Anasayfa


01-06-2018
DEB Partisi ve BTAYTD, FUEN’in eğitim çalışma grubu toplantısına katıldı
FUEN (Avrupa Ulusları Federal Birliği) Eğitim Çalışma Grubu’nun ilk toplantısı, 28-29 Mayıs tarihlerinde FUEN’nin merkez ofisi Almanya’nın Flensburg şehrinde gerçekleştirildi.
1 Haziran 2018 Cuma



FUEN Eğitim Çalışma Grubu’nun toplantılarına, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ve DEB Partisi’ni temsilen Meltem Giritli ve Onur Mustafa Ahmet katıldı.

28 Mayıs Pazartesi günü, FUEN Asbaşkanı ve toplantıların genel koordinatörü Olga Martens ve Eğitim Çalışma Grubu Proje Koordinatörü Keike Faltings selamlama konuşmalarını gerçekleştirdiler. Projenin genel tanıtımı, ajandasının belirlenmesi ve hedeflerin konulması gibi yol haritası belirlendi.

Birinci oturumda Profesör Dr. Jorgen Kühl, “Avrupa’daki otokton milli azınlıklar için insan hakları yol haritası ve eğitim için temel haklar” sunumunu gerçekleştirdi ve bunun üzerine azınlıkların eğitim durumları hakkında genel görüşler paylaşıldı. Onur Mustafa Ahmet ve Meltem Giritli, eğitimin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın en önemli meselesi olduğunu, yıllardır eğitimin farklı alanlarında sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını ve bunların bir çoğunun siyasi sebeplerden kaynaklandığını belirttiler.

29 Mayıs Salı günü ikinci oturumda azınlıkların okul sistemleri masaya yatırıldı. Toplantıya katılan her azınlık temsilcisi kendi azınlığının eğitim sorunlarını detaylarıyla anlattı. Bu oturumda söz alan Onur Mustafa Ahmet ve Meltem Giritli, azınlığın anaokulu, ilkokul, orta-lise ve üniversite eğitimindeki sorunlara, tarihçelerine, istatistik verilerine ve bütün sorunlara yönelik yapılan çözüm önerilerine değindiler. Oturumun önemli bir bölümünü meşgul eden Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim meselesi diğer azınlık temsilcilerinin de ilgisini çekti.

Üçüncü oturumda, yeni oluşturulan FUEN Eğitim Çalışma Grubu’nun geleceğe yönelik amaçları ve stratejileri konuşuldu. 2018/2019 eğitim yılına yönelik yapılabilecek çalışmalar ve projeler konusunda öneriler yapıldı. Yapılması önerilen çalışmalar konusunda Onur Mustafa Ahmet, bütün azınlık temsilcilerinin kendi azınlıkları hakkında bir eğitim raporu hazırlamalarını ve bunda sayısal verilerin, kısa tarihçelerin, sorunların ve sorunlara çözüm önerilerinin yazılmasını ve bu şekilde, bütün raporların FUEN arşivinde toplanmasını önerdi. Ayrıca, Batı Trakya Türk Azınlığı için oldukça faydalı olan “Uzaktan Eğitim” projesine değinerek, benzerinin diğer azınlıklar için de uygulanabileceğini ve bu konuda kendilerine yardımcı olabileceklerini belirtti.

Bunun yanında, azınlık eğitimleri konusunda hazırlanabilecek birçok ortak projenin ve çalışmanın AB fonları tarafından da desteklenebileceğini ve buna yönelik hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Son olarak, FUEN Eğitim Çalışma Grubu’nun yılda iki kez toplanması kararlaştırılırken, bir toplantının FUEN kongrelerinde yapılması uygun görüldü. Diğer toplantının da sonbaharda yapılmasına karar verilirken, Onur Mustafa Ahmet, her azınlığın eğitimini, eğitim kurumları ve uzmanlarıyla da görüşerek daha yakından gözlemlemeleri ve tanımaları adına bu toplantının her sene bir azınlığın yaşadığı ülkede yapılmasını önerdi.

Üçüncü oturumun bitmesiyle toplantıların genel değerlendirmesi yapıldı ve FUEN Eğitim Çalışma Grubu’nun ilk buluşması sona erdi. Toplantılara katılan azınlık temsilcileri, Haziran’da gerçekleşecek FUEN Kongresinde tekrar buluşmak üzere vedalaştılar.



Haberler


Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulu öğrenci şenliği düzenliyor

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB Yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi

Fatih Terim ile Panathinaikos’un yolları ayrıldı