Anasayfa

01-07-2015
Yunanistan'ın geri adımı Almanya'yı ikna etmedi
İngiliz Financial Times gazetesinin ulaştığı ve Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras’ın Brüksel’e dün gece yazdığı mektupta Atina’nın ’birkaç küçük detay’ haricinde talep edilen tüm kemer sıkma şartlarını kabul ettiği ifade ediliyor.
1 Temmuz 2015 Çarşamba

Çipras’ın mektupta Yunan adalarında katma değer vergisi (FPA) indiriminin devam etmesini talep ettiği ve emeklilik yaşının artırılmasının da daha uzun bir zaman dilimine yayılmasını istediği, ancak bunun dışındaki emekli - memur maaşı indirimleri ile FPA tabanının genişletilmesi gibi talepleri kabul ettiği belirtiliyor.

BBC’nin ulaştığı Yunanistan Başbalkanlık sözcüsü Financial Times haberi ile ilgili yorum yapmayacaklarını belirtti ve kısa süre içerisinde bir basın açıklamasının yapılacağını söyledi.

Financial Times haberinde "IMF (Uluslararası Para Fonu), Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası’na hitaben yazılan iki sayfalık mektupta dün yapılan 29,1 milyar euroluk yeni bir kurtarma paketi talebi detaylandırılıyor" deniyor.

ALMANYA: ÖNCE REFERANDUM SONRA MÜZAKERE

Çipras mektupta, "Teklifimiz bir bütünlük içerisinde" yorumunu yapıyor ve "Euro Bölgesi’nin teklifini birkaç küçük değişiklikle kabul etmeye hazırız" deniyor.

Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Referandumdan önce hiçbir müzakere yapılamaz ve yardım paketi görülülemez. Referandum sonucunu bekliyoruz" dedi.
Merkel, Yunanistan’a kapıların her zaman açık olduğunu, bundan sonra da açık kalacağını bir kez daha tekrarladı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble de, kamuoyuna sızan son mektubun herhangi bir konuyu açıklığa kavuşturmadığını söyleyerek "Şu anda Atina ile müzakere edebileceğimiz bir temel bulunmuyor" dedi.

’ÇİPRAS GERİ ADIM ATIYOR' YORUMU

Mektubun detayları basına yansıdıktan sonra Avrupa borsalarında yükselişler kaydedildi.

Frankfurt borsasında primler yüzde 2’yi aşarken, Paris borsasında da yüzde 1,50’ye varan yükseliş yaşanıyor.

Yatırımcılar, Çipras’ın mektubunu ’Atina referanduma gitmeden krizi çözmek için geri adım atıyor’ şeklinde yorumladı.

Yunanistan’da yapılan son kamuoyu yoklamalarında Pazar günkü ’Kemer sıkmaya evet mi, hayır mı?’ referandumunda ’Evet’ diyecek olanların oranının yüzde 80’lere çıktığı ifade edilmişti.


Kaynak: BBC Türkçe



Haberler


Tütün ve alkol satışında kimlik zorunluluğu getirildi

Sıçanlık Çayı’na sel geçidi yapılıyor

Atina yakınlarında yangın: Bazı yerleşim bölgeleri tahliye edildi

Şehit diplomat Ömer Haluk Sipahioğlu Atina’da anıldı

Halkidiki’deki orman yangınıyla ilgili bir kişi gözaltında

Mucize Tiyatrosu Kayseri’de ayakta alkışlandı

Kavurucu sıcaklar geliyor!

“AB Adalet Puan Tablosuna göre Yunanistan yargı süresinin uzunluğunda son sırada!”

Liverpool’un yıldız futbolcusu Diogo Jota trafik kazasında hayatını kaybetti

Özgür Ferhat, Dijital Müşteri Kayıt Zorunluluğunu meclis gündemine taşıdı

Gümülcine ve İskeçe Müftülerinden Leman dergisine tepki

Girit Adası’ndaki yangın yerleşim yerine sıçradı