Anasayfa


26-09-2018
New York’ta Çipras – Erdoğan görüşmesi
Çipras ve Erdoğan görüşmesinde, Batı Trakya ve İstanbul’daki azınlıklar konusunun da ele alındığı belirtildi.
26 Eylül 2018 Çarşamba








Başbakan Aleksis Çipras, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu görüşmelerine katılmak üzere gittiği ABD’nin New York kentinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Bir saat süren görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Yunan ulusal basınında yer alan haberlere göre görüşme, geçen Temmuz ayında NATO zirvesi sırasındaki görüşmeden daha olumlu havada geçti.

Hükümet kaynaklarına dayandırılan haberlerde, iki tarafın da ilişkilerin geliştirilmesi için yeniden gündem belirleme konusunda hemfikir olduğu, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan Çipras’ı resmi bir çalışma ziyareti için İstanbul’a davet ettiği kaydedildi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre Başbakan Çipras görüşmede, ikili ilişkilerin geliştirilmesi için uluslararası hukuk kurullarına saygı ve Ege Denizi’nde gerginliğin azaltılmasının önemine değindi. Bu doğrultuda görüşmelerin arttırılması ve ilgili güven arttırıcı önlemlerin uygulanması kararı alındı.

Toplantıda, kaçak göçmenler konusunda AB – Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın desteklenmesi için iki ülke yetkilileri arasında işbirliğinin arttırılması da kararlaştırıldı. Ayrıca güvenlik ve kaçakçılık şebekelerinin çökertilmesi gibi konularda da işbirliğinin geliştirilmesi için anlaşma sağlandığı belirtildi.

Edinilen bilgiler doğrultusunda, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Atina’da bulunan darbeci sekiz asker konusunu bir kez daha gündeme getirdi.

Basında yer alan haberler doğrultusunda görüşmede, ekonomik işbirliği konuları da ele alındı. İzmir – Selanik arasında başlaması öngörülen gemi seferleri ve turizm alanında işbirliği de görüşülen konular arasında yer aldı.

New York’taki ikili görüşmede, Batı Trakya Türk Azınlığı ve İstanbul Rum Azınlığı konularının da gündeme geldiği kaydedildi.

Çipras – Erdoğan görüşmesinde Yunanistan tarafından Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Dijital Politika, Telekomünikasyon ve Bilgi Bakanı Nikos Pappas, Başbakanın diplomatik danışmanı Vangelis Kalpadakis, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dimitris Paraskevopulos, Yunanistan’ın BM Daimi Tensilcisi Maria Theofili ve Dışişleri Bakanlığı’ndan Theodoros Passas yer aldı. Toplantıda Türkiye tarafından da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik hazır bulundu.

Haberler


DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi’nin bina sorununun çözümü için başbakana bektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı