Anasayfa


26-01-2019
Seçim kazanı kaynamaya başladı
Mayıs ayında yapılacak yerel seçimler öncesinde siyaset kazanı kaynamaya başladı. Belediye başkan adayları son dönemde birbiri ardına adaylıklarını açıklıyor.
26 Ocak 2019 Cumartesi

Liste oluşturma çalışmaları hızlanırken, basında da seçimler ve adaylıklarla ilgili haber ve yorumlar artmaya başladı. Adaylık konusunda resmi açıklamada bulunmayan bazı adaylar ise, seçimlerle ilgili girişim ve temaslarda bulunmayı tercih ediyor.

Eyalet seçimleriyle ilgili olarak ise adaylığını açıklayan bazı siyasetçilerin liste oluşturma ve adaylık sürecini sürdürme konusunda zorlandıkları gözleniyor.

GÜMÜLCİNE BELEDİYESİ

Gümülcine Belediyesi, oldukça yüksek sayıda adayın bulunduğu bir belediye. Şu ana kadar liste oluşturacağını açıklayan aday sayısı altı. İlk adaylığını açıklayan Andonis Gravanis oldu. Listeside yer alacak bazı adayları açıklayan Gravanis’in Şubat ayı içinde bir grup adayı daha açıklayacağı belirtildi.

Mevcut belediye başkanı Yorgos Petridis’in liste başkanlığına seçilen Yannis Garanis Gümülcine belediye başkanlığı yarışına katılan ikinci aday. Mevcut belediye meclis üyelerinin önemli bir bölümünü aday gösterecek olan Garanis’in listesine yeni isimleri de almak istediği ifade edildi.
Gümülcine belediye başkanlığı için adaylığını açıklayan isimler arasında eski belediye başkanı Tasos Vavaciklis de var. Vavaciklis’in Şubat ayı başında listesinde yer alacak ilk adayları kamuoyuna açıklayacağı kaydedildi.

Geçen seçimlerde SİRİZA partisinin desteğiyle Gümülcine belediye başkan adayı olan Eleni Lafçi, 2019 seçimlerinde de aday olacağını açıkladı.

Bir diğer belediye başkan adayı ise Yunanistan Komünist Partisi destekli Yannis Leventis.
Kostas Karaiskos başkanlığındaki Spartakos listesi de Mayıs’ta yapılacak seçimlerde yarışa katılacak listeler arasında yer alıyor.

İSKEÇE BELEDİYESİ

İskeçe Belediyesi’nde de şu ana kadar adaylık yarışında yer alacağını söyleyen altı isim var. Bunlardan bazılar resmi açıklama yaparken, bazı isimler de henüz resmi açıklama yapmasa da adaylık için çalışmaya başladı.

Mevcut belediye başkanı Haralambos Dimarhopulos’un önümüzdeki seçimlerde de aday olmak istediği biliniyor. Ancak Dimarhopulos’un kendi listesini hangi ölçüde birlik içinde tutacağı soru işareti. Zira aynı listede yer alan iki kişinin daha belediye başkan adayı olacağı konuşuluyor.
Bunlardan biri İskeçe belediye yönetiminin önemli isimlerinden biri olan belediye kültür merkezi sorumlusu ve belediye meclis üyesi Pashalis Liracis. Liracis’in önümüzdeki haftalarda resmi açıklamayı yaparak, yarışa başlaması ve listesinde yer alacak adayları duyurması bekleniyor. Mevcut belediye yönetiminde yer alan, yılların tecrübesine sahip olan ve adı belediye başkan adaylığı için duyulan bir diğer isim ise Manolis Çepelis. İskeçe’nin Kireççiler köyünden olan Çepelis’in Mayıs ayında yapılacak seçimlerde İskeçe belediye başkan adayı olacağı söyleniyor.
PASOK partisinin desteğiyle belediye başkan adayı olarak seçimlere giren Hristos Pulios’un istifasından sonra başkanlığı devralan Thanasis Ksinidis’in de bu görevden ayrılmasıyla anamuhalefet listesinin başkanlığı Manolis Fanurakis’e kalmıştı. Ancak önümüzdeki dönemde sözkonusu listenin başına eski il eğitim müdürü Savas Melisopulos’un geçeceği ifade edildi. Hatta Melisopulos’un adaylığıyla ilgili olarak resmi açıklamayı yapacağı etkinliğin hava muhalefeti nedeniyle ertelendiği ve açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağı kaydedildi.
SİRİZA ise önümüzdeki seçimlerde il örgütü genel sekreteri Yorgos Hacitheodoru’yu destekleyecek. Hacitheodoru’nun önümüzdeki haftalarda listesinde yer alacak adayları açıklaması bekleniyor. Hacitheodoru’nun azınlıktan da bazı isimlerle görüştüğü belirtildi.
İskeçe belediyesi için başkanlık adaylığını açıklayan bir diğer isim ise İskeçe Gönüllü Kan Verenler Derneği Başkanı Yannis Papahronis. İskeçe’nin en önemli sivil toplum kuruluşlarından birinin başkanı olan Papahronis’in sivil toplum kuruluşundaki başarısını yerel yönetime de taşımak istediği açık.

Yunanistan Komünist Partisi’nin destekleyeceği İskeçe belediye başkan adayının ise daha önce milletvekili adayı da olan Kostas Voyacis olduğu ifade edildi.

MUSTAFÇOVA BELEDİYESİ

Batı Trakya’daki üç azınlık belediyesinden biri olan, İskeçe’de ise tek Türk azınlık belediyesi olan Mustafçova belediyesinde de adaylıklar konusu netleşmeye başladı.

Mustafçova belediyesinde mevcut belediye başkanı Cemil Kabza’nın yanısıra dört aday daha bulunuyor. Geçen seçimlerde de liste kurarak seçim yarışına katılan Rıdvan Delihüseyin, Mayıs ayında yapılacak seçimlerde de aday.

Adaylığını gerçekleştirdiği bir toplantıyla açıklayan ve Cemil Kabza’nın listesinden belediye meclis üyesi seçilen avukat Adnan Peçenek adaylığını nispeten erkenden açıklayan siyasetçi oldu.

Geçtiğimiz günlerde ise avukat Ahmet Kurt, İskeçe’de düzenlediği toplantıyla Mustafçova belediye başkan adaylığını resmen açıklayan bir diğer isim oldu.

Henüz adaylığını yazılı bir şekilde açıklamayan ancak bu yönde çalışmalara başlayan bir diğer isim de Önder Meçoğlu. Geçen seçimlerde belediye başkan adayı Mustafa Cukal’ın listesinden aday olan ve belediye meclis üyesi olan Önder Meçoğlu’nun Yeni Nesil Hareketi’nin başkan adayı olarak resmi adaylık açıklamasını yapması bekleniyor.

YASSIKÖY BELEDİYESİ

Rodop ilindeki iki Türk azınlık belediyesinden biri olan Yassıköy belediyesinde de şu anda adaylığını açıklayan üç yerel yönetici var. Mevcut belediye başkanı İsmet Kadı’nın yanısıra, adaylığının Kasım ayında düzenlediği toplantıyla duyuran avukat Önder Mümin çalışmalarına devam ediyor. 2014 yılındaki seçimlerde eyalet meclis üyesi seçilen Önder Mümin, birkaç gün önce listesinde yer alacak ilk 17 adayı açıkladı.

Yassıköy belediyesinde adaylığına kesin gözüyle bakılan bir diğer isim ise üç seçimdir aday olan Kiriakos Amucas. “Aday olmayabilir” yönünde ortaya çıkan spekülasyonlara son vermek isteyen Amucas geçtiğimiz günlerde katıldığı bir radyo programında önümüzdeki seçimlerde aday olacağını açıkladı.

Yerel seçim kulislerde konuşulan bir diğer isim ise eski Susurköy belediye başkanı Erdoğan Sait. Erdoğan Sait’in de tavrını önümüzdeki günlerde netleştirmesi bekleniyor.

KOZLUKEBİR BELEDİYESİ

Rodop ilindeki ikinci Türk belediyesi Kozlukebir’de de adaylık ve liste oluşturma çalışmaları hızlandı.

Mevcut belediye başkanı Rıdvan Ahmet’in adaylığının devam edeceği kesin. Rıdvan Ahmet’in listesine yeni isimleri katmak istediği ve belediyedeki görevinin yanısıra adaylık çalışmalarına önümüzdeki haftalarda ağırlık verebileceği kaydedildi.

Kozlukebir belediye başkan adaylarından biri de eski belediye başkanı İbrahim Şerif. “Gelecek Listesi”yle seçime katılmaya hazırlanan İbrahim Şerif, listesini oluşturmak için de çalışmalara başladı.

Basına yazılı açıklamada bulunarak adaylığını açıklayan ve belediye başkan adayı olacağını söyleyen İsmail Hüse Mustafa’nın liste oluşturup oluşturmayacağı ise kesinlik kazanmadı. 2014 yılında eyalet meclis üyesi seçilen İsmail Hüse Mustafa’nın yeniden eyalet meclis üye adayı olabileceği de iddia ediliyor.

Basına resmi bir açıklamada bulunmasa da Kozlukebir belediye başkanlığına aday olacağına neredeyse kesin gözle bakılan biri de Erdem Hüseyin. Sirkeli köyünden olan eczacı Erdem Hüseyin bir süredir yaptığı görüşmelere köy ziyaretlerini de ekledi.

Bir süre öncesine kadar eyalet meclis başkanlığı görevini yürüten Kozlukebir köyünde ikamet eden Ahmet İbram’ın yakına kadar Kozlukebir belediye başkan adayı olabileceği konuşulsa da Ahmet İbram’ın eyalette devam etmesi kuvvetle muhtemel.

Toplumsal Hareket Listesi başkanı Saadettin Şakir Hüseyin’in ise aday olup olmayacağı henüz kesinlik kazanmadı.

EYALET YARIŞI

Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkanlığı yarışında ise adaylık açıklamaları çok olsa da liste oluşturarak aday olmayı başaracakların sayısı azalıyor.

Buna göre mevcut eyalet başkanı Hristos Metios’un listesini oluşturduğu belirtiliyor. Metios’un beş ilden de yeni isimleri listesine dahil etmesi bekleniyor. Mevcut eyalet başkanı Metios, Yeni Demokrasi Partisi’nin de desteğini almış olmanın rahatlığıyla hareket ediyor.

Bir diğer iddialı isim ise Evros Ticaret Odası Başkanı Hristodulos Topcidis. Topcidis’in önümüzdeki günlerde Kavala’da gerçekleştireceği etkinlikle ilk adaylarını açıklaması bekleniyor.
Adaylığına ve liste oluşturacağına kesin gözüyle bakılan bir diğer aday da Kostas Simitsis. Kavalalı Simitsis KİNAL Partisi’nin desteğini alarak yola çıkıyor.

Ayrıca SİRİZA’nın desteklediği Gümülcineli Kostas Kacimigas da listesini oluşturmaya çalışıyor.
Yunanistan Komünist Partisi, ANEL ve Altın Şafak’ın destekleyeceği üç farklı eyalet başkan adayı ve listenin de olması bekleniyor. Eyalet seçimlerinin ikinci tura kalacağı ise bugünkü şartlarda neredeyse kesin gibi görünüyor.

Haberler


ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor