18-06-2020
Çocuğun dil gelişiminde kitabın önemi
Kitap, çocuğun zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminde önemli bir uyarıcıdı. Bunun için de, çocuğa bebekliğinden itibaren kitap okunmalıdır.
Çocuğun duygusal gelişiminde sevgi, şefkat ve güven sözcükleri çok önemlidir. Bu nedenle de çocuklar, kendilerine sevgi ve güven ileten kitaplara büyük ilgi duyarlar. Bunu temel alarak anne babanın çocuklarına okuyacakları ya da alacakları kitapları seçmeleri gerekir.
2 yaşından itibaren çocuklara resimli kitaplar alarak resimlerdeki hayvanları eşyaları anlatarak onun kitapla tanışmasını sağlayabiliriz. Bu kitaplar, onun kelime haznesinin gelişmesinde çok faydalı olacaklardır. Çocuğumuza düzgün bir Türkçeyle konuşarak ve kitaplardaki konuları anlatarak, onun da düzgün bir şekilde konuşmasına yardımcı olmuş oluruz.
3 - 4 yaşlarındaki çocuklar, kendilerine resimli masal kitaplarının okunmasını isterler. Bu kitaplardaki hayali kahramanlarla kendilerini özdeşleştirirler. Bunun için de dikkat edilmesi gereken nokta bu masal kahramanlarının çocuğumuza iyi örnek olabilecek karakterde olmasıdır. Dolayısıyla kitap seçerken şiddet ve korku içeren kitaplar yerine, sevgi ve güven veren kitaplar seçilmelidir. 3 - 4 yaşlarındaki çocuklarımıza her gün belirli saatlerde bu kitaplardan okuyarak, onun kitapla yakınlaşması sağlanabilir. Kendimiz okuduktan sonra da çocuğumuzdan ne anladığını bize anlatmasını isteyebiliriz. Çocuk okuduklarımız dışında olaylar da katıp anlatacaktır. Bu da onun bu yaş özelliğinin bir parçasıdır. Çünkü 3 -4 yaşlarındaki çocuğun bir hayal dünyası vardır. Önemli olan onun olayları anlatırken kullanacağı kelime zenginliği ve cümlelerinin akıcılığıdır.
6 -7 yaşlarında çocuk, daha çok doğa, hayvan ve çocukların yer aldığı hikayeleri tercih eder. 6 yaşındaki çocuk, yatağa yattıktan sonra, yarım saat kendisine kitap okunmasını, ya da kitaptaki resimlere bakmayı sever. Bu dönem, çocuğun okumaya karşı ilgisinin pekiştirilmesi açısından en uygun dönemdir.
10 -12 yaşlarından sonra çocuklar kitap seçme konusunda kendi tercihlerini yapmaya başlarlar. Erkekler genellikle spor, bilim macera kitaplarını seçerken, kızlar da romantik, duygusal konulu hikaye, roman ve şiir kitaplarını seçerler.
Toplumumuzda ne yazık ki genel bir kitap okumama durumunun hakim olduğunu görmekteyiz. Fakat bunu aşmak, kendi elimizde olduğu için, özellikle genç anne babaların daha çok kitap okumaları evlerine dergi ve gazete alarak çocuklarına örnek olmaları, Türkçemizi çocuklarımızın daha iyi kullanabilmeleri için çok gerekli olduğunu düşünmekteyim. Ne yazık ki bilgisayarın da devreye girmesiyle birlikte kitaplar da iyice unutulmaya başlandı. Fakat yine de her anne babanın her şeyden önce çocuklarımızın ana dilimiz olan Türkçeyi çok iyi konuşabilmelerini sağlamak için kitap okumaya ve çocuklarını da buna alıştırmaya ağırlık vermelerini dilerim.