Anasayfa


11-07-2018
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan İskeçe Türk Birliği davasıyla ilgili açıklama
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İskeçe Türk Birliği’nin hukuk mücadelesiyle ilgili açıklama yayınladı.
11 Temmuz 2018 Çarşamba

Türk Dışileri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy İskeçe Türk Birliği'nin yeniden tesciline ilişkin başvurusunun istinaf mahkemesi tarafından reddedilmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili olarak sorulan soruya yanıt veren Hami Aksoy “Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı sivil toplum örgütlerinin isimlerini ayrım yapmadan tescil etmesini ve bu çerçevede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasına imkân sağlayacak düzenlemeler yapmasını bekliyoruz.” dedi.

Bakanlıksözcüsü Hami Aksoy açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Batı Trakya Türk Azınlığının öndegelen sivil toplum kuruluşlarından İskeçe Türk Birliği, isminde Türk kelimesi geçtiği gerekçesiyle Yunan makamları tarafından yasaklanmıştı.

Bu gelişmenin ardından İskeçe Türk Birliği’nin başlattığı hukuk mücadelesi sonucunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), örgütlenme hakkının Yunanistan tarafından ihlal edildiğine hükmederek Yunanistan’ı bu doğrultuda düzenlemeler yapmaya davet etmişti.

Bu çerçevede, AİHM kararlarının icrası kapsamında Yunan Meclisinde 2017 yılında yasal bir düzenleme kabul edilerek, yasaklanan derneklere yeniden tescil için başvuru imkanı tanınmış, ancak bu başvuruların kabulüne ciddi istisnalar getirilmişti.

Nitekim, Yunanistan’daki Bölge İstinaf Mahkemesi’nce alınan son kararda, İskeçe Türk Birliği’nin yeniden tescil için yaptığı başvuru reddedilmiştir.
Mahkemenin bu kararı, Yunan Meclisi’nin yasal düzenlemesinin, örgütlenme hakkının hayata geçirilmesi için yetersiz olduğunu göstermektedir.

Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı sivil toplum örgütlerinin isimlerini ayrım yapmadan tescil etmesini ve bu çerçevede AİHM kararlarının uygulanmasına imkân sağlayacak düzenlemeler yapmasını bekliyoruz.”

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup