Anasayfa


30-06-2015
Yunanistan’ı AB’ye sokan profesörden referandum uyarısı
Yunanistan’ın 1981’de AB üyeliği müzakere heyetinde yer alan Prof. Panayiotis İoakimidis, eurodan çıkmak için ülkenin önce AB’den çıkması gerektiğini belirterek, “Referandumda çıkacak bir ‘hayır’ drahmiye dönüş demektir.
30 Haziran 2015 Salı

AB’dan çıkarsak, gerek Kıbrıs konusunda gerekse Türk-Yunan ilişkilerinde bugüne kadar sağladığımız pek çok avantaj uçup gidecek.” dedi.

Avrupa Birliği (AB) konularında uzman Atina Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Panayiotis İoakimidis, Yunanistan’daki son durum ve olabilecek muhtemel gelişmeler hakkında Hürriyet’e çarpıcı açıklamalar yaptı. 30 Haziran tarihli Hürriyet gazetesinde yer alan Yorgo Kirbaki imzalı haberde, yıllarca Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Birliği (AB) İşleri Dairesinde çalışan ve Yunanistan’ın 1981’de AB üyeliği müzakere heyetinde yeralan İoakimidis’in, Yunanistan’da bankaların tekrar açılabilmesi için kreditörler (AB ve IMF) ile anlaşma sağlanmasının şart olduğunu söylediği görüldü.

ÖNCE AB’DEN ÇIKILIR

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) şemsiyesi olmadan Yunan bankalarının ayakta kalamayacağını söyleyen İoakimidis şöyle konuştu: “Dolayısıyla anlaşma ne kadar gecikirse, bankaların açılması da o kadar gecikir. Bankaların tekrar açılabilmesi için bir başka alternatif ise eurodan çıkıp drahmiye dönmek. Bunu da düşünmek bile istemiyorum. Yunanistan’ın hukuki açıdan Euro Bölgesi’nden çıkması mümkün değil. Hukuki açıdan, eurodan çıkmak için ülkenin önce AB’dan çıkması gerek. Ancak uygulamada, drahmiye geçmiş bir Yunanistan’ın Euro Bölgesi’de kalamayacağından çıkışı sağlayacak bir formül bulunabilir. Bu durumda da, Yunanistan’ın AB içinde kalabilmesi pek mümkün değil. “

KIBRIS AVANTAJI GİDER

Kreditörler ile mali yardımın 4 ay uzatılma anlaşmasının salı günü dolduğunu da hatırlatan İoakimidis, “Çarşambadan itibaren eğer tekrar masaya oturursak müzakelere sıfırdan başlamak zorundayız. Yunan hükümetinin elinde son bir fırsat var. Kreditörlere müzakereye devam mesajı yollasın ve pazar günkü referandumu iptal etsin. Referandumda çıkacak bir “hayır” drahmiye dönüş demektir. AB’dan çıkarsak, gerek Kıbrıs konusunda gerekse Türk-Yunan ilişkilerinde bugüne kadar sağladığımız pek çok avantaj uçup gidecek.” dedi.

Haberler


Süper Lig’de PAOK şampiyon oldu

İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulunda öğrenci şenliği

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak