Anasayfa


17-06-2020
Kedi ve köpeklerimizde pirelenme...
Bu haftaki konumuzu, mevsimi olması ve de sıcaklıkların devam etmesi sebebiyle kedi ve köpeklerimde pirelenmeye ayırdık.
17 Haziran 2020 Çarşamba

Köpek ve kedilerimiz neden pirelenir? Köpek veya kedimizin pirelendiği nasıl anlaşılır? Köpek veya kedimizi pirelerden nasıl kurtarabilir ve ilerki yaşamında bu parazitten nasıl koruyabiliriz? Köpekteki veya kedimizdeki pireler insana geçebilir mi? Pire köpeklerde hangi hastalıklara yol açabilir? Kısaca değinelim:

Pireler termofilik canlılardır. Yani ısıyı seven ve ısıya yönelen paraziter canlılardır. Doğal olarak can dostlarımız kedi ve köpeklerin vücut ısıları yüksek olduğundan dolayı onları tercih ederler. İnsan ve hayvanların pireleri farklıdırlar. Bir pirenin yumurtadan ergin hale geçmesi takriben üç hafta içersinde olmaktadır. Optimal koşullar sağlandığında yumurtadan çıkan aç pireler hemen vücut ısıları yüksek bu hayvanlarımıza yönelirler. Diğer kedi ve köpeklerden, bulundukları ortamlardan da can dostlarımıza pireler bulaşabilir. Köpek veya kedilerimiz pire yönünden ne kadar temiz olurlarsa olsunlar, eğer bulundukları ortamda pire yumurtaları ve larvaları mevcut ise ergin hale geçtiklerinde tekrar kedi ve köpeğimizin üzerine çıkacaktır.

Pirelenmenin en önemli belirtisi kaşıntıdır. Hayvanımızın derisi iyi bir şekilde gözlemlendiğinde deri üzerinde kahverengi kum şeklinde pire dışkılarına rastlarız.

Pirelerin kedi ve köpek sağlığına verdiği en önemli zararlardan birisi Dipylidium Caninum adı verilen tenyaya ara konakçı olmasıdır. Pire larvaları bu tenyaların yumurtalarını yerler ve ergin pire parazitle bulaşmış olur. Kediler kendilerini temizlemek için yalanırken pireleri yutarlar ve tenya yumurtalarını almış olurlar. Piresi olan kedilerin çok büyük ihtimalle tenya enfeksiyonu da vardır.

Diğer bir zarar pire allerjik dermatit denen pire ısırmasıyla oluşan hastalıktır. Pirenin ısırdığı yerde allerjik reaksiyon başlar ve bu kaşıntıya yol açar daha sonra bu kaşıntı vücutta yaralara sebebiyet verir tüy dökülmeleri ve kanamalar şekillenebilir.

Yoğun pire istilalarında kedimizin ya da köpeğimizin kanıyla beslenen bu parazitler, onların kansız kalmalarına yani anemiye yol açabilirler.Bu saydığım problemler genellikle bir arada seyreder ve bir araya geldiklerinde küçük dostlarımızın hayatını tehdit etmeye başlarlar.

Köpeklerimizi pirelerden kurtarmak için, düzenli taranmaları ve tüylerinin kontrol edilmesi gerekir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında pire ve kenelere yönelik düzenli uygulamalar, (özel şampuanlarla banyo, tozlama, spot-on uygulama) yapılabilir.

Kedi ve köpeklerimizin pirelenmelerini önlemek için, düzenli aralıklarla spot-on, pire tasmaları ve özel pirelenmeye karşı şampuan kullanmayı ihmal etmeyelim. Kedi ve köpeklerimizde pirelenme yalnızca kaşıntıya ve huzursuzluğa sebebiyet vermez. Aynı zamanda yukarda da bahsettiğim birçok hastalığın bulaşmasına da vesile olurlar. Bazı hastalıklar da insanlara bulaşabilen türlerdendir. O yüzden dikkatli olunmasında büyük fayda vardır. Hayvanlarımızı ormanlık alanlarda fazla dolaştırmamaya özen gösterirken eğer pirelenme olmuşsa, pirelenme hayvanımızın yaşadığı ortama da bulaşmış demektir. Bundan dolayı can dostlarımızın yaşadıkları ortamı da pire yönünden dezenfekte etmeyi asla unutmayalım.

Köpek ve kedilerdeki pireler insana geçmez. Termofilik canlılar olması sebebiyle vücut ısıları yüksek canılarda yaşamlarını sürdürebilirler. Ancak ortama yumurtalar yoluyla yayılabilirler.
Pire problemini çözmek için hazırlanmış çeşitli şekillerde etkileyen ilaçlar vardır. Bunlardan bazıları kullanıldığı anda üzerinde bulunan pireleri öldürür. Aynı şekilde pire şampuanları ve tozlar mevcuttur. Burada önemli olan bu tür ürünlerin etkilerinin kalıcı olmamasıdır. Kalıcı etki olmayınca daha sonraki pire saldırılarında tekrar tekrar ilaç kullanmak gereklidir. Günümüzde pire ile mücadele etmek için uzun etkili ilaçlar bulmak mümkündür. Bizler bu uzun etkili ilaçların kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Pire problemlerinde en etkili mücadele problem başlamadan önlem alınmasıdır. Bu da bahsettiğim uzun etkili ilaçlarla mümkündür.(SPOT-ON İLAÇLAR)
Unutmayalım ki, hava sıcaklıklarının devam ettiği bu aylarda pire yumurtaları doğada da yeniden açılmaya başlamıştır ve pire saldırıları bu aylarda en yüksek seviyelerde seyredecektir. Önlemlerimizi şimdiden almakta büyük fayda vardır.

Bu arada pireleri görebilmemiz için dostlarımızın yoğun istila edilmiş olması gereklidir aksi taktirde birkaç pireyi görmek çok hızlı hareket ettikleri için zordur. Karın altı, boyun ve kuyruk bölgesi pirelerin daha fazla tercih ettiği yerlerdir.

Can dostlarınızla birlikte hepinize sağlık dolu günler diliyorum…

Haberler


Çocuk parası için başvurular cuma günü sona eriyor

Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor