Anasayfa


23-03-2015
Büyükelçi Kerim Uras Pire’deki Türk şehitliğini ziyaret etti
Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, Türkiye’deki 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla Pire’deki Türk şehitliğini ziyaret etti.
23 Mart 2015 Pazartesi

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, Türkiye’deki 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla Pire’deki Türk şehitliğini ziyaret etti.

Uras, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale’de kazanılan zaferin üzerinden 100 yıl geçmesi dolayısıyla bugünün ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek “Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. yıl dönümü ise 24 Nisan’da Çanakkale’de düzenlenecek törenlerle anılacaktır. Yüzüncü yılın anlam ve önemine uygun olarak, gerek Çanakkale Savaşları’na gerek Birinci Dünya Savaşı’na katılan ulusların devlet ve hükümet başkanları gerek küresel barışın sağlanmasına katkıda bulunan diğer ulusların devlet ve hükümet başkanları bu törenlere katılacak ya da en az bakan düzeyinde temsilci göndereceklerdir” dedi.
Törenler çerçevesinde İstanbul’da Barış Zirvesi düzenleneceğini de kaydeden Uras, zirvede Çanakkale Savaşları’ndan hareketle düşmanlıkların dostluğa dönüşebileceği vurgulanarak tüm dünyaya barış mesajları verileceğini söyledi.

“SİZLER MEHMETÇİKLE YAN YANASINIZ”
Büyükelçi Kerim Uras, şunları kaydetti: “Esasen, üstün ve dahi bir asker olduğu kadar; aynı vasıflara sahip bir diplomat ve devlet adamı da olan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, zamanında bu mesajı en güzel şekilde vermiş, Çanakkale'de hayatlarını kaybeden yabancı askerler ve annelerine şöyle seslenmişti: ‘Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükut içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.’ Bu ifadeleri bu yıl Atina’da yapılacak ANZAK töreninde de ilk kez okumayı öngörüyorum.”

Yunanistan’da hayatlarını kaybeden şehitlerin mezarlarının tespiti, etraflarının çevrelenerek buralara sahip çıkılması, bakımı ve korunması konularının önem arz ettiğini anlatan Uras, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz ay Limni Adası’na yaptığım ziyaret sırasında, orada bulunan Müslüman mezarlığında 56 şehidimizin yattığı ayrı bir bölüm olduğunu gözlemledim. Söz konusu mezarlığın şehitlerimizin aziz hatırasına yakışır bir hale getirilmesi için süreci başlatmış bulunuyoruz. Bu vesileyle bu cennet vatanı büyük fedakarlıklarla bizlere armağan eden, başta devletimizin kurucusu, Cumhuriyetimizin mimarı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, kutsal vatan toprağı için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, hayatta olan kahraman gazilerimize, şehitlerimizin ve gazilerimizin değerli aile fertlerine şükranlarımızı sunuyorum.”
Uras konuşmasında, Yunanistan’daki terör saldırıları sonucu hayatlarını kaybeden Büyükelçilik Müsteşarı Ömer Haluk Sipahioğlu, Basın Ataşesi Çetin Görgü ve İdari Ataşe Galip Özmen ile kızı Neslihan Özmen’i de andı.

PİRE ŞEHİTLİĞİ
Pire Türk Şehitliği, Pire ve Atina'da ölen Müslümanların defnedilmesi için 1859 yılında Müslüman mezarlığı olarak kuruldu. 24 Mart 1890 tarihinde Pire Belediyesi tarafından Osmanlı Devleti'ne verildi. Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı’nda esir olarak Atina’ya götürülen ve ölenlerin defnedilmesiyle şehitlik hüviyetini kazandı.
Şehitliğin idari işleri ve bakım sorumluluğu 1958 yılına kadar Türk Konsolosluğu tarafından yürütülürken, bu tarihten sonra Atina Askeri Ataşeliği’ne devredildi. 2 bin 700 metrekare büyüklüğündeki şehitlik 1968, 1971, 1975, 2006 ve 2008 yıllarında bakım ve onarım gördü. 20 mezarın bulunduğu Pire şehitliğine kaç kişinin defnedildiği ise kesin olarak bilinmiyor.

Haberler


Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor

Eyalet Eğitim Müdür Vekili Kosmidu’dan azınlık eğitimiyle ilgili yazı

Koruma altındaki 47 vahşi hayvan zehirlenerek öldürüldü

Burhan Baran’ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneğinde nöbet değişimi

Mecliste yumruklu saldırı!

İnhanlı Belediyesinde içme suyu için 4 milyon euroluk proje

AEK Kadın Voleybol Takımı’nda Yunus Öçal dönemi sona erdi

Gümülcine Başkonsolosluğunda 23 Nisan coşkusu