Anasayfa


10-05-2018
İbrahim Kalın Yunanistan’a sert çıktı
T.C. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Sekiz darbeci askerden yani teröristten ikisinin iltica talebinin kabul edilmesi vahim bir durum." dedi.
10 Mayıs 2018 Perşembe

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Yunanistan'ın iltica bürosu FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan eski askerlerden birinin daha iltica talebini kabul etti. Değerlendirmeniz ne olur?" sorusuna İbrahim Kalın, "Sekiz darbeci askerden yani teröristten ikisinin iltica talebinin kabul edilmesi vahim bir durum." yanıtını verdi.

Yunan makamlarıyla bu konunun defalarca konuşulduğunu vurgulayan Kalın sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendilerinin birtakım gayretlerinin olduğunu biliyoruz. Fakat bunların yeterli olmadığını ve bu terörist darbeci askerlerin ellerini kollarını sallayarak, yanı başımızdaki bir ülkede hem de bir AB ülkesinde dolaşmalarına izin verildiği gerçeği de önümüzde duruyor. Bizim buna tepkisiz kalmamız mümkün değil. Bir tarafta 'hukukun üstünlüğü, darbelere karşı demokrasi' diyeceksiniz, seçimle iş başına gelmiş bir hükümeti devirmeye çalışmanın onun Cumhurbaşkanını öldürmeye çalışmanın anayasal bir suç olduğunu söyleyeceksiniz. Ama öbür tarafta da bunlarla ilgili şu veya bu gerekçeyle bir adım atmayacaksınız. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok."

Kalın, Türkiye Cumhuriyeti'nin iki helikopterini çalarak, Yunanistan'a giden bu sekiz askerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve ailesini öldürme kastıyla Marmaris'te bulunduğunu hatırlattı.

Bunlarla ilgili onlarca dava dosyası ve iddianame gönderildiğini söyleyen Kalın, "Bütün bu çabalarımıza rağmen, bırakınız bunların iadesini, bunların serbest bırakılması ya da iltica taleplerinin kabul edilmesi hukuk adına skandaldır, siyasi açıdan da ikili ilişkilerimizi olumsuz etkileyecek bir gelişmedir. Bunu zaten kendileri de biliyorlardı. Gözaltı ya da tutuklama süresinin 18 ayın sonunda sona ereceğini biliyorlardı. Bununla ilgili bütün çağrılarımızı yaptık; yine hukuk sistemi içerisinde ikili anlaşmalar çerçevesinde çağrımızı yaptık." dedi.

Bazı Avrupa ülkelerinin 15 Temmuz günü yaşanan hadisenin vahametini kavrayamadığını dile getiren Kalın, Yunan tarafından somut adımlar beklendiğini söyledi. Kalın, Avrupa'ya ve Amerika'ya kaçan diğer FETÖ'cü teröristlerle ilgili de bu çağrının tekrar edildiğini, onlarla ilgili de her türlü hukuki yolun devreye sokulacağını kaydetti. Kalın, "Onların yaklaşımı, pozisyonu ne olursa olsun, Türkiye FETÖ terör örgütüyle dünyanın her yerinde kararlı şekilde mücadeleye devam edecektir." dedi.

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret