Anasayfa


22-07-2015
"Acı Reçete"nin ikinci dozu bu akşam oylanıyor!
Yunanistan’ın Avrupa Birliği'yle vardığı anlaşma çerçevesinde hayata geçirmesi gereken üçüncü memorandum uyarınca hayata geçirilecek önlem ve reform paketinin ikinci bölümü bu akşam parlamentoda oylanacak.
22 Temmuz 2015 Çarşamba

ACI REÇETE

Acil koduyla yasa tasarı şeklinde parlamentoya getirilen pakette yer alan teklifler, taşınmaz varlıklarına getirilen ek vergilerin (ENFIA) 2016’ya kadar sürdürülmesi, ailelere yapılan yakıt yardımlarının kesilmesi, kira gelir vergilerinin ve ödeme süresi sona eren vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, kredi borcunu ödemeyenlerin evlerinin ihaleye çıkarılması ve tüm bunlarla ilgili yeni bir hukuk muhakemeleri kanunu oluşturulması gibi konular içeriyor.

Hükümetin, Euro Grubu liderleriyle 3 yıl sürecek kurtarma programı karşılığında anlaştığı 86 milyar euro civarındaki krediyi alabilmesi ve nihai anlaşmayla ilgili müzakerelerin başlaması için, kreditörlerin ön şart olarak öne sürdüğü 12 milyar euro'luk sert tedbirler içeren reformları bu gece yarısına kadar parlamentodan geçirmesi gerekiyor.

PROGRAM SİRİZA'YI BÖLDÜ

Aleksis Çipras başkanlığındaki koalisyon hükümeti için kritik sayılan oylama öncesinde, reform paketine karşı çıkan bazı SİRİZA’lı milletvekillerinin itirazları sürerken, Başbakan Çipras itirazcı milletvekillerine sert eleştirilerde bulundu.

Zor bir uzlaşmanın sorumluluğunu üstlendiğini ve bunun bilincinde olduğunu ancak, varılan anlaşmanın ülkeyi mücadeleye devam edebilmesi için canlı tuttuğunu savunan Çipras, itirazcı milletvekillerinden kendi imzasının arkasına gizlenmemeleri ve varsa alternatif önerileri bunları masaya getirmelerini istedi.

Başbakan Çipras, "Eğer birileri Schauble’nin (Almanya Maliye Bakanı Wolfgang) Yunanistan Bankası’ndaki banknot stoklarını gasp etmesini alternatif çözüm olarak düşünüyorsa çıkıp bunu Yunan halkına açıkça söylesinler. Benim imzamın güvencesinin ardına gizlenmesinler" diye konuştu.

Diğer yandan, reform paketinin birinci bölümünün kabul edildiği oylamada ’hayır’ oyu kullanan SİRİZA’lı itirazcı milletvekilleri ise bugünkü oylamada da ret oyu kullanacaklarını belirtirken, Meclis Başkanı Zoi Konstandopulu, hükümetin meclise getirdiği reform paketini demokrasi için bir "darbe" olarak niteledi.

Milletvekillerine bu "darbeyi" engellemeleri çağrısında bulunan Konstandopulu, Yunanistan’ın şu anda demokratik sürecini boğazlayan bir rejim altında bulunduğunu ve meclisten Avrupa Para Birimi liderlerinin uygulayıcı iktidara dikta ettiği yasaların kabul edilmesinin istendiğini ileri sürdü.

NİHAİ ANLAŞMA 20 AÄžUSTOS'A KADAR İMZALANACAK

Hükümet Sözcüsü Olga Gerovasili ise, ikinci reform paketinin mecliste onaylanmasının hemen ardından Avrupa kurumlarıyla müzakerelerin başlayacağını belirterek, 20 Ağustos’a kadar nihai anlaşmanın imzalanmasının hedeflendiğini söyledi. Gerovasili, Yunan basınında çıkan ve çiftçilerin vergilendirme sisteminin değiştirilmesini öngören üçüncü bir reform paketinin meclise getirileceğine ilişkin haberlerin ise gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Parlamento daha önce de, Katma Değer Vergilerinin (FPA) artırımı, vergi oranlarının ve emeklilik koşullarının yeniden yapılandırılması ve Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (EU) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) temsilcilerinin (Troyka) Yunanistan’ı yakından denetlemeye devam etmesi gibi köklü reformlar içiren reform paketiyle ilgili yasa tasarısını onaylamıştı.

Parlamentoda Cuma günü sabaha karşı yapılan oylamada, hükümetin büyük ortağı SİRİZA partisinden 38 milletvekili tekliflere karşı ret oyu kullanırken, tasarı Avrupa yanlısı muhalefet milletvekillerinin katkılarıyla kabul edilmişti. Başbakan Çipras, reform paketiyle ilgili mecliste yapılan oylamada itirazcı 38 milletvekilinin ’hayır’ oyu kullanmasının ardından SİRİZA-ANEL koalisyon hükümeti kabinesinde değişiklik yapma yönüne gitmişti. Oluşturulan yeni kabinede SİRİZA içerisinde "sol platform"un temsilcileri olarak bilinen Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis, Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Dimitris Staratulis ve Savunma Bakanı Yardımcısı Kostas İsihos ve Maliye Bakan Yardımcısı Nandia Valavani gibi isimler kabine dışında kalırken, bazı bakanların da yerleri değiştirilmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Haberler


Yakıt yardımı için başvurular başladı

Miçotakis, Avrupa’nın iç enerji piyasasının güçlendirilmesini istedi

GTGB’de ‘Yaratıcı Çocuk’ etkinlikleri devam ediyor

Dedeağaç’ta turizmin nabzı tutuldu: En çok Türkiye’den turist geliyor

Yeni Sol Partisinde Hariçis’le devam kararı

SİRİZA’da Merkez Komiteden 76 istifa

‘Ömür Dediğin’ programı Batı Trakya’daydı

Yunan ekonomisinin devi 91 yaşında hayatını kaybetti

SKY Express, İstanbul Havalimanı’na uçuş başlattı

AİHM’de Yunanistan’a karşı yüzlerce şikayet

Almanya erken seçime gidiyor

Rodop Barış Komitesinden savaş karşıtı etkinlik