Anasayfa

23-07-2015
İkinci önlemler paketini de onayladı
SİRİZA hükümeti, "dayanıklık testi" olarak nitelendirilen ikinci reform paketi oylamasında da parlamentodan destek aldı.
23 Temmuz 2015 Perşembe

Syriza lideri Aleksis Çipras’ın partisindeki "firesi" de azaldı.

Yunan Parlamentosu, kreditörlerin talep ettiği ikinci önlemler paketini de sert tartışmaların ardından 230 evet ile kabul etti. Sabaha karşı saat 04:40’ta sonra tamamlanan oylamada iktidar partilerinin yanı sıra Avrupa yanlısı muhalefet partileri Yeni Demokrasi, Potami ve PASOK da destek verdi.

Kullanılan toplam 298 oydan 230 evet, 63 hayır ve 5 çekimser çıktı. Oylamada SİRİZA'dan, 31’i hayır ve 5’i çekimser olmak üzere toplam 36 milletvekili karşı oy kullandı. 16 Temmuz’da yapılan ilk önlemler paketine SİRİZA'dan 32 vekil "hayır", 6 vekil "çekimser" oy kullanmış, 1 vekil ise oylamaya katılmamıştı.

Kreditörlerin ön şart olarak koştukları iki farklı önlemler paketinin parlamentodan geçirilmesi sınavını başarı ile veren Yunanistan, bundan sonra üzerinde uzlaşılan 3 yıllık 86 milyar eurodan oluşan kurtarma paketine nihai imzaların atılması için müzakerelere başlayacak. Parlementoda yapılacak emeklilik ve çiftçilere ilişkin vergilendirme düzenlemelerinin ardından anlaşmanın 20 Ağustos’a kadar tamamlanması bekleniyor.

VARUFAKİS BU DEFA ’EVET’ DEDİ

12 milyar euroluk ilk önlemler paketi oylamasına katılmayan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, ikinci önlemler paketine ise "evet" oyu kullandı.

BAŞBAKAN ÇİPRAS: VERDİÄžİM SAVAŞTAN DOLAYI GURURLUYUM

Başbakan Aleksis Çipras, hükümetin kabul ettiği anlaşmayla Yunanistan’ın nakit ihtiyacının karşılanacağını ve eurodan çıkma tartışmalarının sona ereceğini söyledi.
Reform paketinin Yunan parlamentosunda onaylanmasıyla kreditörlerle başlayacak müzakerelerde borcun sürdürülebilir olması için yeniden yapılandırılmasının da görüşülmeye başlayacağını ifade eden Çipras, reform paketinde yer alan tedbirlerin düşük gelirlileri etkilemeyeceğini ve kredi borcu nedeniyle kimsenin kendisinin ve ailesinin kaldığı evi kaybetmeyeceğini belirtti.

Başbakan Çipras, hükümetin Avrupalı muhafazakarlara karşı mücadele verdiğini, ancak arzu edilen sonuca ulaşamadığını söyledi.

Yunan hükümetinin kreditörlerle olan mücadelede yanlışlar yaptığını, ancak aldığı kararlardan pişman olmadığını belirten Çipras, "Muhafazakarlar Yunan hükümeti ve halkına karşı bir galibiyet kazanmış olabilirler, ancak çok değerli bir şey kaybettiler. Avrupa ve dünya kamuoyu üzerindeki hegemonyalarını yitirdiler. Avrupa bundan sonra eski Avrupa olmayacak. Verdiğimiz mücadele için gurur duyuyoruz" dedi.
Çipras, Avrupalı liderlerle varılan anlaşmaya rağmen hala Yunanistan’ı Euro Bölgesi'nde istemeyen çevreler bulunduğunu savunarak, "Muhafazakarlar egemenliğini sürdürüyor. Ama mücadele başladı, sürüyor ve sürecek." diye konuştu.

NELERİ KAPSIYOR?

Reform paketinin ikinci bölümü, taşınmaz varlıklarına getirilen ek vergilerin (ENFIA) 2016’ya kadar sürdürülmesi, ailelere yapılan yakıt yardımlarının kesilmesi, kira gelir vergilerinin ve ödeme süresi sona eren vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, kredi borcunu ödemeyenlerin evlerinin ihaleye çıkarılması, televizyon kanallarının izin ücretleri ve reklam vergilerinin yeniden belirlenmesi ve tüm bunlarla ilgili yeni bir hukuk muhakemeleri kanunu oluşturulması gibi konuları kapsıyor.

"KABA BİR SALDIRI"

Yasanın "acele" olarak parlamentoya geçirilmesini eleştiren Meclis Başkanı Zoi Konstantopulu, bu adımı demokrasiye karşı uygulanan "kaba bir saldırı" diye nitelendirdi. Böylece hükümetle arasındaki anlaşmazlığı daha da belirginleştirdi.

PROTESTO GÖSTERİLERİ

Bu arada, hükümet tarafından kabul edilen "kurtarma paketi"ne itiraz edenler, reform paketi ile ilgili kanun tasarısı Yunan Parlamentosu’nda görüşüldüğü sırada başta Atina olmak üzere birçok şehirde gösteri düzenledi.

Başkent Atina’da, Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve Yunanistan Komünist Parti’sine (KKE) bağlı Mücadeleci İşçi Cephesi’nin (PAME) çağrıları üzerine gerçekleştirilen gösterilere yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Kent merkezindeki Omonia Meydanı’nda ve Atina Üniversitesi önünde toplanan göstericiler Avrupa karşıtı sloganlar atarak parlamentoya kadar yürüdü.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen gösterilerde kendilerini "iktidar karşıtı anarşistler" diye adlandıran yüzleri maskeli grupların polise molotof kokteylli saldırıda bulunması üzerine gerginlik yaşandı. Polisin göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanarak müdahale ettiği göstericiler ara sokaklara kaçarken, 12 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.



Haberler


Rodos açıklarında 8 göçmen hayatını kaybetti

Eski kraliyet ailesi mensuplarının vatandaşlık başvuruları tepkiye yol açtı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesine yeni okul binası talebi karşısında yetkili kurum aranıyor!

BTTDD İzmit Şubesinden Ankara temasları

Yunanistan’ın nüfusu giderek yaşlanıyor

’Mustafa Hilmi Aga Toplum Öncüleri Ödülleri’ sahiplerini buldu

GTGB’nin el sanatları sergisine yoğun ilgi

Eski kraliyet ailesi üyelerinden Yunan vatandaşlığı için başvuru

Gümülcine’de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi binası için yetkili kurumlar topu birbirine atıyor

Yunanistan, Lidya medeniyetine ait 1055 sikkeyi Türkiye’ye teslim etti

Hasan Ahmet, Rusya Yazarlar Birliğinin nişanıyla ödüllendirildi