıkmıyor. Bir de şöyle düşünelim; ya Almanya veya başka bir Avrupa ülkesi kalkıp sağlanan anlaşmayı o da kendi halkına sorarsa yani referandum yaparsa. Çünkü Yunanistan ile yapılan anlaşma diğer ülkelerin parlamentolarında da onaylanıyor. Onlar da kendi halklarına sormaya kalkarsa ne olacak?” diye konuştu.

“ÜLKE BANKASIZ YAŞAYAMAZ”

Ülkenin banka sistemi çalışmadan hayatını sürdürmesinin mümkün olmadığını ifade eden ekonomist Sali Kurak şunları dile getirdi: “İlk başta bankalar kapanmayacak dendi. Bankamatikler kapanmayacak dendi. Fazla panik olmasın diye çekilecek parada kısıtlama yaptılar. Bu sefer daha çok panik oldu. yani bu durumlarda panik kontrol edilemiyor. Ülkenin bankalar çalışmadan hayatına devam etmesi çok zor. En fazla bir hafta veya on gün sürebilir bu durum. Aksi halde ihracat ithalat, her şer durur. Normal bir sisteme dönmek zorundayız.”

“REFERANDUMA GİTMEYEBİLİRİZ”

Referanduma gidilmeme gibi bir olayın da ihtimal dahilinde olduğunu kaydeden Kurak, “Ben 30 Haziran Salı gününün çok kritik olduğuna inanıyorum. Hatta referanduma gidilmeyebilir diye inanıyorum. Yani Pazar gününe kadar, hatta bir iki gün içinde mutlaka bir çözüm bulunacağını ümit ediyorum. Programın sona erdiği Salı günü çok önemli. Çünkü Çarşamba günü program yok. Dolayısıyla ülkenin nakit ihtiyacını karşılayan sistem de yok. Dolayısıyla bankalar bu sistem olmadan çok zor ayakta durabilir. Çok ciddi ve ilginç günler yaşıyoruz.” diye konuştu.

Haberler


Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulu öğrenci şenliği düzenliyor

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB Yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi