Anasayfa

11-09-2018
Türk Dışişleri: "Batı Trakya Türk Azınlığı'nın endişelerini paylaşıyoruz"
Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy geçtiğimiz günlerde Batı Trakya'daki müftülüklerle ilgili yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi taslağı hakkında sorulan soru üzerine bir açıklama yaptı.
11 Eylül 2018 Salı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy yaptığı açıklamada "Batı Trakya Türk Azınlığı'nın endişeleri tarafımızca da paylaşılmaktadır." ifadelerini kullandı. Aksoy, Batı Trakya Türklerinin, azınlığın dini ihtiyaçlarına hizmet etmesi gereken Müftülük kurumu ile ilgili bu düzenlemenin, azınlığın görüş ve talepleri doğrultusunda gözden geçirilmesini beklediğini vurguladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Yunanistan'da Batı Trakya Türk Azınlığı için şer'i yetkilerin kullanımını ihtiyari hale getiren, taraflar arasında bir ihtilaf olduğunda ise Medeni Hukuk'un kullanılmasını mümkün kılan 9 Ocak 2018 tarihli yasal düzenleme hakkındaki görüşlerimiz kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Bu defa sözkonusu yasal düzenlemenin uygulama ayrıntılarını belirleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığının internet sayfasında kamuoyunun görüşüne sunulmak üzere taslak olarak yayınlanmıştır.

Danışma Kurulu başta olmak üzere azınlık kurumları, sözkonusu kararname taslağına dair Batı Trakyalı soydaşlarımızın görüşlerini ortaya koymuştur.

Batı Trakyalı soydaşlarımız, kararname taslağının, Müftülük kurumunun uluslararası anlaşmalarda ortaya konan özerk yapısını ortadan kaldırmasından endişe duymaktadır. Soydaşlarımız, azınlığın dini ihtiyaçlarına hizmet etmesi gereken Müftülük kurumu ile ilgili bu düzenlemenin, azınlığın görüş ve talepleri doğrultusunda gözden geçirilmesini beklemektedir.

Batı Trakya Türk Azınlığının endişeleri tarafımızca da paylaşılmaktadır. Batı Trakya Türk Azınlığının seçilmiş Müftülerini tanımayan Yunanistan'ın öncelikle bu tutumunu sona erdirmesini ve yapılacak düzenlemelerde Azınlığın beklentilerini dikkate almasını bekliyoruz."

Haberler


Gümülcine Başkonsolosluğu’nun “Adnan Babası” için veda töreni

İTB Gençlik Kolu yeni başkanını belirledi

Müftü Trampa’dan yeni eğitim yılı mesajı

BTTÖB’den yeni eğitim yılı mesajı

Başkonsolos Ünal, kontenjan öğretmenlerini kabul etti

Batı Trakya’da yeni bir kimlik tartışması mı yürütülüyor?

Rodop ilinde doğumlarda yüzde 14,8 düşüş

YDP birinci, ELAS ikinci sırada

Gümülcine Müftülüğü’nden yetişkin bayanlara uzaktan Kur’an kursu

Yerapetritis: “İsrail ile işbirliğimizi geliştireceğiz”

İTB Gençlik Kolu seçimleri 11 Eylül’de

PISA 2025 sonuçlarında Yunanistan OECD ortalamasının altında kaldı