Anasayfa


10-07-2018
ABTTF: “Bu karar hukuki değil siyasi niteliktedir”
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Trakya İstinaf Mahkemesi’nin İskeçe Türk Birliği’yle ilgili kararı hakkında yazılı açıklama yayınladı.
10 Temmuz 2018 Salı

Kararın hukuki değil, siyasi olduğunu belirten ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu,
“Ülkemiz Yunanistan’da adalete olan güvenimiz her geçen gün daha da azalmaktadır. Zira bu karar hukuki değil siyasi niteliktedir, bunu artık hepimiz biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

ABTTF’nin konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Trakya İstinaf Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği’nin 4491/2017 sayı ve tarihli yasanın kabulünün ardından resmi tüzel kişiliğinin iadesi talebi ile 9 Şubat 2018’de yaptığı başvuruyu reddetti. 22 Haziran 2018 tarihli kararında Trakya İstinaf Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) kararlarının uygulanmasına imkan yaratması amacıyla Ekim 2017’de kabul edilen 4491/2017 sayı ve tarihli yasanın kabulünden önce AİHM kararının ardından iç hukuka başvuran davaları kapsamadığını iddia ederek İskeçe Türk Birliği’nin dilekçesini reddetti.

Trakya İstinaf Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği’nin AİHM’nin 27 Mart 2008 tarihli kararı ile Yunanistan’ın dernek kurma özgürlüğünü ihlal ettiği kararının ardından İskeçe Türk Birliği’nin kapatılması kararının iptali istemiyle iç hukuka 2008’de başvurduğunu hatırlatarak bu konuda 2012 yılında Yargıtay’ın yerel mahkemenin kararını onadığını belirtti, bu nedenle 4491/2017 sayı ve tarihli yasanın ardından İskeçe Türk Birliği’nin yaptığı başvuruyu davanın daha önce görüşüldüğü gerekçesi ile reddetti.

9 Temmuz 2018 tarihinde yaptığı açıklamada İskeçe Türk Birliği, 4491/2017 sayı ve tarihli yasanın kabulünün ardından AİHM kararlarının iç hukukta uygulanmasına yönelik olarak yeni şartların doğması sebebiyle 2018’de Trakya İstinaf Mahkemesi’ne başvuruda bulunduğunu ancak mahkemenin yeni yasayı dikkate almadığını belirtti. İskeçe Türk Birliği, Trakya İstinaf Mahkemesi’nin red kararını AİHM kararının uygulanmasını engellemek amacıyla Yunanistan’ın 2008’den bu yana sürdürdüğü oyalama taktiğinin devamı olarak gördüklerini açıkladı.

Batı Trakya Türk toplumunun ilk derneği olarak 1927 yılında kurulan İskeçe Türk Birliği, isminde geçen “Türk” kelimesi nedeniyle 1983 yılında tabelası indirilerek 1986’da kapatılmıştı. İskeçe Türk Birliği ile aynı nedenle yeni dernek kaydı yapılmayan Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği AİHM’ye başvurmuş, Mahkeme 2007 ve 2008 yıllarında oybirliğiyle aldığı üç kararla Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine hükmetmişti. AİHM kararlarının uygulanması talebi ile yeniden iç hukuka başvuran derneklerin başvuruları ise iç hukukun AİHM kararlarını uygulamaya izin vermediği ileri sürülerek reddedilmişti.

İskeçe Türk Birliği AİHM’nin Yunanistan’da yaşayan ulusal azınlıklara ait dernekler ile ilgili Yunanistan aleyhine verdiği dava kararlarının Yunan ulusal mahkemeleri tarafından uygulanmasına imkan tanıyacak kanun değişikliğinin yeni kısıtlamalar ile birlikte kabul edilmesinin ardından İTB resmiyetinin iadesi için yasal süreci başlatmış, Aralık 2017’de Trakya İstinaf Mahkemesine başvurmuştu. 9 Şubat 2018’de Trakya İstinaf Mahkemesi’nde gerçekleştirilen duruşmada İskeçe Türk Birliği, Trakya İstinaf Mahkemesi’nin İskeçe Türk Birliği’nin kapatılmasını onayan 2002 tarihli kararın iptal edilerek resmi tüzel kişiliğinin iadesini istemişti.”

ABTTF BAŞKANI HALİT HABİPOĞLU: “KONUNUN TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Trakya İstinaf Mahkemesi’nin İskeçe Türk Birliği’nin başvurusunu reddederek davanın yeniden görüşülmesine izin vermemesi şaşırtıcı olmamakla birlikte üzücü bir durumdur. Zira Yunanistan, Bekir Usta grubu davaları adı ile 2008 yılından bu yana AİHM kararlarının uygulanması konusunu takip eden Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne on yıl boyunca kararların uygulanması için yasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek prosedürün engel oluşturduğunu iddia etmiştir. Büyük tartışmaların ardından milli güvenlik ve kamu güvenliği gibi yeni kısıtlamalar ile kabul edilen yasa sonrasında İskeçe Türk Birliği’nin Trakya İstinaf Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyu mahkeme kabul etmemiş, mahkeme yeni yasanın İskeçe Türk Birliği davasını kapsamayacağını ileri sürerek İskeçe Türk Birliği’nin dilekçesini reddetmiştir. Ülkemiz Yunanistan’da adalete olan güvenimiz her geçen gün daha da azalmaktadır. Zira bu karar hukuki değil siyasi niteliktedir, bunu artık hepimiz biliyoruz. Her zaman olduğu üzere bugün de bu konunun takipçisi olmaya devam ederek Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ni bilgilendirecek, İskeçe Türk Birliği’nin hukuk ve demokrasi mücadelesinde yanında olmaya devam edeceğiz.”




Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler