Anasayfa


01-10-2018
İlhan Ahmet Eğitim Bakanı’na “kitap sorunu”nu sordu
Rodop ili Demokratik İttifak Milletvekili İlhan Ahmet, eylemde olan azınlık ilkokulları ve Yunanca ders kitaplarıyla ilgili olarak Eğitim Bakanı Kostas Gavroglu’na yönelik meclise soru sundu.
1 Ekim 2018 Pazartesi

Azınlık eğitiminin özel bir statüye sahip olduğunu hatırlarak İlhan Ahmet, bunun temelinin de Lozan Antlaşması olduğunu kaydetti. İskeçe ve Rodop ilinde çok sayıda azınlık okulunda boykot yapıldığını dile getiren milletvekili İlhan Ahmet, velilerin azınlık okullarındaki Yunanca ders kitaplarının devlet okullarındaki kitaplarla değiştirilmesini talep ettiğini belirtti.

Bakanlığın devlet okullarında eğitim yapılan kitapların azınlık okullarında yardımcı kitap olarak kullanılmasını eğitimcilerin inisiyatifine bırakmasının Encümenler Birliği tarafından “hayal kırıklığı” yaratan bir adım olarak nitelendirildiğini hatırlatan İlhan Ahmet, tarih ve coğrafya ders kitaplarının da azınlık okullarında olmadığına dikkat çekti. Ahmet, bu durumun çocukların yaşadıkları ülkeyi bile tanımamalarına yol açtığını ifade etti.

İlhan Ahmet, azınlık ailesinin, bir hak olarak azınlık okulunu seçmesinin ve aynı zamanda Yunan toplumuna uyumlu bir entegrasyonu ve eğitimin diğer aşamalarında rekabetçi bir kazanım elde etmesinin çoğu kez azınlık eğitim sisteminin çalışmasından engellendiğini ifade etti.

“Devlet okullarındaki kitapların azınlık okullarına verilmesini isteyen encümen heyetleri temcilcileri, bu tür okullarda hayata geçirilerek eğitim programlarını hazırlayacak bilimsel ekiplerin yerini alma anlamına gelmiyor” ifadelerine yer veren İlhan Ahmet, bunun azınlık okullarındaki öğrencilerin kabiliyetlerinin şüpheci bir şekilde küçümsenmesine karşı ortaya konan bir isyan olduğunu belirtti.

Milletvekili İlhan Ahmet, Eğitim Bakanı Kostas Gavroglu’na yönelik şu soruları sordu:

1- Okulların normal çalışma sürecine geri dönmesi ve öğrencilerin sınıflara girmesini sağlayacak biçimde, Trakya’daki azınlık ilkokullarında devlet okullarında okutulan ders kitaplarını kullanarak, mevcut sorunu hangi şekilde çözmeyi düşünüyorsunuz?

2- Azınlık okullarında Yunanca’nın daha iyi öğretilmesi için bakanlığınız nasıl bir çalışma yapacak?

3- Azınlık eğitiminin güçlendirilmesi için plan ve programınız var mı? Eğer varsa, eğitimcilerin ve azınlığın taleplerini de dikkate alarak; Türkçe müfredatın iyileştirilmesi amacıyla öğretmenlere yönelik eğitim seminerleri, azınlık okullarının fiziki şartlarının ve araç gereçlerinin iyileştirilmesi ve gelecekte azınlık okullarının kesintisiz şekilde faaliyet göstermesinin garanti altına alınması için neler yapmayı planlıyorsunuz?

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler