Anasayfa


10-06-2020
Zeybek: “Azınlık eğitiminde ileriye doğru değil, geriye doğru adımlar atılıyor”
İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, azınlık eğitimindeki sorunları meclis kürsüsünden dile getirdi.
10 Haziran 2020 Çarşamba

Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı tasarının mecliste görüşüldüğü oturumda söz alan milletvekili Zeybek, azınlık eğitimiyle ilgili talepleri sıraladı.

Zeybek, konuşmasında Siriza hükümetinin Trakya'daki anaokullarına, azınlık çocuklarına yardımcı olmak amacıya Türkçe kullanım uygulanmasını getirdiğini hatırlatarak, YDP hükümetinin azınlık eğitimcilerine yapılan baskı karşısında programı iptal etmesine tepki gösterdi.

Geçtiğimiz dönemde azınlık ilkokullarındaki Yunanca ders kitaplarıyla ilgili olarak, devlet okullarında okutulan kitapların öğretmenlerin gerek duyduğu oranda kullanılmasına karar verildiğini anımsatan Zeybek, bu konunun da hala beklemede olduğunu vurguladı.

İskeçe Azınlık Ortaokul ve Lisesi’nin bina sorununu da gündeme getiren Hüseyin Zeybek, “Okulun altyapı sorununun sadece yeni bir bina ile kalıcı çözüme ulaşacağını vurgulamak isterim. Bununla ilgili ne gibi girişimlerde bulunacağınızı merakla beklemekteyiz.” diye konuştu.

Yeni eğitim yılında bazı okulların kapatılması ve birleştirilmesi hakkında söylentiler olduğunu kaydeden milletvekili Zeybek, “Siriza hükümeti okulların eğitim verebilmesi için 7 öğrenci barajını getirdiğini hatırlatmak isterim. Bu barajı 9'a yükseltmek istediğinizi öğrenmiş bulunuyoruz.” diyerek karara tepki gösterdi.

İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek 9 Haziran Salı günü mecliste yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“TÜRKÇE’NİN ANAOKULLARINDA KULLANIMI YUNANCA’NIN DAHA İYİ ALGILANMASINA YARDIMCI OLACAKTIR”

“Tasarının konusuna geçeçek olursak eğitim sisteminin sözde yenilenmesi Yeni Demokrasi için ne ifade ettiğini merak ettim. Kronolojik ve pedagojik olarak bizi geriye atan bir sistem yenilenme olarak kabul edilebilirmi?

Üzerini vurgulamak istediğim önemli bir nokta da, deneme amaçlı olsa da okul öncesi eğitimine İngilizce’nin katılmasıdır. Siriza sözcüsü Nikos Filis, anaokulunda eğitim konularına kapsamlı bir şekilde değinerek yabancı ülkelerde uygulanan programlar hakkında bilgi verdi. Birçok ülkede uygulanan, bir yabancı dilin öğretilmesi değil, ülkede konuşulan diğer dillerin ve ülke içindeki azınlıkların konuştuğu dillerin öğretilmesidir.

2017 yılında Siriza hükümeti azınlık eğitimini iyileştirmek amacıyla Trakya'daki anaokullarına, azınlık çocuklarına yardımcı dil olarak Türkçe kullanım uygulanmasını getirmişti. Azınlık eğitimcilerine karşı uygulanan baskı karşısında program tarafınızdan askıya alındı.

Türkçe’nin anaokullarına yardımcı dil olarak getirilmesi sadece azınlığın bir talebi olarak değil, aynı zamanda çoçukların sosyalleşmesine ve ilkokula sorunsuz geçişine önemli bir katkı olarak görmek gerekir. Azınlık köylerinden olup evde Türkçe konuşan çocukların aniden Yunanca anaokulu öğretmeni ile iletişim kurmak zorunda olduğunu düşünün. İletişim kurmadan öğretmen – öğrenci ilişkisini nasıl geliştirebilirler? Türkçe’nin, çoçuklar tarafından Yunanca’yı daha iyi algılamak için katkıda bulunacağına inanmaktayız. Bizim için atılan bu önemli adım sizin tarafınızdan iptal edildi. Sizden azınlık toplumuna bir açıklama yapmanızı ve bu önemli girişimi hangi pedagojik unsurlara dayanarak kaldırdığınızı izah etmenizi bekliyorum.”

“YUNANCA DERS KİTAPLARI KONUSUNDA ADIM ATILMADI”

Azınlık ilkokullarında okutulan Yunanca ders kitaplarıyla ilgili soruna da değinen Zeybek, bu konuda herhangi bir adım atılmadığını vurguladı. Zeybek şöyle konuştu: “Siriza hükümeti döneminde, azınlık ilköğretim okullarındaki devlet okullarında okutulan yunanca müfredatın, öğretmenlerin gerek duyduğu oranda kullanılmasına karar verilmişti. Amaç, azınlık okullarının eğitim seviyesini yükselterek devlet okullarıyla aradaki uçurumu kaldırmaktı. IEP kurulunun devlet okullarındaki kitapları kullanma kararı hala beklemede bir yıl geçmesine rağmen hiçbir karar alınamadı.”

İSKEÇE AZINLIK LİSESİNİN BİNA SORUNU SADECE YENİ BİR BİNA İLE KALICI ÇÖZÜME ULAŞABİLİR”

İskeçe Azınlık Ortaokul – Lisesi’nin bina sorunuyla karşı karşıya olduğunu kaydeden milletvekili Zeybek, okulun altyapı sorununun sadece yeni bir bina ile kalıcı çözüme ulaşabileceğini belirtti.

Hüseyin Zeybek şunları kaydetti: “Konuşmama İskeçe Azınlık Lisesi'nin altyapı sorunu ile devam etmek isterim. 2019 yılının sonunda, öğrenci sayısının fazla olup yetersiz altyapıya sahip olan okulun vardiyalı eğitime geçiş problemini sunduğum soru önergemle vurgulamıştım. Siriza hükümeti okulun ihtiyaçları gidermek için dört sınıfı yenileyerek bir çözüm sundu ancak öğrenci sayısı arttığından dolayı bu yıl yine aynı sorunla karşı karşıya kaldık. Sorumu cevaplayan bakan yardımcısı sayın Zaharaki, yeni bir bina için herhangi bir talepte bulunulmadığını ve okulun iki vardiyayla eğitime devam edeceği acıklamasını yaptı. Okul encümenleri tarafından tekrar resmi talepte bulunuldu ve bu tezinizin artık geçerli olmadığını hatırlatmak isterim.

Okulun altyapı sorununun sadece yeni bir bina ile kalıcı çözüme ulaşacağını vurgulamak isterim. Bununla ilgili ne gibi girişimlerde bulunacağınızı merakla beklemekteyiz ve önümüzdeki yıl aynı sorunu yaşamayacağımızı bilmek isteriz.”

OKUL KAPATMA SENARYOLARINA TEPKİ GÖSTERDİ

Milletvekili Zeybek, yeni eğitim yılında bazı okulların kapatılabileceği yönünde senaryoların duyulduğunu ifade ederek, bu ihtimale tepki gösterdi. Zeybek konuşmasında “Ayrıca, yeni eğitim öğretim yılında birtakım okullarının kapatılması ve birleştirilmesi hakkında söylemler var. Siriza hükümeti okulların eğitim verebilmesi için 7 öğrenci barajını getirdiğini hatırlatmak isterim, bu barajı 9'a yükseltmek istediğinizi öğrenmiş bulunuyoruz. Buna örnek olarak ta 8 öğrenci ile eğitime devam eden Höyükköy İlköğretim Okulunu vermek isterim , yani bir öğrenci için okulu kapatacak mısınız? Azınlık eğitimine tarafınızdan böyle bir tutumun sebebi nedir?” ifadelerine yer verdi.

“AZINLIK EĞİTİMİNDE İLERİYE DOĞRU DEĞİL, GERİYE GİDİYORUZ”

Azınlık eğitimi alanında ileriye yönelik adımlar atmak yerine geriye doğru yol alındığını belirten milletvekili Zeybek, azınlık toplumuyla diyaloğa girilmediğini dile getirdi. Zeybek şu ifadeleri kullandı: “Sözlerimi sonlandırırken, durumu değerlendirmek gerekirse, genel olarak eğitim konularında, özellikle de azınlık eğitimi alanında, ileriye yönelik adımlar atmak yerine geriye doğru yol aldığımızı görüyoruz. Azınlık toplumu ile herhangi bir diyaloğa girmeden sorunları ile hiç ilgilenmeden yolunuza devam ediyorsunuz.

Siriza hükümetinin getirdiği bütün reformları yok ettiniz ve tek yaptığınız azınlık toplumuna aşağılayıcı davranıp ‘karantinaya’ almak için para dağıtmanız oldu.”

Haberler


Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi’nin bina sorununun çözümü için başbakana bektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı