Anasayfa

27-08-2015
ABTTF: "Yunanistan gerçek dışı iddialara son vermelidir"
Avrupa Batı Trakya Türkleri Federasyonu (ABTTF) Kasım ayında meclis tarafından kabul edilen 4310/2014 sayılı eğitim yasasına tepki gösterdi.
27 Ağustos 2015 Perşembe

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu konuyla ilgili açıklamasında, "Ülkemiz Yunanistan'ın Kasım 2014'te mecliste kabul edilen azınlık eğitimiyle ilgili yasanın azınlıkla diyalog içerisinde hazırlandığı iddiası gerçeklerle bağdaşmamakta olup yeni yasa ile amaçlanan devletin azınlık eğitimindeki kontrol ve yetkisini artırmaktır" dedi.

İskeçe İli Selanik Özel Pedagoji Akademisi (SÖPA) Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği'nin yayınladığı açıklamaya değinen ABTTF "Gündem gazetesinin haberine göre, İskeçe İli SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği'nin basın açıklamasında dernek başkanı Nurettin Kıyıcı'ya hitaben gönderilen mektupta Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras'ın Batı Trakya'daki azınlık eğitimiyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komisyonu'na sunduğu raporuna yanıt veren Yunanistan'ın sözkonusu yasanın azınlık öğretmen dernekleriyle istişare halinde ve bu derneklerin olumlu görüşü alınarak hazırlandığı iddiasının büyük bir üzüntüyle karşılandığı, yasanın hazırlık sürecinde ve uygulanmasında azınlık kurumlarıyla ve özellikle de dernekleriyle hiçbir diyalog kurulmadığı ifadelerine yer verilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"BU YASA İLE DEVLETİN AZINLIK EÄžİTİMİNDEKİ KONTROL VE YETKİSİNİN ARTTIRILMASI AMAÇLANMAKTADIR"

ABTTF Başkanı Habipoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "27 Kasım 2014 tarihinde Yunan meclisi tarafından kabul edilen 4310/2014 sayılı eğitim yasası ile ülkemiz Yunanistan Batı Trakya Türk Azınlığı'nı yok saydığını bir kez daha ispat etmiştir. Hiçbir surette azınlığımıza danışılmadan hazırlanan ve uygulamaya konan yeni eğitim yasası ile azınlığımızın eğitim özerkliğine son bir darbe daha vurulmuştur. Meclisteki oylamada azınlığımız mensubu milletvekillerinin de karşı oy kullandığı yasa ile devletin azınlık eğitimindeki kontrol ve yetkisinin arttırılması amaçlanmaktadır. Azınlık eğitim sistemindeki sorunların çözümü ülkemiz Yunanistan'ın gerçek dışı iddialarına artık son vererek azınlığımız ile derhal doğrudan diyaloğa geçmesi ile mümkün olabilecektir. Azınlık olarak beklentimiz ve talebimiz bu yöndedir."


Haberler


Batı Trakya’da yabancılara emlak satışını sıkılaştırma gündemde

Hüseyin Zeybek: “Tarım politikaları üreticiyi çıkmaza sürüklüyor”

Yunanistan’da 2025 iklim bilançosu

Gribe yakalanan iki çocuk yoğun bakımda

Egnatia’da traktörler çekiliyor, talepler Masada

10 bin euroluk yardım programı genişletiliyor

Dedeağaç Hastanesinde damar ultrasonu hizmeti başladı

Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneğinin kapatılma davası görüşüldü

Yunanistan: AB, Grönland için Danimarka’ya destek vermeli

Balkan Barış Platformu İstanbul’da toplanıyor

Euro Bölgesi’nde kamu borcu oranı yükseldi, en yüksek oran Yunanistan’da

Işık Sadık Ahmet, YTB Başkanı Abdulhadi Turus’u ziyaret etti