Anasayfa


05-07-2018
İsim anlaşması ikinci kez onaylandı
Makedonya'nın (FYROM) adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşma, muhalefetin katılmadığı meclis oturumunda yapılan oylamada ikinci kez kabul edildi.
5 Temmuz 2018 Perşembe

Makedonya meclisinde, iki komşu ülke arasındaki isim sorunun çözümü ve stratejik ortaklık anlaşmasının oylandığı oturuma, toplam 120 milletvekilinden 70’i katıldı. Oturuma katılan milletvekillerinin 69’u "evet" oyu kullanırken, biri çekimser kaldı.

İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) öncülüğündeki muhalefet milletvekilleri ise oturumda yer almadı.

Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov, mecliste yaptığı konuşmada, söz konusu anlaşmanın Makedon kimliği ve diline zarar vermediğini, aksine hiç olmadığı kadar güçlendirdiğini söyledi.

Yasalara göre, bu oylamadan sonra Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov’un anlaşmayı imzalamakla yükümlü olduğunu dile getiren Dimitrov, İvanov’un "anlaşmanın korku yaydığı ve Makedonya’yı Yunanistan’a karşı boyun eğen konumuna soktuğu" yönündeki ifadelerinin doğru olmadığını söyledi.

Meclis Başkanı Talat Caferi daha önce, anlaşmanın Mecliste tekrar oylanmasının ardından, İvanov’un imzası olmadan Makedonya Resmi Gazetesi’nde yayımlanacağını açıklamıştı.

TARİHİ ANLAŞMA 17 HAZİRAN’DA İMZALANDI

Yunanistan ile Makedonya (FYROM) arasında uzun yıllardır yaşanan "isim sorununun" çözümüne ilişkin tarihi anlaşma 17 Haziran'da imzalanmıştı.

Ülkenin adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşma, Makedonya meclisinde 20 Haziran'da onaylamıştı.

Cumhurbaşkanı İvanov ise 26 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında, bu anlaşmanın Makedonya Anayasası’na karşı olduğunu söyleyerek, imzalamayacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı olarak sorumluluklarını, Makedonya Anayasası, yasalar ve ülkenin çıkarları doğrultusunda yerine getirdiğini vurgulayan İvanov, "Bu yüzden Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim sorununa yönelik anlaşmayı imzalamama kararı aldım." ifadesini kullanmıştı.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler