Anasayfa


23-10-2018
BTTDD İzmit Şubesi 50 yaşında
Türkiye’deki Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) İzmit Şubesi, 50. kuruluş yıl dönümünü kutladı.
23 Ekim 2018 Salı



Yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde 15 Ekim’de İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin katılımıyla gerçekleşen konferansın ardından, 19 Ekim Cuma günü de “İskeçe Türk Birliği’nin Hukuksal Durumu ve Azınlık Eğitimindeki Sorunlar” konulu bir etkinlik düzenlendi. Ayrıca, İzmit Derneği’nin 50. yılı nedeniyle bir gala gecesi de gerçekleştirildi.

BTTDD İzmit Şubesi tarafından davet edilen İskeçe Türk Birliği (İTB) yönetici ve halk oyunları ekibinden oluşan 30 kişilik heyet ile Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet, dernek yöneticileri tarafından karşılandı.

BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN SORUNLARI KONFERANSTA ELE ALINDI

Derneğin 50. yılı nedeniyle gerçekleştirilen ilk etkinlik Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda yapıldı. "İskeçe Türk Birliği'nin Hukuksal Durumu ve Azınlık Eğitimindeki Sorunlar" konulu konferans 19 Ekim Cuma günü gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet katıldı. Konferans öncesinde Gökhan Mustafa yönetimindeki İTB Ova halk oyunları ekibi sunduğu gösteri büyük beğeni topladı.

BODUR: “YARIM ASRI GERİDE BIRAKTIK”

Etkinlik, BTTDD İzmit Şube Başkanı Lütfü Bodur'un konuşmasıyla başladı. Derneğin 50. yılının tüm Batı Trakya Türkleri’ne hayırlı olmasını dileyen Bodur, 50 yıl boyunca toplumun haklarını savunduklarını, Kocaeli’deki soydaşları bir arada tutmaya çalıştıklarını vurguladı. Geçtiğimiz günlerde İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’yi ağırladıklarını hatırlatan Lütfü Bodur, bugün ise Batı Trakya’nın tarihi iki derneği olan İskeçe Türk Birliği ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’ni konuk ettiklerini söyledi.

Etkinlikte İzmit Başiskele Kaymakamı Atilla Kantay da bir konuşma yaptı. Kantay konuşmasında, “Bizler Balkanlar’dan geldik ve anavatanımızda rahat ve hür bir şekilde yaşıyoruz. Oralarda kalan soydaşlarımızın da haklarına sahip olarak güçlü ve huzurlu yaşamalarını istiyoruz. Bu konuda son on yılda yapılan çalışmalar takdire şayandır.” ifadelerine yer verdi.

Dernek Başkanı Lütfü Bodur’un yönettiği konferansta Ozan Ahmetoğlu, İTB'nin 35 yıllık hukuk mücadelesini ve gelinen noktayı anlattı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) İTB’yle ilgili kararının 10 yıldan bu yana Yunanistan tarafından uygulanmadığını hatırlatan Ahmetoğlu, bu durumun uluslararası hukuku görmezden gelme anlamına geldiğini söyledi. Batı Trakya Türkleri’nin maruz kaldığı haksızlıkların son bulması gerektiğini belirten Ahmetoğlu, "Batı Trakya Türkleri’nin milli kimliğinin inkarının bir sonucu olarak 35 yıllık bir haksızlık ve insan hakları ihlali söz konusu. AİHM kararlarına rağmen bu haksızlıktan ve bu baskıdan vazgeçilmiyor. Ülkemiz Yunanistan AİHM kararlarını uygulamak ve hayata geçirmek durumundadır. Batı Trakya Türkleri, Türk - Yunan dostluğunu isteyen dünya genelinde örnek bir azınlıktır. Vatandaşı olduğu ülkesine her anlamda saygı gösteren azınlık insanı olarak, kendi kimliğimizle, kültürümüzle bizlere tanınan haklara sahip olarak yaşamak istiyoruz. Bu bizim hakkımız." diye konuştu.

BTTÖB BAŞKANI AYDIN AHMET

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet ise Batı Trakya Türk azınlık eğitimindeki sorunları anlattı ve güncel problemleri aktardı. Aydın Ahmet, Yunanistan devletinin azınlıkla sorunları konuşmaktan ve diyalog kurmaktan kaçındığını söyledi. Batı Trakya’da yaşanan sorunların başında eğitimin geldiğini belirten Ahmet, sorunları Yunanistan’ın yarattığını söyledi.

Aydın Ahmet şöyle konuştu: “Derneklerin tabelalarından ‘Türk kelimesini çıkarın’ dediler. Tabii biz indirmedik. Bize kendi başımıza okul açma, kendi dilimizi kullanmamız Lozan Antlaşması’nda taahhüt edildi ama Yunanistan taahhütlerine hiç uymadı. Bizim okullarımız tamamen azınlık idarecileri tarafından idare edilmesi gereken özerk okullardır, ama haksız genelge ve kararnameler çıkarıldı. Bunlar azınlık eğitimine darbe vurdu. Azınlığı çıbanbaşı gibi gördüler. İlkokullarda büyük kayıplarımız var. Son 10 yılda 70 okulumuzu kaybettik. Sürekli göç var. Batı Trakya’da ne Yunanca ne Türkçe iyi eğitim verilmiyor. Bir anlamda azınlık okullarından kurtulmak istiyorlar. Biz direniyoruz. Okullarımızı kaybedersek geleceğimizi kaybederiz. Yunanistan yeni okul açmamıza da izin vermiyor. Biz ısrarla çocuklarımızın azınlık okullarında okuması gerektiğini söylüyoruz.”

Konferans sonrasında İzmit Başiskele Kaymakamı Atilla Kantay ile BTTDD İzmit Şube Başkanı Lütfü Bodur, İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet’e plaket sundu.

Batı Trakya’dan İzmit’e giden ekip, 20 Ekim Cumartesi günü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Tarih Koridoru'nda bulunan tarihi ve turistik yerleri ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi tarafından görevlendirilen rehberler eşliğindeki şehir gezisi kapsamında Ormanya Doğal Yaşam Parkı ve Hayvanat Bahçesi de ziyaret edildi.

BATI TRAKYALILAR GALA GECESİNDE BULUŞTU

BTTDD İzmit Şubesi, 50. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Başiskele’deki bir otelde gala gecesi gerçekleştirdi. Geceye katılan dernek üyeleri ve Batı Trakyalı soydaşlar Rumeli türküleriyle eğlendi. Gecede İTB halk oyunları ekibi de gösteri sundu. İskeçeli gençlerin gösterisi uzun süre alkışlandı.

Gecenin sunuculuğunu dernek ikinci başkanı Yüksel Öztürk yaparken, BTTDD İzmit Şube Başkanı Lütfü Bodur da konuşmasında tüm üyelere teşekkür etti. Dernek olarak yarım asırlık bir dönemi geride bıraktıklarını anımsatan Bodur, son yıllarda derneğin çalışmalarının artmasına neden olan yöneticilere, eski başkanlara ve kadın kollarına teşekkür etti. Bodur, “50. yılımızı memleketten gelen dernek üyelerimizle birlikte kutlamak bizim için ayrı bir mutluluk vesilesi. Dernek olarak yetinmemeli ve daima daha iyisini yapma gayretinde olmalıyız.” diye konuştu.

İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu da yaptığı konuşmada, derneğin 50. yılını tebrik ederek başarılar diledi ve kendilerine yapılan davetten dolayı İzmit derneğine teşekkür etti. Ahmetoğlu, İzmit Şube Başkanı Lütfü Bodur'a İskeçe - Şahin yolu üzerindeki tarihi Hamidiye Köprüsü'nün tablosunu hediye etti.

Etkinlikte, Kırköy Kültür Derneği Ova Kadınlar Kolu Başkanı Fatma Saliemin de kısa bir konuşma yaptı. Devamında İzmit Derneği yöneticileri ile İTB yöneticileri, derneğin 50. yıl pastasını birlikte kesti.

İZMİT ŞUBESİNİ ZİYARET

Bu arada, İzmit derneğinin davetlisi olarak kutlamalara katılan İTB ekibi, 21 Ekim Pazar günü BTTDD İzmit Şubesi’ni ziyaret etti. Burada dernek yönetimi tarafından karşılanan İTB ekibine derneğin tarihi ve çalışmaları hakkında bilgi verildi. İTB Başkanı Ahmetoğlu, İzmit Derneği Başkanı Bodur'a ziyaret anısına İTB rozetini hediye ederken, Lütfü Bodur da İTB Başkanı Ahmetoğlu'na derneğin 50. kuruluş yıl dönümü anısına hazırlanan bir kupa hediye etti.

Haberler


Tarım Bakanı Avgenakis Gümülcine’ye geliyor

Sağlık Bakanlığı ‘çöl tozu’ için uyardı!

Varufakis, kendisine yasak getiren Almanya’ya dava açtı

Özgür Ferhat’tan doludan etkilenen çiftçilere açıklama

Kuzey Makedonya’daki çifte seçimde ana muhalefet partisinin lideri zafer ilan etti

BTAYTD’dan Yassıköy Belediye Başkanı Caner İmam’a ziyaret

Fenerbahçe Beko 5 yıl sonra Dörtlü Final’de

Olimpiakos, Dörtlü Final’e kaldı

‘Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nın finali Omurluköy’de

Okul Aile Birliğinden Mustafa Trampa ziyareti

Atina Belediye Başkanı Dukas’dan İBB Başkanı İmamoğlu’na tebrik ziyareti

Edirne’de ‘Rodop: Bir Sıradağ 15 Fotoğrafçı’ sergisi