Anasayfa

29-07-2015
Çipras'tan da erken seçim sinyali
Başbakan Aleksis Çipras, hükümetin meclis çoğunluğunu kaybetmesi durumunda sonbaharda erken seçime gideceğini belirtti.
29 Temmuz 2015 Çarşamba

Çipras, katıldığı bir radyo programında, üçüncü kurtarma paketiyle ilgili mecliste yapılan oylamada SİRİZA’lı bazı milletvekillerinin hükümete karşı oy kullanmalarının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, bu sorunun parti içerisinde bir an önce çözümlenmesi gerektiğini kaydetti.

SİRİZA içerisindeki bölünmüşlüğün ortadan kalkması için parti mekanizmalarının harekete geçirilmesi ve yeni bir program belirlenmesi gerektiğini ifade eden Çipras, "Meclis çoğunluğunu sağlayamazsak sonbaharda erken seçime gitmeye mecbur kalacağız. Bu, büyük oranda SİRİZA içerisinde alınacak kararlara bağlı. Ancak, bu hemen olmamalı. Önce (kreditörlerle) anlaşma sağlanmalı ve daha sonra sonbaharda olağanüstü kongreye gitmeliyiz. Çünkü şu anda elimizde patlamaya hazır bir bomba taşıyoruz" dedi.

Çipras, SİRİZA’nın içerisinde farklı sol fraksiyonları barındığına işaret ederek, kimsenin farklı görüşlerinden dolayı cezalandırılması taraftarı olmadığını ifade etti.

Parti içerisinde farklı görüşlerin muhalefetteyken anlayışla karşılanabileceğini, ancak hükümetteyken durumun farklı olduğunu belirten Çipras, "Farklı görüşlere saygım var, ancak hükümet içerisinde kararlar bir bütün olarak alınmalı ve uygulanmalı. Aksi halde milletvekilleri sandalyelerini teslim etmeli." diye konuştu.

"MÜCADELE EDECEÄžİMİZİ SÖYLEDİK"

Çipras, seçim öncesi SİRİZA’nın iktidara gelmesi durumunda memorandumları yırtıp atacağına ilişkin açıklamalarıyla ilgili sorular üzerine, seçim öncesinde böyle bir şey söylemediğini, bunların daha önce yaptığı açıklamalar olduğunu öne sürdü.

Bu çeşit açıklamaların ülkenin ciddi sorunlarına karşı popülist bir yaklaşım olduğunu dile getiren Çipras, "Biz memorandumların getirdiği zor durumdan çıkmak için mücadele edeceğimizi söyledik. Altı ay bunun için mücadele ettik." dedi.

Çipras, referandum kararıyla ilgili soru üzerine de bunun çaresiz kaldığı bir anda yaptığı tehlikeli bir tercih olduğunu, ancak sonunda haklı çıktığını savundu.

Başbakan Çipras, "Bu karar, Yunanistan’ın borç sorununun uluslararası alanda duyulmasına yardımcı olarak Avrupalılara karşı bir baskı oluşturdu ve sonunda Yunanistan’a 86 milyar euroluk üçüncü kredi paketi verilmesine neden oldu. Bundan sonra Euro Bölgesi'nin yönü farklı olacak. Önümüzdeki 6 ay Euro Bölgesi için çok kritik bir dönem olacak." diye konuştu.

Haberler


Tütün ve alkol satışında kimlik zorunluluğu getirildi

Sıçanlık Çayı’na sel geçidi yapılıyor

Atina yakınlarında yangın: Bazı yerleşim bölgeleri tahliye edildi

Şehit diplomat Ömer Haluk Sipahioğlu Atina’da anıldı

Halkidiki’deki orman yangınıyla ilgili bir kişi gözaltında

Mucize Tiyatrosu Kayseri’de ayakta alkışlandı

Kavurucu sıcaklar geliyor!

“AB Adalet Puan Tablosuna göre Yunanistan yargı süresinin uzunluğunda son sırada!”

Liverpool’un yıldız futbolcusu Diogo Jota trafik kazasında hayatını kaybetti

Özgür Ferhat, Dijital Müşteri Kayıt Zorunluluğunu meclis gündemine taşıdı

Gümülcine ve İskeçe Müftülerinden Leman dergisine tepki

Girit Adası’ndaki yangın yerleşim yerine sıçradı