28-07-2015
Azınlık Müfredatı Öğretim Görevlileri için Formasyon Bölümü
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Azınlık Müfredatı Öğretim Görevlileri için Formasyon Bölümü ile ilgili olarak bir basın bülteni yayınladı.
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:
Şubat 2015'te Trakya Democritus Üniversitesi Senatosu tarafından oluşturulan, 2015-2016 eğitim döneminde faaliyete geçmesi planlanan Azınlık Müfredatı Öğretim Görevlileri için Formasyon Bölümü'ne (FEK 4310/8-12-2014, 66.madde) yönelik bir Eğitim Programı oluşturmaktan sorumlu Kurul, 3 Haziran 2015 tarihinde B.T.A.Y.T.D. Yönetim Kurulu ve Rodop-Evros, İskeçe İlleri S.Ö.P.A. Mezunu Öğretmenler Derneklerinin Yönetim Kurullarıyla birlikte, bu projenin gidişatına yönelik bilgilendirici bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede, Kurul tarafından sunulan Eğitim Programına B.T.A.Y.T.D. Yönetim Kurulu tarafından ciddi eleştiriler yöneltildi. Her şeyin ötesinde, B.T.A.Y.T.D. Yönetim Kurulu Aralık 2014'te mecliste kabul edilen eğitim yasasına ve onun içerisinde yer alan bu Azınlık Müfredatı Öğretim Görevlileri için Formasyon Bölümü (D.E.M.P.) oluşturulmasına karşı çıktığını net bir şekilde ifade etti. Belirtilen 1,5 yıllık Bölümün yerine, yurtiçindeki Üniversitelerin Pedagoji bölümleriyle eşdeğer eğitim verecek bir yükseköğretim kurumu oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bu Formasyon Bölümü için oluşturulan Eğitim Programı hakkında da eleştiriler ve önerilerde bulunan B.T.A.Y.T.D. Yönetim Kurulu, ilgili Bölümde verilecek eğitimin, Türkiye'deki Pedagoji bölümleri ve uzman eğitimcileriyle yapılacak işbirlikleri çerçevesinde verilmesi gerektiğinin üzerinde durdu.
Bu gelişmelere yönelik B.T.A.Y.T.D. aşağıdaki basın bültenini kamuoyuna duyurur:
4310/2014 (FEK 258 A/8-12-2014 sayısı) yasanın 66. maddesine göre :
2015-2016 eğitim döneminde Dedeağaç'ta bulunan Trakya Democritus Üniversitesi'nin İlkokul Eğitimi Pedagoji bölümüne dahil edilmek üzere Azınlık Eğitimi için Azınlık Müfredatı Öğretim Görevlileri için Formasyon Bölümü (D.E.M.P.) kuruluyor.
Burada eğitim görme hakkına, sadece yurtiçinde İlkokul Eğitimi Pedagoji bölümlerinden mezun Batı Trakya Türk Azınlığı üyeleri sahip olacak.
Trakya Democritus Üniversitesi Senatosu'nun ilgili teklifinden sonra, Eğitim ve Dinler ve Maliye Bakanlarının önerileri sonucunda yayınlanacak olan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile, D.E.M.P.'in işleyişi hakkında bütün gerekli detaylar düzenleniyor ve özellikle de:Pedagoji ve eğitim yeterliliği Selanik Özel Pedagoji Akademisi'nin (S.Ö.P.A.) diplomasıyla belgeleniyor.
Kadrolaşması, eğitim personeli,
Azınlık okullarının Azınlık programındaki derslerin eğitim diline ve müslüman dinine ağırlık verilmesi kaydıyla eğitimin süresi ve programı,
Azınlık programındaki derslerin eğitim dili ve müslüman dini ve hatta Azınlık programının eğitimcilerinin sürekli eğitimi için bahsedilen ihtiyaçlara en verimli şekilde hizmet edilmesi adına, başka Okullar ve yurtiçi veya yurtdışındaki Üniversitelerin aynı bölümleriyle ve özellikle de Trakya Democritus Üniversitesi Karadeniz Ülkeleri Dili, Edebiyatı ve Kültürü Bölümü ile işbirliği imkanları, idaresi ve yönetimi.
Azınlık Müfredatı Öğretim Görevlileri için Formasyon Bölümü (D.E.M.P.) için B.T.A.Y.T.D.'nin yorumları ve önerileri:
Selanik Özel Pedagoji Akademisi'nin (S.Ö.P.A.) kapatılmasından sonra, D.E.M.P.'in kurulmasına rağmen, Azınlık, Azınlık ilköğretim okulları için öğretmen yetiştirecek bir eğitim kurumundan yoksun durumdadır. Zaten, şu anda oluşan durum itibarıyla, Azınlık üyeleri, İlkokul Eğitimi Pedagoji bölümlerinden mezun olduktan sonra, devlet okullarında eğitim sunma özelliğine sahip oluyor. D.E.M.P.'in kurulmasıyla yukarıda adı geçen eğitimciler, eğitimci vasfını kazanmış olmalarına rağmen, ek bir eğitim programını takip etme mecburiyetinde bırakılıyor. Bu tarif edilen çifte eğitim-tamamlayıcı eğitim, Azınlık üyeleri için, Azınlık okullarında eğitim verebilmeleri adına tek seçenek olarak ortaya çıkıyor. Azınlık okullarının eğitim kalitesi, ancak yurt içindeki üniversite pedagoji bölümlerinin yapısına eşdeğer bir 4 yıllık yüksek öğretim kurumunun faaliyetiyle sağlanabilir. Bu kurum çerçevesinde, D.E.M.P.'in de yüksek lisans programı olarak ek eğitim sağlaması yeniden düşünülebilir.
Yasaya göre, yurtdışında eğitim görmüş olan İlkokul Eğitimi Pedagoji bölümü mezunları, diplomalarını Yunanistan'da tanıtmış olmalarına rağmen, D.E.M.P.'te eğitim görme hakkından mahrum ediliyorlar ve dolayısıyla Azınlık ilkokullarında eğitim verme olanağına sahip değiller. D.E.M.P.'te eğitim görme hakkına, yurtiçi Pedagoji bölümü mezunları haricinde yurtdışında eğitim görmüş ve diplomalarını Yunanistan'da resmi olarak tanıtmış olan ilkokul Eğitimi Pedagoji bölümlerinden mezun Batı Trakya Türk Azınlığı üyeleri de sahip olmalıdırlar.
Yukarıdaki kriterler göz önünde bulundurulduğunda ve 4310/2014 nolu yasanın 66. maddesinde de belirtildiği gibi, başka okullar ve yurtiçi veya yurtdışındaki Üniversitelerin aynı bölümleriyle işbirliği imkanları çerçevesinde, Türkiye'deki Eğitim-Öğretim Kurumlarının ve Üniversitelerin Pedagoji bölümlerinin desteğinin talep edilmesi en verimli seçenektir. Gerçekleştirilecek bu işbirliği çerçevesinde, D.E.M.P.'te yürütülecek olan eğitimcilerin tamamlayıcı eğitim prosedürüne yukarıda bahsedilen eğitim kurumlarının personelinin katılımı ve katkısı son derece önemlidir.
Azınlık Müfredatı Öğretim Görevlileri için Formasyon Bölümü (D.E.M.P.) Kurulunun Trakya Democritus Üniversitesi Senatosuna sunduğu eğitim programı için B.T.A.Y.T.D.'nin yorumları ve önerileri :
Yukarıda bahsekonu tespitin dışında, Azınlık okullarında ders verecek olan eğitimcilerin donanımının sadece üç ile altı aylık sömestrde tamamlanacak olan bir dizi dersle karşılanmasının mümkün olmadığının vurgulanması gerekir. Bu yetersizlik, ancak ülkemizin Pedagoji Bölümlerinin ders programlarına eşdeğer, Türkçe dili ağırlıklı ve içeriği zengin bir eğitim programının belirlenmesiyle aşılacaktır.
Eğitim Programı dersleriyle ilgili olarak:
Halihazırdaki bazı dersler (Kültürlerarası Eğitim ve Azınlıklar, Azınlıklar ve Avrupa'daki Azınlık Eğitim Politikaları ...) genel niteliğe sahip olmakla birlikte, Batı Trakya Azınlığının eğitiminin öncelikli amaç ve hedeflerinden uzaktır. Bu kadar kısa bir mesleki eğitim süresinde, eğitim içeriğinin Türkçe Öğrenimi, Türk Kültürü Öğrenimi gibi Azınlık eğitimiyle doğrudan ilgili daha önemli ve özgül ağırlıkta derslere yönelmesi daha faydalı olacaktır.
Batı Trakya Türk Azınlığının geleceğini yakından ilgilendiren ve en önemli sorunlarından olan eğitimin, ilerleyen süreçte de yakın takipçisi olacağımızı ve Azınlık eğitiminin tek taraflı şekillendirilme çabalarına itiraz ve tepkilerimizi ortaya koyacağımızı, yapıcı önerilerle eğitim sorunlarına çözüm arayacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.
B.T.A.Y.T.D. Yönetim Kurulu