Anasayfa

04-09-2015
Siyasi gelişmeler ekonomik gelişmeleri etkileyecek
20 Eylül'de gerçekleşecek erken seçimler, kreditörlerin Ekim ayında tamamlamayı öngördükleri ilk denetimi sektere uğratacak.
4 Eylül 2015 Cuma

Bu durum taksitlerinin ödenmesinin gecikmesi anlamına geliyor. Siyasi gelişmelerin, borçların yeniden yapılandırması planlamasını da etkilemesi bekleniyor.

Ağustos ayında onaylanan ve sonbaharda Yunanistan'a verilmesi planlanan 3 milyar euronun ödenmesi için gerekli koşulların ne olduğu konusu da açıklık kazanmış değil. İlk planlama 2 milyar euronun Eylül ayında, 1 milyar euronun da Ekim ayında ödenmesi şeklindeydi.

Kreditörler, siyasi gelişmelerin hükümetin hızlı bir şekilde kurulmasına uygun olmadığını ve Ekim ayında tamamlanması beklenin ilk kontrolün planlandığı şekilde yapılamayacağı görüşünde.

Ülkeye 3 milyar euroluk yardımın girmemesi durumunda da devlet bütçesinin, Kasım ayı sonuna kadar dayanabileceği belirtiliyor.

Uluslararası Para Fonu'nun Avrupa Birimi Direktörü Poul Thomsen, Yunanistan'la ilgili programın değerlendirilmesinin büyük bir ihtimalle geçikeceği görüşünü paylaştı.

Gecikmenin ortaya çıkaracağı sorunlar maddeler halinde şu şekilde sıralanıyor:

- Yunanistan, 3 milyar euroluk taksidi almakta gecikecek. Bu da süresi biten borçların ödenmesinde zorluk yaşamasına neden olacak. Yunanistan, IMF karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirme konusunda bir kez daha zorlanacak. Yunanistan'ın, Eylül ayı içerisinde IMF'ye dört taksit halinde 1,6 milyar euro ödemesi gerekiyor (Bu miktar Ağustos ayında alınan ödenekten karşılanacak). 13 Ekim'de ise 460 milyonluk, Kasım ayında da 180 milyon euroluk taksitlerin ödenmesi gerekiyor. Yunanistan, Aralık ayında ise IMF'ye 1,2 milyar euroluk taksit ödemek zorunda.

- Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılanması konusundaki görüşmeler sarkacak. Var olan programlama, kreditörlerin öncelikli olarak yapacağı denetimin tamamlanmasını, daha sonra önlemler konusunda anlaşmaya varılmasını ve son olarak da IMF'nin Yunanistan'la ilgili yeni bir programı onaylamısını öngörüyor. Tüm bunlar için öngörülen süre Kasım başı olarak belirlenmişti. Kreditörlerin denetimiyle ilgili her türlü gecikmede, bir sonra atılması gereken adımları olumsuz yönde etkileyecek.

- Euro Bölgesi'nin bankalar için verdiği yapılandırılma süresi ise 15 Kasım'da sona eriyor.

Haberler


DEB Partisi’nden Pavlos Fissas için Türkçe ve Yunanca anma video mesajı

İsrail ile askeri işbirliğine destek verenlerin oranı yüzde 51

YDP ilk sırada, ELAS ikinci, kararsızların oranı yüzde 18

KKE, İsrail ile ‘Aşil Kalkanı’ anlaşmasının iptalini istedi

Mazonakis’in ölümü sonrası sağlık merkezlerine yapay zekâ denetimi

Fener’de yeni ticari alanlar belirleniyor

Margarita Papandreu 103 yaşında hayatını kaybetti

Türk turistlerin Yunan adalarına ilgisi artıyor

Yapay zekâyla yakınlarının sesini kopyalayıp dolandırdılar

Kış öncesi ısınma yakıtına hükümetten müdahale

İskeçe Müftülüğünde din görevlileriyle istişare toplantısı

Avramopulos’un dokunulmazlığı kaldırıldı