Anasayfa


03-07-2015
“Kreditörler ağır şartlar önerdiler”
Gümülcineli ekonomist Barış Mustafa, 5 Temmuz Pazar günü yapılacak referandumun ülkenin ekonomik geleceği için önemli olduğunu söyledi.
3 Temmuz 2015 Cuma

GÜNDEM’in sorularını yanıtlayan Barış Mustafa, referandumda kreditörlerin 25 Haziran Perşembe akşamı önerdikleri programın oylanacağını söyledi.

“ORTA SINIF, ÇİFTÇİLER ve TURİZM İÇİN AĞIR ŞARTLAR ÖNERDİLER”

Önerilen pakette orta sınıf için ağır şartların olduğuna dikkat çeken Barış Mustafa şöyle konuştu: “Kreditörlerin önerdiği ve hükümetin referanduma götürme kararı aldığı programda çok ağır şartlar var. Örneğin, esnaflardan 2016 yılı için 2015 yılındaki gelir vergisinin yüzde 100’ü kadar peşinat ödemesi isteniyor (şu an %55). Böylece, zaten likidite sorunu yaşayan ve 2014’ten itibaren ağır vergilere maruz kalan esnaflara bitirici tokat atılıyor diyebiliriz. Gıda maddeleri başta olmak üzere birçok mal ve hizmette, örneğin turizm ve konaklama gibi, katma değer vergisinde artışa gidiliyor. Yüzde 13 oranındaki katma değer vergisi, yüzde 23’e yükseltilmek isteniyor. Çiftçilere gelince; yakıt piriminin kesilmesi, ayrıca vergilendirmedeki özel durumlarının kaldırılması isteniliyor. Özel durumu biraz açmamız gerekirse, bu sene her euro gelir için %13 olan vergi, seneye karşımıza %26 olarak çıkabilir. Veya bu sene vergiden muaf tutulan primler seneye vergiye tabi tutulabilir. Ayrıca yakıt yardımının kesilmesi de sözkonusuydu. Dikkat çeken bir nokta daha var. Kreditörler, uluslararası şirketleri vuran önlemleri listeden çıkardı. Onun yerine orta direği vuran maddeler ağırlaştırıldı.”

“OYLAYACAĞIMIZ PAKET VAR MI, YOK MU?”

Referandumda oylanacak önlem paketinin şu anda geçerliliğinin tartışmalı olduğunu dile getiren Barış Barış Mustafa, “Kreditörlerin önerdiği paket Pazar günü referandumda oylanacak. Fakat şöyle bir gerçek de var ki; bu paket şu anda var mı yok mu belli değil. Yani masada böyle bir paketin olmadığı söyleniyor. Çünkü Avrupalılar bu paketi bir süre sonra geri çekti. Önerdikleri paket ağırdı. Fakat bu paket şu anda geçerli mi, değil mi belli değil. Çok enteresan bir durum.” diye konuştu.

“VATANDAŞ DAHA FAZLA VERGİYE DAYANAMAZ”

Yunanistan’da halkın ekonomik anlamda zor bir süreçten geçtiğini ve ağır şartlara dayanma gücünün kalmadığını vurgulayan ekonomist Barış Mustafa, “Referandum kararı doğru veya yanlış; bundan bağımsız olarak halkın durumu çok ağırlaştı. Halk daha fazla ağır şartlara dayanamaz. Şu anda birçok esnaf, birçok çiftçi borçlarını, faturalarını, emeklilik primlerini ödeyemiyor. Ödeyebilenler de var, ama bu konuda zor durumda olanlar, borcunu ödeyemeyenler çoğunlukta. Yeni vergilerin gelmesi durumunda vatandaş daha da zorlanacak.” ifadelerini kullandı.

“KEŞKE EVET VEYA HAYIRIN NE SONUÇLAR GETİRECEĞİ ÖNCEDEN BİLİNSEYDİ”

Referandum sonrasında eurodan çıkma ihtimalinin düşük olmasıyla birlikte imkansız olmadığına inandığını ifade eden Mustafa sözlerini şöyle tamamladı: “Referandum sonucu neleri değiştirecek hep birlikte göreceğiz. Muhalefet ‘Hayır’ ın euroya ve Avrupa’ya ‘Hayır’ anlamına geldiğini söylüyor. Diğer yandan iktidar yetkilileri ‘Hayır’ın daha iyi şartlarla yeni bir memorandum imzalanması anlamına geleceğini belirtiyor. Gönül isterdi ki; her iki cevabın da tam olarak ne sonuçlar doğuracağını önceden bilip ona göre bir adım atılabilseydi. Ama böyle bir şey maalesef sözkonusu değil.”

Haberler


Zeybek, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi

BTTÖB genel kurulu 1 Haziran’da

Geleneksel Kiraz Festivali 31 Mayıs’da başlıyor

‘Yunanistan’daki Pontus iddiaları asılsızdır’

Süper Lig’de PAOK şampiyon oldu

İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulunda öğrenci şenliği

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor