Anasayfa


03-07-2015
İskeçe İli Milletvekili adaylarından referandum yorumu!
GÜNDEM, 25 Ocak genel seçimlerinde yer alan İskeçeli azınlık milletvekili adaylarına, 5 Temmuz Pazar günü yapılacak referandumu sordu.
3 Temmuz 2015 Cuma

Son seçimlerde milletvekilliği yarışında yer alan İskeçeli azınlık adayları, referandum konusundaki görüşlerini dile getirdi.

İşte yanıtları...

- ÇETİN MANDACI -

İskeçe ili eski milletvekili ve son seçimlerde Yorgo Papandreu’nun başkanlığını yaptığı Demokratik Sosyalistler Hareketi’nden (KİNİMA) milletvekili adayı olan Çetin Mandacı, referandumdan “hayır” çıkması halinde ülkeyi ve azınlık insanını çok daha karanlık günlerin beklediğini söyledi.

“Referandum sonucundan ‘hayır’ kararının çıkması halinde bu işin nereye varacağını kestirmek çok zordur” diyen Mandacı, “Elbette ki ben bu işin uzmanı değilim. Bizleri karanlık bir gelecek bekliyor dersek yalan söylemiş olmam. Ben ikinci memoranduma ‘hayır’ diyen bir kişiyim. Buna rağmen azınlık insanı, her türlü sıkıntılara rağmen AB içinde nefes alabilmiştir. Dolayısıyla bu anlamda ben bir azınlık mensubu olarak bu referandumda ‘evet’ yönünde tavrımı ortaya koyacağım. Bu toplumda benim de bir sorumluluğum olduğu için bu düşüncemi açıklamak istiyorum.” görüşlerine yer verdi.

Referandumdan çıkacak, ‘evet’ ya da ‘hayır’, her iki sonucun da çok ağır olacağını kaydeden Mandacı, bu sorular için referanduma gidilmemesi gerektiğini söyledi. Mandacı, “Referandumda, ‘Biz euroda kalmak mı ,yoksa çıkmak mı istiyoruz?’ sorusu sorulması gerekirdi. Şimdi karşımızda bir vergi paketi var. Şimdi çiftçi vergi ödemek ister mi, çalışan bir devlet memuru maaşının kesilmesini ister mi, emekçi bir kişi aylığının kesilmesini ister mi.? Dolayısıyla bence bu işin ortak yolunun bulunması gerekir.” diye konuştu.

“AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN ELDE ETTİĞİMİZ KAZANIMLAR ÇOK BÜYÜK”

Avrupa Birliği içinde serbest dolaşıma da dikkat çeken Mandacı, bunun Yunanistan’ın bir Avrupa Birliği üyesi olduğu için mümkün olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği içerisinde serbest dolaşımın çok büyük bir özgürlük olduğunu anımsatan Mandacı sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa Birliği içinde bugüne kadar elde ettiğimiz kazanımlar çok büyük. Bunları unutmamamız gerekir. Özellikle başta çiftçilerimiz olmak üzere bir çok sektöre Avrupa Birliği’nden destek primleri verilmeye devam ediyor.”

Son olarak Avrupa Birliği’ni bir gemiye benzeten eski milletvekili Çetin Mandacı sözlerini şöyle tamamladı: “Bizler hepimiz aynı geminin içindeyiz. Ne yapalım edelim ki, bu gemide birlikte yüzmeye devam edelim. Aksi takdirde bilmediğimiz limanlara kürek çekersek, sonumuz çok karanlık olur. Bizler de azınlık olarak bu zorlu süreçte üzerimize gereken sorumluluğu almamamız gerekir. Dolayısıyla ben bu referandumda çoğunlukta herkesin ‘evet’ diyeceğini düşünüyorum.”

- İHSAN AHMET KAHYA -
Son genel seçimlerde PASOK Partisi’nden İskeçe milletvekili adayı olan avukat İhsan Ahmet Kahya, hükümetin referamdum kararını değerlendirirken, “İktidar, gerçeklerden uzak kalmış bir parti haline gelmiştir. Bu şekildeki bir hareketi yanlıştı. Ancak bu yanlışını düzeltebilirdi. Şöyle ki, seçimin hemen arifesinde bu şekilde bir halk oylamasına gidebilirdi.” dedi.

“BU RESTLEŞMEYİ İDEOLOJİK BİR RESTLEŞME OLARAK GÖRÜYORUM”

İhsan Ahmet Kahya, “Şu anda ülkenin tüm alternatifleri sıfırlanmış durumdadır. Özkaynakların yok, üretimin yok. Tüm sektörlerin tabanda bulunduğu bir seviyedeyiz. Bu iş restleşmek ile olmaz. Ne için restleştiği konusunda da bize kimse bir şey bildirmiş değil. Ben bu restleşmeyi biraz ideolojik bir restleşme olarak görüyorum.” ifadelerini kullandı.

İhsan Ahmet Kahya, “SİRİZA halktan ellerini çözmesini bekliyor. Yani ateşten kurtulmayı halktan bekliyor.” diye konuştu.

“EURO BÖLGESİNDEN ÇIKMA SÜRECİ BAŞLAR”

Azınlığın referandumda Yunanistan’ın kaderini etkileyebilecek durumda olmadığını belirten Ahmet Kahya, “Oylamadan ‘hayır’ çıkarsa Yunanistan’da büyük bir sıkıntı başlar. Çünkü ülkenin Avrupa Birliği ile arasındaki iplerin kopma süreci başlayabilir. Büyük olasılıkla Euro Bölgesi’nden çıkma süreci de başlayabilir. Belki ülkede euro gerçeği bir yıl içinde tamamen tasfiye edilmiş olacak. Fakirlik mecburen başlayacak. Çünkü ülkede sanayi diye bir şey yok, kalkınma diye bir şey yok. Ülke çok zor bir duruma düşer.” diye konuştu.

- İRFAN UZUN -
Son genel seçimlerde Yorgo Papandreu’nun kurduğu Demokratik Sosyalistler Hareketi’nden (KİNİMA) İskeçe ili milletvekili adayı olan ve aynı zamanda eski eyalet meclis üyesi olan İrfan Uzun, referandum kararının, Yunanistan’a yardım programı sona erdiği için hiç bir geçerliliği olmayacağını belirtti. Uzun, “2011 yılında Yorgo Papandreu referandum kararı almak istediği zaman Çipras’ın değerlendirmesi, ‘Referandum drahmiye dönmektir, Avrupa Birliği’nden çıkmak ve iflas demektir’ şeklinde olmuştu. O günden bugüne ne değişti de şimdi kendisi bu referandumu yapıyor?” ifadelerini kullandı.

“DİĞER AVRUPA ÜLKELERİ YANLIŞ YAPIYOR DA, SADECE YUNANİSTAN MI DOĞRU YAPIYOR?”

Referandumun ülkeye hiçbir şey kazandırmayacağını savunan Uzun sözlerine şöyle devam etti: “Bu referandum ülkeyi ve milleti daha da geri götürecektir. Büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Dolayısıyla çok gereksiz bir karar. Bence uzlaşma yolları aranmalıydı. Diğer Avrupa ülkeleri yanlış yapıyor da, sadece Yunanistan mı doğru yapıyor? Kısacası referanduma gidilmemelidir ve gidilmemeliydi diye düşünüyorum.”


- ŞABAN BANDAK -

Son genel seçimlerde İskeçe ilinden Yeni Demokrasi Partisi milletvekili adayı işadamı Şaban Bandak, Başbakan Aleksis Çipras’ın referandum kararının yanlış ve yersiz olduğunu söyledi. Bandak, “SİRİZA ve Başbakan Aleksis Çipras ekonomik anlamda ülkeyi refaha kavuşturacak bir çözüm ortaya koyamadı. Halbuki bu konuda daha somut adımlar atılabilirdi. Avrupa Birliği ile müzakerelere devam edip, ortak bir çözüm yolu aramaya devam etmeli ve görüşmelerden kaçınmamalıydı.” diye konuştu.

“AZINLIK İÇİN AVRUPASIZ OLMAK DEMEK, BİTMEK DEMEKTİR”

Avrupa ile anlaşma konusunda karar vermesi gereken kişinin Başbakan Çipras ve hükümet olduğunu anlatan Bandak, bu kararı halka bırakmanın bir anlamı olmadığını belirtti. Bandak, “Halk bu referandumda ‘evet’ demeli diye düşünüyorum. Azınlık için Avrupasız olmak demek, bitmek demektir. Çünkü azınlık haklarımızı geri alamadığımız zaman, Avrupa’ya başvuruyor ve Yunanistan’ı bu şekilde yaptırıma zorluyorduk. Dolayısıyla bundan sonra azınlık olarak işimizin daha da zor olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“BU HÜKÜMET DÜŞMELİ”

Mevcut hükümetin bir an evvel erken seçim kararı alması gerektiğinin altını çizen işadamı Şaban Bandak sözlerini şöyle tamamladı: “Bu hükümet düşmeli, artık bu işi bu noktadan öteye götüremiyorlar. Hükümet, ülkenin bu zor döneminde daha radikal, daha gerçekçi kararlar alması gerekirken, maalesef bu konuda iyi bir performans ortaya koyamadı. İnşallah ülkemizdeki tüm siyasi gelişmeler, başta azınlığımıza ve halkımıza hayırlı olur diye düşünüyorum.”

- İRFAN HACIGENE -

Son genel seçimlerde Yeni Demokrasi Partisi’nden İskeçe milletvekili adayı olan işadamı İrfan Hacıgene, “Referandumun, ticaretin, bankaların ve borsanın çökme riskini arttıracağını” dile getirerek, ülkenin referanduma gitmemesi gerektiğini söyledi.

Müzakere masasında görüşmelere devam edilmesi gerektiğini hatırlatan Hacıgene, “Yunanistan’ı 40 yıl sonrası yeniden referanduma sürükleme kararını alan Başbakan Çipras’ın bu kararının, zaman içinde yanlış veya doğru olduğu ortaya çıkacaktır.” dedi.

“ÇİPRAS SORUMLULUĞU HALKA DEVRETMEMELİYDİ”

Başbakan Aleksis Çipras’ın çözüm arama yollarına devam etmesi gerektiğini kaydeden Hacıgene sözlerini şöyle tamamladı: “Halkımız, Başbakan Aleksis Çipras’a güven oyu vererek başbakanlık koltuğunu kendisine devretti. Çipras, müzakerelerde ciddi bir şekilde masaya oturarak çözüm yolu için çalışmalarına devam etmeliydi. Sorumluluğu halka devretmemeliydi. Bu müzakerelerde anlaşmaya varamayan bir taraf olarak Çipras’ın, bu ‘hayır’ referandumuna bu ülkenin ciddi bir Başbakanı olarak gitmemesi gerekirdi.”


Haberler


‘Yunanistan’daki Pontus iddiaları asılsızdır’

Süper Lig’de PAOK şampiyon oldu

İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulunda öğrenci şenliği

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu